رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور مطرح کرد؛
نارضایتی کارگرانساختمانی از عملکرد مجلس نهم
مجلس نهم اجازه داد حق کارگر ساختمانی ضایع شود / واقعیت این است که به جای لفظ کارگران محروم، باید از لفظ کارگران مظلوم استفاده کنیم.
رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور گفت: کارگران ساختمانی کشور از عملکرد مجلس نهم راضی نیستند چرا که گذاشتند حق کارگر ساختمانی ضایع شود.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قم، اکبر شوکت، سه شنبه شب، در مراسم انتخابات بازرسان هیئت مدیره انجمن صنفی نقاشان ساختمانی استان قم که با حضور حدود ۷۰۰ کارگر و استادکار نقاش ساختمانی در مسجد الغدیر قم برگزار شد، اظهار داشت: در تلاشیم تا کارگران ساختمانی بیشتری را در سراسر کشور، تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دهیم.
وی افزود: تا انتهای سال ۹۲ حدود ۲۰۰ هزار کارگر ساختمانی کشور به ۶۰۰ هزار بیمه شده قبلی سازمان تأمین اجتماعی اضافه شدند تا رقم کارگران ساختمانی بیمه شده کشور به ۸۰۰ هزار تن برسد و امیدواریم ما بقی نیز که حدود یک میلیون نفر هستند، هر چه زودتر بیمه شوند.
عضو هیئت امنای سازمان تأمین اجتماعی کشور گفت: سال گذشته به کارگران ساختمانی قول دادیم در این راستا تلاش کنیم که حقوق بازنشستگی که کارگران ساختمانی میگیرند یا قرار است در آینده بگیرند، به ترتیب درجه مهارت آنها افزایش یابد که خوشبختانه این کار مهم محقق شد؛ قانونی به تصویب رسید که کارگران ساختمانی عادی که با مدرک درجه سه فنی حرفهای به سن بازنشستگی میرسند با ۲۰ درصد بیشتر از حداقل حقوق قانون کار بازنشسته شوند. همین طور کمک استادکاران و کارگران نیمه ماهر که با مدرک درجه دو فنی و حرفهای به سن بازنشستگی میرسند، حقوقی که قرار است در دوران بازنشستگی دریافت کنند ۳۰ درصد بیشتر از حداقل حقوق تعیین شده قانون کار باشد و در نهایت کارگران ماهر یا همان استادکاران که با مدرک درجه یک فنی و حرفهای بازنشسته میشوند، ۴۰درصد بیشتر از حداقل حقوق قانون کار را در دوران بازنشستگی دریافت خواهند کرد؛ البته تحقق این امر مستلزم پرداخت کمی بیشتر از حق بیمهای است که در حال حاضر توسط کارگران ساختمانی پرداخت میشود.
شوکت اضافه کرد: متأسفانه در سالیان گذشته بعضا شاهد بودیم که برخی از کارفرماها که بیشتر در کارخانههای صنعتی وجود داشت، حق بیمه کارگران خود را به صورت حداقلی پرداخت میکردند و بعضا مشاهده میکردیم که یک کارگر ماهر با وجود اینکه در آخرین سالهای کار حقوقی مثلا معادل یک میلیون و نیم یا دو میلیون تومان دریافت میکرد، امروز با کلی فرزند و عروس و داماد و نوه، با حداقل حقوق قانون کار بازنشست میشد که این ظلم کارفرماها در حق کارگران بود که حق بیمه آنها را به صورت یک کارگر عادی و به صورت حداقلی پرداخت میکردند.
وی گفت: با وجود اینکه بیمه کارگران ساختمانی یک بیمه جوان و تازه است، این مشکل را حل کردیم تا دیگر کارگران ماهر و استادکاران با حداقل حقوق بازنشسته نشوند و تا حدودی به حق و حقوق خود برسند.
رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور، با بیان اینکه در چند سال گذشته تصویب چند قانون مهم برای کارگران ساختمانی را دنبال کردیم که مهمترین آن همین بحثبیمه آنها بود، یادآور شد: هم آقای لاریجانی، ریاست مجلس شورای اسلامی و همینطور آقایان محجوب، قاضیپور، مصری و یا آقای علی بنایی، نماینده سابق مردم قم در مجلس شورای اسلامی، واقعا برای بیمه کارگران ساختمانی زحمت کشیده و دغدغههای کارگران را در مجلس مطرح میکردند.
وی با بیان اینکه طبق قانون بیمه، کارگران ساختمانی ۷درصد از حق بیمه را خود کارگران و ۲۰ درصد هم از طریق پروانههای ساختمانی از بساز بفروشها گرفته میشد و ۳ درصد هم سهم دولت بود، گفت: بساز بفروشها چون از ۸۰ سال گذشته هیچگاه حق بیمه کارگران ساختمانی را پرداخت نمیکردند، از همان سال ۸۹ شروع به مانع تراشی و دردسر درست کردن برای ما کردند تا در امر بیمه کارگران ساختمانی موفق نباشیم. آن موقع نتوانستند کاری کنند اما متأسفانه اخیرا تا حدودی موفق شدند تا جلوی حق کارگران ساختمانی را بگیرند. متأسفانه هفته پیش قانونی در مجلس تصویب شد که به بساز بفروشها برای بیمه کارگران ساختمانی تخفیف میدهد. این در حالی است که کل پولی که بساز بفروشها برای بحثبیمه کارگران ساختمانی میدهند ۱ درصد کل هزینه ساخت است و به جایی بر نمیخورد. در سالهای گذشته شاهد بودیم که در عرض یک شب قیمت آهن و برخی دیگر از مصالح ساختمانی افزایش ۵۰ درصدی و بعضا بیشتر داشت و بعضا شاهد افزایش ۵۰ یا ۱۰۰ درصدی قیمت زمین و خانه بودیم و هیچ کس صدایش درنمی آمد، اما متأسفانه برای پرداخت حق بیمه کارگران ساختمانی جنجال کردند. ما معتقدیم یک درصد از حق ساخت، حداقل حق کارگر است و این همه جار و جنجال ندارد. در ۸۰ سال گذشته و تا حالا اگر این حق به کارگران ساختمانی داده نمیشد، نادرست بود.
شوکت گفت: برخی از لفظ محروم برای کارگران استفاده کرده و میگویند کارگران محروم، اما امروز مشاهده میکنیم به دلیل مانع تراشی برای بیمه کارگران ساختمانی که حق آنان است، به آنها ظلم میشود و واقعیت هم این است که به جای لفظ کارگران محروم، باید از لفظ کارگران مظلوم استفاده کنیم.
رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور با بیان اینکه بالاترین حوادثکار در کشور، مربوط به کارگران ساختمانی است، گفت: میانگین آمار حوادثکار در جهان حدود ۱۷درصد است، در حالی این آمار در ایران به ۵۰ درصد میرسد و جالب اینکه بیش از نیمی از حوادثکار ایران هم مربوط به کارگران ساختمانی است.
وی افزود: بساز بفروشها علاوه بر اینکه راضی نیستند حق بیمه کارگران ساختمانی را پرداخت کنند، کوچکترین مسائل ایمنی را نیز رعایت نمیکنند و متأسفانه به صورت میانگین، روزانه حدود ۲ یا ۳ کارگر ساختمانی در ایران فوت میکنند؛ زن و بچه این کارگران اگر تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی باشند، حداقل امیدی به زندگی خواهند داشت و الا در غیر این صورت مجبورند به ارگانهایی مثل کمیته امداد و بهزیستی مراجعه کنند که آیا مثلا ۱۰۰ هزار تومان به آنها بدهند یا خیر. و همین طور آسیبهای اجتماعی دیگری که ممکن است دامن زن و بچه این کارگران فوت شده را بگیرد. برخی از بساز بفروشها عنوان میکنند اگر کارگری فوت شد با بیمههای خاص، دیه او پرداخت میشود در حالی که دیه به درد این خانوادهای که نان آور خود را از دست داده نمیخورد، بلکه آنها باید تحت پوشش بیمه باشند.
شوکت تأکید کرد: این ظلمی است که در حق کارگران ساختمانی میشود و متأسفانه در این مجلس نهم، بر خلاف مجلس هشتم، از بیمه کارگران ساختمانی حمایت نشد؛ کارگران ساختمانی کشور از عملکرد مجلس نهم راضی نیستند چرا که گذاشتند حق کارگر ساختمانی ضایع شود.
وی یادآور شد: البته برای جلوگیری از اجرایی شدن مصوبه اخیر مجلس شورای اسلامی در خصوص جلوگیری از روند سابق بیمه کارگران ساختمانی، به شورای نگهبان نامه زدیم که جلوی این قانون را بگیرند و خوشبختانه در این شورا افرادی هستند که مدافع حقوق کارگران باشند.
رئیس کانون کارگران ساختمانی کشور گفت: اگر انشاالله بحثبیمه کارگران ساختمانی حل شود، در مرحله بعدی، جلوگیری از حوادثکار و تقویت موارد مربوط به ایمنی کار و پس از آن بحثاتباع بیگانه کارگر که متأسفانه مشکلاتی برای استادکاران و کارگران درست کردهاند را دنبال خواهیم کرد.
شوکت در پایان خواستار مشارکت کارگران در مجالس مربوط به تشکلهای کارگری شد و تأکید کرد، حضور پر رنگ کارگران در این جلسات، ما را در احقاق حقوق آنها کمک خواهد کرد.