خبرگزاری کار ایران

توسعه نیروگاه رودشور در انتظار اصلاح قراردادهای بیع متقابل

توسعه نیروگاه رودشور در انتظار اصلاح قراردادهای بیع متقابل
کد خبر : ۸۵۴۶۵۷

توسعه واحد بخار نیروگاه رودشور با ظرفیت تولید 345 مگاوات برق به دلیل جهش ناگهانی قیمت ارز و عدم توجیه اقتصادی در مدل قراردادی، با مشکلات جدی مواجه شده و در صورت عدم حمایت ویژه وزارت نیرو، از ادامه فعالیت‌های اجرایی بازخواهد ماند.

به گزارش ایلنا، مدیرعامل شرکت تولید گسترش برق امیرکبیر جهش ناگهانی نرخ ارز و تبدیل قرارداد بیع متقابل از حالت ارزی به ریالی را از جمله موانع پیش روی تکمیل واحد بخار نیروگاه رودشور برشمرد و گفت: ادامه فعالیت‌های اجرایی احداث واحد بخار نیروگاه رودشور با پیشرفت فیزیکی بیش از 50 درصد با مشکلات جدی مواجه شده است.

احمد مشایخی گروه «ماه‌تاب» را به عنوان اولین مجموعه بخش خصوصی نیروگاهی کشور معرفی کرد که در سال 1380 تأسیس شده و فعالیت خود را در زمینه تولید برق آغاز کرد.

وی با اشاره به آغاز عملیات احداث نخستین نیروگاه بخش خصوصی کشور از سال 1382 گفت: در حال حاضر این هلدینگ، مالک تمام یا بخشی از 13 نیروگاه است.

وی ظرفیت تولید برق توسط این 13 نیروگاه را 4هزار مگاوات (معادل حدود 5 درصد ظرفیت شبکه برق کشور) اعلام کرد و افزود: در قالب طرح‌های در حال احداث، به این ظرفیت بیش از هزار مگاوات افزوده خواهد شد.

بهره‌برداری از بخش بخار نیروگاه رودشور منوط به حمایت وزارت نیرو

به گفته عضو سندیکای تولیدکنندگان غیردولتی برق، نیروگاه سرخس، امیرآباد، نوشهر، شهربیجار، خوی، سیاهپوش، نوشهر، کاسپین، ارومیه، رودشور، تابان، شوباد، کیش و کهنوج، نیروگاه‌های در حال بهره‌برداری این هلدینگ هستند که در اقصی‌نقاط کشور احداث شده‌اند، همچنین بخش بخار نیروگاه کاسپین، بخش بخار نیروگاه رودشور، بخش بخار نیروگاه ارومیه و نیروگاه بادی تیزباد (با ظرفیت تولید 100مگاوات برق) در منطقه خاف از طرح‌های در حال توسعه هستند.

وی افزایش راندمان نیروگاهی از 39 به 57 درصد، افزایش ظرفیت تولید از 792 مگاوات به 1137 مگاوات، صرفه‌جویی سالانه 720 میلیون مترمکعب/لیتر سوخت و کاهش قابل توجه آلودگی‌های زیست‌محیطی متناسب با میزان سوخت مصرف نشده را از جمله مزایای احداث واحدهای بخار و تبدیل نیروگاه رودشور به سیکل ترکیبی برشمرد و گفت: این در حالی است که اگر چالش‌های قرارداد بیع متقابل تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی توسط وزارت نیرو حل نشود، اجرای عملیات احداث واحد بخار نیروگاه رودشور که هم‌اکنون با 3 واحد گازی در مدار بهره‌برداری قرار دارد، با تأخیر مواجه شده و در ابتدای پیک سال آینده (تابستان 1399) به بهره‌برداری نخواهد رسید.

مدیرعامل شرکت تولید گسترش برق امیرکبیر درباره مشخصات نیروگاه رودشور که از آن به عنوان نخستین نیروگاه بخش خصوصی کشور نام برده می‌شود، گفت: فاز اول نیروگاه رودشور شامل سه واحد گازی کلاس F است که عملیات احداث آن از سال 1383 آغاز شده و در سال 1386 به بهره‌برداری تجاری رسید.

مشایخی درباره وضعیت کارکرد واحدهای نیروگاه رودشور گفت: این نیروگاه از آغاز بهره‌برداری تا کنون با ضریب آمادگی تولید نزدیک به 96 درصد (10 درصد بالاتر از میانگین صنعت نیروگاهی کشور)، بیش از 48 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید کرده است.

وی همچنین به راندمان 39.57 درصدی واحدهای گازی این نیروگاه اشاره کرد و گفت: این رقم در مقایسه با میانگین واحدهای گازی شبکه تولید برق، حدود 6 درصد بالاتر است که به معنی صرفه‌جویی مصرف بیش از 850 میلیون مترمکعب گاز (معادل 850 میلیون لیتر گازوئیل) در طول 12 سال گذشته بوده است که علاوه بر مصرف کمتر سوخت به عنوان سرمایه ملی، از نظر زیست‌محیطی نیز فواید زیادی را در پی داشته است.

دستیابی به رکورد جدید در تعمیرات اساسی نیروگاهی

مدیرعامل شرکت تولید گسترش برق امیرکبیر میانگین زمان تعمیرات اساسی سالانه نیروگاه‌های کشور را حدود 60 روز عنوان کرد و گفت: در نیروگاه رودشور با دستیابی به رکورد 26 روزه انجام تعمیرات اساسی، رکورد قبلی اورهال صنعت برق که به مدت 30 روز در اختیار این نیروگاه قرار داشت نیز شکسته شد.

احمد مشایخی همچنین شاخص‌ها و پارامترهای زیست‌محیطی (مقادیر آلاینده‌های زیست‌محیطی) این نیروگاه را بسیار پایین‌تر از حد مجاز اعلام کرد و گفت: نیروگاه رودشور به عنوان صنعت سبز شناخته شده و در سال‌های 1388، 1394 و 1396 لوح تقدیر و تندیس صنعت سبز از سوی سازمان حفاظت محیط زیست کشور، موسسه UNIDO و GIZ دریافت کرده است.

تبدیل قراردادهای بیع متقابل از ارزی به ریالی و چالش سرمایه‌گذاری

وی در بخش دیگری از سخنان خود به موانع موجود در تکمیل واحد بخار نیروگاه رودشور اشاره کرد و گفت: در سال 1392 که قیمت نفت به حدود 120 دلار در هر بشکه افزایش یافته بود، برای تبدیل نیروگاه‌های گازی به نیروگاه سیکل ترکیبی قرادادی با وزارت نیرو منعقد شد که بر اساس آن، وزارت نیرو موظف بود، معادل ارزی سوخت صرفه‌جویی شده (345 مگاوات برق تولیدشده از واحد بخار) را به سرمایه‌گذار پرداخت کند، اما پس از مدتی قیمت نفت به حدود بشکه‌ای 50 تا 60 دلار کاهش یافت، از سوی دیگر قراردادهای بیع متقابل تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی از حالت ارزی به ریالی تبدیل شده و جهش ناگهانی نرخ ارز موجب شد، این مدل قراردادی هیچ توجیه اقتصادی برای سرمایه‌گذاران نداشته باشد، به همین دلیل ادامه فعالیت‌های اجرایی احداث واحد بخار نیروگاه رودشور با پیشرفت فیزیکی بیش از 50 درصد با مشکلات جدی مواجه شده است.

مدیرعامل شرکت تولید گسترش برق امیرکبیر درآمد فروش برق از واحدهای گازی نیروگاه رودشور در سال گذشته را هزار و 500 میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: اگر این مبلغ در همان تاریخ توسط وزارت نیرو تسویه می‌شد، امکان تهیه 40 تا 50 میلیون یورو ارز و سرمایه‌گذاری در واحد بخار این نیروگاه فراهم بود، اما در حال حاضر و با جهش ناگهانی نرخ ارز، ارزش این رقم به یک‌پنجم کاهش یافته است.

مشایخی بر لزوم حمایت ویژه وزارت نیرو برای رفع چالش‌های تبدیل قراردادهای بیع متقابل تبدیل نیروگاه‌های گازی به سیکل ترکیبی از حالت ارزی به ریالی تأکید کرد و گفت: در صورت اصلاح قراردادهای مذکور بخش خصوصی می‌تواند مشکل تأمین برق را در سال‌های آینده حل کند، در غیر اینصورت ادامه فعالیت به شکل فعلی هیچ توجیه اقتصادی ندارد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز