دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران در گفت و گو با ایلنا عنوان کرد
تهران جزو 100 شهر ثروتمند دنیا/ چرا «پایتخت» از قافله جهانی سازی عقب ماند!؟
سید محسن طباطبایی مزدآبادی گفت: کلانشهر تهران با آنکه جزو 100 شهر ثروتمند جهان است اما متاسفانه به دلایل متعدد تاکنون نتوانسته جایگاهی درخور در عرصه منطقه ای و جهانی پیدا کند.
به گزارش ایلنا، سید محسن طباطبایی مزدآبادی دبیر انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: یک شهر جهانی لزوماً یک شهر به لحاظ فیزیکی گسترده و وسیع و یا پرجمعیت نیست، اگر اینگونه بود باید هم اکنون مکزیکوسیتی، بمبئی، قاهره و کینشازا در راس شهرهای جهان قرار داشتند.
وی با اشاره به اینکه شهرهای جهانی از جمله لندن، توکیو، نیویورک، فرانکفورت، هنگ کنگ و سنگاپور مراکز فرماندهی و کنترل اقتصاد جهانی هستند، افزود: این شهرها فعالترین بازارهای مالی و بانکی جهان را دارند، محل دفاتر مرکزی شرکتهای بزرگ هستند و شلوغترین خطوط هوایی و گسترده¬ترین زیرساختهای حمل و نقل و بیشترین گردشگران را دارند.
نائب رئیس انجمن علمی اقتصاد شهری ایران با تاکید بر اینکه امروزه رقابتی پایان ناپذیر بین شهرها برای پیداکردن جایگاهی جهانی در جریان است و بازندگان این رقابت شهرهایی هستند که شناخت دقیقی از وضع موجود خود و جهان ندارند، خاطرنشان نمود: کلانشهر تهران با آنکه جزو 100 شهر ثروتمند جهان است اما متاسفانه به دلایل متعدد تاکنون نتوانسته جایگاهی درخور در عرصه منطقه ای و جهانی پیدا کند این در حالیست که بسیاری از شهرهای منطقه با پیگیری الگوهای منظم توسعه و سرمایه گذاریهای کلان، توانسته-اند توجه جهان را بخود جلب کنند.
کارشناس مسائل اقتصاد شهری با بیان اینکه سوال اساسی اینجاست که چرا تهران با وجود تمام قابلیتهای جغرافیایی و استراتژیک، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی برای تبدیل شدن به یک شهر دارای نقش بین المللی، از قافله عقب مانده است، یادآور شد: جواب به این سوال یک آسیب شناسی همه جانبه را می طلبد اما دستکم بخشی از جواب این سوال در ابعاد مدیریتی و قانونگذاری شهر نهفته است.
مدیرمسئول فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری، افزود: تمامی طرحها و برنامه های شهر تهران در همه ابعاد زیرساختی، عمرانی، زیباسازی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی بایستی با نگرشی جهانی باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید ماجرای تبدیل تهران به عنوان شهری دارای هویت ایرانی اسلامی به شهری دارای محوریت و جایگاه در عرصه منطقه¬ای و جهانی به گفتمانی عمومی و فراگیر تبدیل شود و مدیریت شهری موظف است نقشه راه آن را تدوین کند؛ ادامه داد: شهر تهران باید از شهری کم تحرک در عرصه بین المللی به شهری پرسرعت و در دسترس به کمک فناوری اطلاعات و ارتباطات تبدیل شود.
مدرس دانشگاه خوارزمی ویژگی مهم یک شهر دارای نقش جهانی را شتاب در تبادل افراد، کالا، خدمات و اطلاعات دانست و افزود: تهران باید به شهری سریع تر و چابک تر تبدیل شود و این اتفاق قابل دستیابی است.
طباطبایی مزدآبادی با تاکید بر اینکه برای یک شهر جهانی طیف گسترده¬ای از فرودگاه¬های بزرگ باعملکرد هاب هوایی، شبکه حمل و نقل پیشرفته، زیرساختهای پیشرفته اطلاعاتی– ارتباطاتی(مخابرات، اینترنت)، مراکز فرهنگی و آموزشی با شهرت جهانی، زیرساختهای ورزشی حرفه¬ای تا آثار معماری با برند جهانی ضروری است، خاطرنشان نمود: اگر تهران چنین جایگاهی را پیدا کند آنگاه می¬توان از آن بعنوان پیشران اقتصاد ملی و موتور محرک توسعه ملی یاد کرد و در غیر اینصورت تهران بزرگ علاوه بر اینکه به شهری دارای مشکلات عدیده تبدیل خواهد شد، همواره بعنوان باری بر دوش نظام شهری کشور سنگینی خواهد کرد .
وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین مدیریت شهری تهران باید شیوه نگرش خود را درباره تهران تغییر دهد و به اصطلاح جهانی بیاندیشد و عمل کند.