مسوول ساماندهی قلعه شوش خبر داد:
کشف ۴مورد استثنایی و منحصر به فرد در قلعه شوش
یکی از مواد به دست آمده در این تحقیق تصویر یک معبد کلبهای ساخته شده از نی روی دو اثر مهر از دوره شوش ۲(۳۵۰۰ پ. م) است که تا امروز فقط در بین النهرین شناخته شده و به معبد ایزدبانوی اینانا شهرت دارد.
ساماندهی انبارهای قلعه شوش به کشف ۴مورد استثنایی شامل تصویر معبد کلبهای، قایق بادبانی سفالی، انبوه مهر کتیبهدار و گل نوشتههایی به خط آغاز عیلامی منجر شد.
به گزارش ایلنا، عباس علیزاده مسوول ساماندهی قلعه شوش امروز یکشنبه با اعلام این خبر گفت: به غیر از تکههای سفال و ظروف سالم سفالی، انبارهای شوش شامل انبوهی از استخوانهای جانوری، ریزتیغه و اشیای سنگی است که هیات فرانسوی موفق به چاپ و نشر آنهانشده بود.
به گفته این استاد ایرانی دانشگاه شیکاگو، این مواد اکنون در دسترس پژوهشگران و دانشجویان ایرانی و خارجی به منظور مطالعه و استفاده به عنوان منابع رساله کارشناسی ارشد و دکترا قرار دارد.
وی اظهار داشت: در ساماندهی این انبارها محققان با ۴ مورد استثنایی برخورد کردند که تقریبا تمامی آنها ناشناخته و منحصر به فرد بود.
به گفته علیزاده، یکی از مواد به دست آمده در این تحقیق تصویر یک معبد کلبهای ساخته شده از نی روی دو اثر مهر از دوره شوش ۲(۳۵۰۰ پ. م.) است که تاامروز فقط در بین النهرین شناخته شده و به معبد ایزدبانوی اینانا شهرت دارد.
وی تصریح کرد: ساخت این گونه کلبههای حصیری در جنوب عراق و هویزه خوزستان تا امروز ادامه دارد، اما باور بر این است که ساخت این گونه در ایران ازعراق اقتباس شده است.
این باستانشناس پیش کسوت خاطر نشان ساخت که با کشف این دو اثر مهر از شوش پژوهشگران دریافتند که این سنت در خوزستان نیز سوابق طولانی دارد و بخشی ازفرهنگ مادی دشت شوشان بوده است.
به گفته او، مورد دیگر یک مدل قایق بادبانی سفالی مربوط به دوره شوش ۱(۴۴۰۰ پ. م.) است، این شی با ارزش از حفاریهای تپه اکروپل، محل سکوی بلند ومذهبی شوش پیش از تاریخ، بدست آمده بود که کاشفان آن این شی را بخشی از یک ظرف پنداشته بودند.
مسئول ساماندهی آثار فرهنگی و تاریخی قلعه شوش گفت: قدیمیترین مدرک از وجود چنین قایقهای تصویری واثر مهر بدست آمده از شوش و چغامیش بود که هزار سال از این مدل کشف شده جدیدتر بودند.
علیزاده اظهارداشت: این گونه قایقها که مانند پیکرکهای سفالی معابد میشد در بین النهرین وجود داشته اما هرگز نمونههای سفالی آن در ایران پیدانشده است.
او خاطر نشان ساخت که این مدل سفالی قایق اکنون بازسازی شده و قرار است در موزه شوش به نمایش گذاشته شود.
به گفته این باستانشناس پیشکسوت، سومین گروه از مواد بدست آمده از قلعه شوش انبوهی از اثر مهر کتیبه دار از دوره عیلامی شیمشکی(۲۱۰۰-۱۹۰۰ پ. م.) وسوکلمخ(۱۹۰۰-۱۶۰۰ پ. م.) است که بخشی از آن توسط پیر آمیه چاپ شده اماتصور بر این است که این آثار در موزه لوور باشند.
مسئول ساماندهی قلعه شوش تصریح کرد: چهارمین موردی که دراین طرح به آن برخوردیم دو جعبه بزرگ از گل نوشتهها به خط آغازعیلامی بود که تصور میشدآنها نیز در موزه لوور باشند زیرا بیشتر آنها حدود صد سال پیش توسط ژاکدو مرگان کاوش شده بود.
به گفته او بیشتر این گل نوشتهها حدود صد سال پیش چاپ شده بودند، اماپژوهشگران با عکسهای سیاه و سفید نامرغوب سروکار داشتند و چه بسا مطالعه مجدد آنها و تهیه عکسهای رنگی با کیفیت بالا پژوهشگران امروزی را به کشفهای جدید راهنمایی کند.