توصیههای مرکز مشاوره معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم؛
بازی دنیای کودکان است، با دنیای کودکان بازی نکنید
در بازی کودکان دخالت نکنیم اما راهنما و کمک کننده خوبی باشیم، با همبازی شدن با کودکان راه دوستیها را باز کنیم و راه پنهان کاریهای دوره نوجوانی را ببندیم.
ایلنا: مرکز مشاوره معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان قم تأکید میکند به بازی کودکان اهمیت دهیم، زیرا زندگی آنها در بازی، شکل واقعی به خود میگیرد.
به گزارش ایلنا، بخشی از تاکیدات این مرکز برای نحوه برخورد صحیح با کودکان به این شرح است:
تلاش کنیم تا بازیهای کودکان متناسب با فرهنگ و ارزشهای خانواده باشد، با دقت در تفکرات خلاق و پویایی کودکان در حال بازی میتوانیم با چگونگی شخصیت آنها بیشتر آشنا شویم.
در بازی کودکان دخالت نکنیم اما راهنما و کمک کننده خوبی باشیم، با همبازی شدن با کودکان راه دوستیها را باز کنیم و راه پنهان کاریهای دوره نوجوانی را ببندیم.
کاری کنیم که بازی به صورت تجربهای لذت بخش در ذهن کودک باقی بماند، برای متوقف کردن بازی از امر و نهی استفاده نکنیم.
با توجه به روحیهٔ کنجکاو کودک، به گونهای او را راهنمایی کنیم که به تفکر مثبت و اندیشه خلاق و سازنده دست یابد.
مراقب باشیم که محیط بازی موجب آسیب جسمی، فکری و یا روانی نشود، در انتخاب نوع بازی، به سن، جنس و تواناییهای فرزندمان توجه کنیم.
نوع و مدت زمان بازی فرزندمان را طوری کنترل کنیم که از فشارهای هیجانی و روحی بیش از حد دور باشد به ویژه بازیهای رایانهای، برای انتخاب الگوهای صحیح، زمینه مناسبی را برای بازیهای تقلیدی کودکانمان فراهم نماییم.
از محدود کردن کودک در هنگام بازی بپرهزیم، وسایل بازی را مناسب سن و رشد جسمی و ذهنی کودک تهیه کنیم.
آداب اجتماعی و چگونگی رفتار با دیگران را ضمن همبازی شدن با کودکان میتوانیم به صورت غیرمستقیم به آنها بیاموزیم، به مطالب و نحوهٔ بیان کودکان در بازی به خوبی توجه کنیم، زیرا احساسات و مشکلات زندگی واقعی آنها در بازی منعکس میشود.
برای انتخاب همبازیهای خوب، فرزندمان را غیر مستقیم راهنمایی کنیم، زیرا رفتارهای یک همبازی خود تأثیر بسیار مثبتی در آیندهٔ او خواهد داشت، اگر در حضور فرزندمان با وسایل موجود در خانه برای او اسباب بازی(ماشین، عروسک و…) بسازیم، ارتباط عاطفی میان ما و کودکانمان تقویت خواهد شد.
برای تقویت حس همکاری و مسؤولیت پذیری فرزندمان با او توافق کنیم که پس از بازی، اسباب بازیهای خود را جمع کرده و سرجایش بگذارد و گرنه دفعه بعد اجازه استفاده از آنها را نخواهد داشت، از فرزندمان بخواهیم که اجازه دهد تا همبازیهایش از اسباب بازیهای او استفاده کنند، زیرا این کار موجب تقویت حس نوع دوستی و تسهیل در ارتباط با دیگران میشود.
اسباب بازی گران قیمت ممکن است وسیله بازی مفیدی نباشد. هنگام خرید توجه داشته باشیم که اسباب بازی باید بتواند قدرت خلاقیت و سازندگی فرزندمان را رشد دهد، وسایل بازی جورکردنی، پازلها، خمیربازی، گل رس و… اسباب بازیهای مناسبی به شمار میروند.
اگر کودکان در هنگام بازی با هم اختلاف پیدا کردند اجازه بدهیم خودشان مشکل را حل کنند. در صورتی که اختلاف تشدید شد، فقط آنها را از هم جدا کنیم و هرگز از یکی از طرفین، جانب داری نکنیم، در محیطهای بازی گروهی مثل زمین بازی کودکان در پارکها، اجازه دهیم بچهها با هم دوست شوند و بازی کنند، از وارد شدن به محیط بازی کودکان بپرهیزیم.
از همبازی شدن کودکان با افراد بزرگتر از خود به ویژه «نوجوانان و جوانان» اکیداً جلوگیری کنیم، کودکان همواره نیازمند بازی هستند، پس اسباب بازیهای مناسب هر مکان را همراه خود داشته باشیم.
کودکان باید به مجموعهای از بازیهای جسمی، اجتماعی، عاطفی و ذهنی بپردازند. هنگامی که فقط یکی از بازیها را انجام میدهند(مثلاً بازیهای رایانهای) از رشد اجتماعی، جسمی و عاطفی محروم شده و احتمال بروز عصبانیت و پرخاشگری در آنها افزایش مییابد.
آخر اینکه، «بازی دنیای کودکان است، با دنیای کودکان بازی نکنید».