یک باستان شناس در گفتگو با ایلنا انتقاد کرد:
خانه های تاریخی مکانی برای خوردن غذا یا مکانی فرهنگی
«در خانه عامریها جکوزی درست کردهاند. / در حالیکه به خاطر انحصاری شدن این آثار برخی علاقه مندان از بازدید آنها محروم میشوند، افرادی که تنها برای خوردن غذا مراجعه کردهاند تبدیل به مخاطبان اصلی این مکانهای تاریخی خواهند شد.»
یک باستانشناس پیشنهاد داد که بجای آنکه بناهای تاریخی برای تبدیل شدن به هتل و یا رستوران به بخش خصوصی واگذار شوند، دولت این آثار تاریخی را به سازمانهای مردم نهاد واگذار کند تا به موزه و یا مراکز فرهنگی تبدیل شوند.
شاهین آریا منش در گفتگو با خبرنگار ایلنا در ارتباط با تغییر کاربری بناهای تاریخی گفت: شروع واگذاری خانههای تاریخی به بخش خصوصی در دولت قبل آغاز شده و در دولت یازدهم نیز ادامه دارد.
وی افزود: هنگامی که یکی از بناهای تاریخی به بخش خصوصی واگذار میشود تا به هتل یا رستوران تغییر کاربری پیدا کند، تنها قشر خاصی میتوانند از این نفایس ملی استفاده کنند.
این باستانشناس ادامه داد: برخی از این تغییر کاربریها نیز سبب ایجاد تحولات عجیبی در این بناها شده، برای نمونه در خانه تاریخی عامریها در کاشان، جکوزی درست کردهاند که نه تنها با روح این بنا سازگاری ندارد بلکه ممکن است به ساختمان آسیب نیز وارد کند.
آریامنش گفت: مشکل دیگری که وجود دارد اهداف متفاوت بازدید کنندگان از این بنا است؛ در حالیکه به خاطر انحصاری شدن این آثار برخی علاقه مندان از بازدید آنها محروم میشوند، افرادی که تنها برای خوردن غذا مراجعه کردهاند تبدیل به مخاطبان اصلی این مکانهای تاریخی خواهند شد.
وی اظهار کرد: این مساله که خانههای تاریخی خالی نمانند و مرمت و نگهداری از آنها به اشخاص دیگری به جز میراثفرهنگی واگذار شود تفکر اشتباهی نیست اما بهتر است این واگذاری در راستای تغییر کاربریهای فرهنگی با هزینه های کمتری به سازمانهای مردم نهاد باشد، تا به موزه تبدیل و یا یک مرکز فرهنگی تبدیل شود.
این کارشناس ارشد باستانشناسی ادامه داد: سمنهای حوزه میراثفرهنگی این تعهد و دلسوزی را دارند که از بنا به خوبی نگهداری کنند و اغلب آنها نیز مشکل اسکان و داشتن یک مکان ثابت را دارند.
آریا منش افزود: همچنین این بناها در شهرستانهای مختلف میتواند تبدیل به یک مرکز و پاتوق فرهنگی شود برای نمونه استاد ادیب برومند خانهای تاریخی را در اصفهان خریداری کرد و آنجا را برای ایجاد یک فرهنگسرا به شهرداری واگذار کرد، اکنون مدت هاست که آنجا محفلی برای دوستداران فرهنگ شده است.
وی ادامه داد: تبدیل شدن این بناها به موزه نیز میتواند اقدام مناسبی باشد، هرچند که موزههای بسیار در کشور وجود دارد اما هنوز در برخی موضوعات برای ایجاد یک موزه، احساس نیاز میشود.
آریامنش در پایان اشاره کرد: برای نمونه ما موزهای برای باستانشناسان نداریم. همانطور که برای سینما یا موسیقی موزه وجود دارد یکی از این بناهای تاریخی نیز میتواند موزه ایی برای معرفی بیشتر این رشته به مردم باشد.