خبرگزاری کار ایران

کارشناسان در گفتگو با ایلنا مطرح کردند

روزانه 10 خانواده از کیش مهاجرت می‌کند/ راه اندازی پویش "نه به افزایش اجاره بها"

روزانه 10 خانواده از کیش مهاجرت می‌کند/ راه اندازی پویش "نه به افزایش اجاره بها"
کد خبر : ۱۱۰۰۹۰۲

افزایش لجام گسیخته اجاره بها و گرانی مسکن در جزیره کیش باعث شده تا خانواده‌های طبقه متوسط و دهک‌های رو به پایین مجبور به ترک این جزیره شوند.

علیرضا معقول، مدیر املاک بزرگ کیش و کارشناس مسکن در گفتگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به آخرین وضعیت بازار مسکن در کیش اظهار داشت: بازار مسکن در حدود یک ماه قبل از انتخابات جو آرامی داشت ولی این روزها افت کرده است و بسیار معاملات  کم شده ولی  متاسفانه قیمت‌ها کاهش پیدا نکرده است همچنین  قیمت‌های خرید، فروش، رهن و اجاره نسبت به سال گذشته حدود 80 درصد افزایش پیدا کرده است.

وی با اشاره به اینکه قیمت خانه و ملک در کل کشور گران شده و قطعا این گرانی به کیش نیز سرایت پیدا کرده است، افزود: افزایش اجاره بها باعث شده تا طبقه کارگر، کارمند و متوسط توان پرداخت اجاره بها را نداشته باشند و مجبور به ترک جزیره شوند. تقریبا روزانه حدودا 10 خانواده جزیره کیش را ترک می‌کنند و میزان خروج خانواده‌ها به اندازه‌ای افزایش پیدا کرده که شرکت‌های باربری به سختی مشتری جدید قبول می‌کنند 

وی با اشاره به اینکه مصالح ساختمانی و لوازم ساختمان افزایش قیمت زیادی داشته است، گفت: وقتی سازنده ملک که ساخت یک ساختمانی را آغاز کرده، متوجه می‌شود که در طی یک ماه 20 درصد قیمت مصالح ساختمانی افزایش پیدا کرده، او هم مجبور است قیمت‌ها را افزایش بدهد. البته در این میان هستند مالکانی که به دلیل اینکه نیاز شدیدی به وجه نقد دارند، ملک خود را 10 تا 15 درصد پایین‌تر از نرخ بازار می‌فروشند ولی عمدتاً قیمت ملک بالاست و مالکان آن را کاهش نمی‌دهند.

وی ادامه داد: در بحث گرانی زمین و ملک فقط یک بخش و یا یک نهاد مقصر نیست و نمی‌توانیم بگوییم مثلا املاکی‌ها مقصر هستند و یا سازمان منطقه آزاد کیش مقصر است بلکه هرکدام به نوعی در این روند گرانی نقش دارند مثلا پیش از این سازمان منطقه آزاد کیش ، زمین‌ها را به سازندگانی که توانایی ساخت ملک را با قیمت ارزانتر را داشتند واگذار می‌کرد اما این روزها سازمان، زمینی را که می‌خواهد واگذار کند، در قالب مزایده و به بالاترین قیمت واگذار می‌کند که همین مسئله به صورت طبیعی نرخ زمین را افزایش می‌دهد. در بحث مشاوران املاک نیز مشاوران املاکی که حرفه‌ای هستند و نبض بازار را می‌دانند گوش به فرمان مالک نمی‌دهند و به این سمت حرکت نمی‌کنند که مالک ملک خود را به هر قیمتی که دوست دارد بفروشد بلکه او را آگاه می‌کنند و قیمت واقعی زمین و ملک را به او می‌گویند.

وی ادامه داد: متاسفانه سازمان منطقه آزاد کیش  در سالهای اخیر مجوزهای زیادی را در حوزه  مشاوران املاک و مسکن مسکن صادر کرده و تعداد مشاوران املاک افزایش پیدا کرده است و تعدادی از افرادی که از طریق آزمون مجوز مشاوران املاک گرفته‌اند شاید حتی یک قرارداد نیز ندیده باشند البته نفس مجوز دادن و ایجاد رقابت مشکلی ندارد بلکه مجوز را باید به فردی داد که او چند سال در زمینه مشاوره ملک فعالیت کرده باشد.

وی با اشاره به اینکه مشاوران املاک نقش مهمی در گرانی مسکن ندارند، گفت:‌ اکثر مشاوران املاک و کسانی که در دفاتر املاک کار می‌کنند، مستاجر هستند و اگر قیمت ملک افزایش پیدا کند به طور طبیعی آنها نیز متضرر خواهند شد.

وی ادامه داد: البته امیدواریم با روی کار آمدن دولت جدید به ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی از چند ماه دیگر از این رکود خارج شویم و وضعیت بهتر شود.

علی شایان، فعال اقتصادی و کارشناس ملک  نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به اینکه مشکل بزرگ بازار مسکن کیش، عدم هماهنگی دستگاه‌های اجرایی و نظارتی در جزیره است، بیان کرد: این عدم هماهنگی و نظارت باعث سردرگمی شدید مالکان و مستاجران در جزیره کیش شده است به صورتی که مثلا در یک ساختمان 20 واحدی شما چند واحد شبیه به هم را می‌توانید با قیمت‌های متفاوتی اجاره کنید و اختلاف قیمت زیادی بین آنها وجود دارد.

وی ادامه داد: در بحث قیمت کارشناسی یک ملک و مسکن، میزان نوسان حداکثر باید 10 درصد باشد در حالی که هم‌اکنون ما شاهد نوسان 50 الی 60 درصدی هستیم.

شایان با اشاره به اینکه از ابتدای سال 1400 نرخ کمیسیون معاملات افزایش داشته است، گفت: در بحث معامله خرید و فروش مسکن، پرداخت کمیسیون مشکل چندانی ایجاد نمی‌کند اما در بحث رهن و اجاره این مشکل همچنان وجود دارد به خصوص آنکه اکثر مشاوران املاک مستاجر هستند و خودشان باید برای اجاره منزل حق کمیسیون بدهند و لذا  لازم است که نرخ کمیسیون‌ها اصلاح شود.

وی ادامه داد: در گذشته قیمت اجاره یک واحد مسکونی با یک واحد تجاری اختلاف زیادی نداشت اما امسال قیمت واحدهای اداری رشد زیادی نداشته اما در بحث مسکونی بعضاً تا 1000 درصد هم افزایش داشته است یعنی مثلا واحد مسکونی از متری 10 هزار تومان به متری 100 هزار تومان رسیده است.

شایان ادامه داد: آنچه امروز در بازار مسکن وجود دارد بیشتر تاثیر مسائل روانی و اخباری است که پیرامون مسکن و جزیره کیش مشاهده می‌شود. اخباری که درباره برجام، کرونا،‌ قیمت دلار و مسائلی از این دست مطرح می‌شود قطعا بر روی بازار مسکن نیز تاثیر می‌گذارد. از طرف دیگر سالهای گذشته حجم نقدینگی زیادی برای سرمایه‌گذاری وارد کیش شده که تقاضای مسکن را افزایش داده است و این حجم سرمایه‌گذاری به نظر می‌رسد کاذب است و با وضعیت جزیره متناسب نیست و بسیاری از پروژه‌های در حال ساخت جزیره کیش خریداری برای آن وجود ندارد.

مسعود حامیان، کارشناس ملک  نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، با اشاره به اینکه میزان معاملات ملک در جزیره کیش بسیار پایین است، اظهار داشت: رشد بی‌رویه قیمت و عدم توانایی خرید و اجاره توسط متقاضیان باعث یک تورم حبابی در جزیره کیش شده است و وضعیت امروز مانند سال 93 است که حدود یک سال و نیم تورم مسکن طول کشید و مسائل سیاسی و انتخابات نیز بر روی قیمت مسکن تاثیر گذاشته است.

وی ادامه داد: بیشترین رکود در بخش خرید مسکن است و همیشه اجاره ،بازار نسبتاً خوبی داشته است اما امسال به دلیل عدم جابه‌جایی‌ها و همچنین گسترش ویروس کرونا در بازار اجاره نیز رکود وجود دارد و بیشتر مستاجران علاقه دارند تا محل اجاره خود را تمدید کنند البته که مردم در بحث اجاره نیز دچار مشکلات زیادی شدند.

حامیان افزود: رکود موجود و افزایش قیمت تاثیر بسیار بدی بر فضای کلی جزیره گذاشته است به همین دلیل ما با همکاری فعالان حوزه مسکن در جزیره کیش پویشی را راه‌اندازی کرده‌ایم تا وضعیت بهتر شود زیرا افراد کم‌درآمد، کارگران، کارمندان و دهک‌های پایین جامعه تحت فشار شدید هستند و نیروهای کاری و متخصص جزیره به دلیل آنکه توانایی پرداخت اجاره بها و تامین هزینه‌های زندگی خود را ندارند، در حال خارج شدن از جزیره هستند و مهاجرت می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه پویش "نه به افزایش اجاره بها" هم‌اکنون در کیش فعال است، گفت: این پویش یک فعالیت صنفی و مردمی است که خوشبختانه مورد حمایت دکتر پورعلی و سازمان منطقه آزاد کیش نیز قرار گرفته است و باعث شد تا ابلاغیه ستاد مبارزه با کرونا پیرامون افزایش اجاره بها در جزیره کیش نیز اجرایی شود و همچنین دادستان جزیره کیش نیز به این مسئله ورود کرد و همچنین بحث نرخ‌گذاری منطقه‌ای در جزیره کیش مطرح شد.

حامیان با اشاره به اینکه مالک اکثر مسکن و زمین در جزیره کیش شخصی هستند و به همین دلیل نمی‌توان آنها را مجبور کرد که با قیمت‌هایی که موافق نیستند، ملک خود را بفروشند یا اجاره بدهند، گفت: اجاره یک ملک که سال گذشته ماهی 7 میلیون تومان بود امسال به 18 میلیون تومان رسیده است که رقم بسیار بالایی است و این مسئله برای آینده جزیره کیش خطرناک است.

وی با اشاره به اینکه مسائل مختلفی همچون قیمت ارز، برجام، انتخابات، تورم سرزمین اصلی بر روی قیمت ملک در جزیره کیش تاثیر گذاشته، افزود: یکی از مهمترین مسائلی که در افزایش مسکن در کیش تاثیر گذاشت  انتشار اخبار و شایعاتی مبنی بر سرمایه‌گذاری کشور چین در جزیره کیش بعد از امضای تفاهمنامه بین ایران و چین بود و تاثیر روانی بدی گذاشت که باید در این باره مسئولان سازمان منطقه آزاد کیش و دولت شفاف‌سازی کنند.

گفت و گو : علی زادمهر
https://twitter.com/zadmehr

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز