معاون فناوری شرکت فولاد خوزستان:
تولید (CBSI) مزایای بسیاری برای «فخوز» به همراه خواهد داشت
معاون فناوری شرکت فولاد خوزستان گفت: نگهداشت بهتر آهن اسفنجی و حفظ مشخصههای کیفی، از جمله مزایای تولید بریکت سرد به شمار میآید که بر این اساس، شرکت فولاد خوزستان اقدام به احداث یک واحد 600 هزار تنی تولید بریکت سرد از آهن اسفنجی (CBSI) در قالب طرحهای توسعهای خود کرده است.
به گزارش ایلنا به نقل از سایر رسانه، مهران خرمنیا اظهار داشت: در حال حاضر دو نوع بریکت در صنعت فولاد از پسماندها تولید شده که یک نوع آن بریکت سرد اکسیدی است که عمدتا از لجن احیا و نرمه گندله تولید شده و سپس احیا میشود. نوع دوم هم بریکت احیایی است که از نرمه آهن اسفنجی جمعآوری و تولید شده و مستقیما در کورههای قوس الکتریکی به عنوان بخشی از شارژ فلزی مصرف میشود.
وی بیان کرد: بریکت سرد حاصل از آهن اسفنجی با نام اختصاری (CBSI) هیچ یک از این دو نوع بریکت عنوان شده نیست و به لحاظ فنی، این نوع بریکت مستقیما از محصول آهن اسفنجی تولید شده و دقیقا معادل بریکت گرم (HBI) است. نگهداشت بهتر آهن اسفنجی و حفظ مشخصههای کیفی، از جمله مزایای تولید این محصول به شمار میآید که با توجه به مزایای برشمرده و اهداف تعیین شده، شرکت فولاد خوزستان اقدام به تعریف این پروژه و احداث یک واحد ۶۰۰ هزار تنی تولید بریکت سرد از آهن اسفنجی (CBSI) در قالب طرحهای توسعهای خود کرده است.
معاون فناوری شرکت فولاد خوزستان در ادامه به تاریخچه تولید این محصول در شرکت فولاد خوزستان اشاره کرد و افزود: اقدامات اولیه در راستای راهاندازی واحد تولید بریکت سرد از آهن اسفنجی«Cold Briquettes spong Iron» در شرکت فولاد خوزستان، حدود ۱۵ سال پیش در قالب یک پروژه پژوهشی در دستور کار قرار گرفت و پس از موفقیتآمیز بودن نتایج در فاز آزمایشگاهی و انجام آزمایشهای متعدد در داخل و خارج از کشور، تصمیم به اجرای آن در مقیاس صنعتی گرفته شد.
یک پروژه مزیتمحور
خرمنیا در خصوص مزیتهای تولید بریکت سرد از آهن اسفنجی، عنوان کرد: همانطور که مستحضر هستید، پلنتهای احیا مستقیم در شرکت فولاد خوزستان همگی از نوع سرد هستند. از این رو با اجرای این پروژه قادر خواهیم بود که آهن اسفنجی سرد مازاد خود را مستقیما به بریکت سرد تبدیل کرده و با نگهداشت و ذخیره آهن اسفنجی تولیدی به شکل (CBSI) در زمانهای اعمال محدودیت گاز به واسطه ناترازی انرژی، از توقف کورههای قوس الکتریکی جلوگیری کنیم.
وی همچنین صادرات را یکی دیگر از مزایای تولید بریکت سرد در شرکت فولاد خوزستان برشمرد و مطرح کرد: با توجه به اهمیت حفظ مشخصههای کیفی آهن اسفنجی، تبدیل آن به بریکت سرد (CBSI) سبب میشود که که ضمن عملیات انتقال و جابهجایی در فرایند حمل دریایی، اولا نیاز به کشتیهای خاصی (دارای مخازن تحت گاز خنثی) نبوده و همچنین آهن اسفنجی دچار افت درجه فلزی و خردایش نشود. همه این موارد در نهایت منجر به رسیدن محصول تولیدی با شرایط کیفی توافق شده به دست مشتری خواهد شد و موجبات رضایتمندی مشتری را فراهم خواهد کرد.
ضرورت اصلاح یک دیدگاه
معاون فناوری شرکت فولاد خوزستان در ادامه با تاکید بر ضرورت اصلاح دیدگاه در خصوص محصول بریکت سرد، گفت: بریکت سرد (CBSI) دقیقا معادل بریکت گرم (HBI) است. به عبارت دقیقتر ، بریکت سرد محصول آهن اسفنجی بدون خردایش بوده و حدود ۸۰ درصد این بریکت را آهن اسفنجی و ۲۰ درصد آن را نرمه اسفنجی (و نه نرمه ضایعات) شامل میشود . بنابراین بریکت سرد (CBSI) ، بریکت اکسیدی نیست و در یک نگاه کلی، (CBSI) را از لحاظ فنی باید معادل (HBI) دانست که در کارخانههای فولادسازی که از پلنتهای احیا مستقیم سرد بهره میبرند، میتواند تولید شده و به فروش برسد.
به گفته خرمنیا، در حال حاضر تولید بریکت سرد از آهن اسفنجی (CBSI) در دو مدول ۳۰۰ هزار تنی (جمعا ۶۰۰ هزار تن) در دستور کار این شرکت قرار دارد و احداث یک مدول ۳۰۰ هزار تنی در آینده در قالب طرح توسعه نیز برنامهریزی شده است تا مجموع تولید بریکت سرد در شرکت فولاد خوزستان به ۹۰۰ هزار تن در سال برسد؛ ضمن اینکه هماکنون اقدامات اجرایی در خصوص این پروژه در شرکت فولاد خوزستان در حال انجام است.
وی در پایان با بیان اینکه این پروژه بر اساس (R&D) طراحی و عملیاتی شده است و بر همین اساس با چالش چندانی در مسیر اجرای آن مواجه نبودهایم، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه برترین تکنولوژیهای موجود، همانهایی محسوب میشوند که از مسیر (R&D) عبور کرده باشند و تکنولوژی (CBSI) نیز از این طریق در شرکت فولاد خوزستان حاصل شده است، بنابراین خوشبختانه گلوگاه خاصی در راستای بهکارگیری آن نداشتهایم و معتقدیم که با در اختیار داشتن کلیات و جزئیات این پروژه، به نتیجه مطلوب و دلخواه خود دست خواهیم یافت.