مدیر برنامهریزی و پشتیبانی خرید شرکت فولاد هرمزگان خبر داد: چابکسازی فرایندهای تأمین مواد اولیه
مدیر برنامهریزی و پشتیبانی خرید شرکت فولاد هرمزگان از چابکسازی و سیستمی کردن بسیاری از فرایندهای تأمین و خرید در شرکت فولاد هرمزگان خبر داد و گفت: با این اقدامات توانستهایم مواد اولیه موردنیاز شرکت را بهصورت پایدار تأمین کنیم که ماحصل آن کاهش هزینههای خرید، عدم توقف در تولید و ثبت رکوردهای متعدد بوده است.
به گزارش ایلنا، حامد الماسی جهرمی در گفتوگو با خبرنگار روابط عمومی بیان کرد: مدیریت برنامهریزی و پشتیبانی خرید زیرمجموعه معاونت خرید محسوب میشود. این مدیریت سه حوزه را در برمیگیرد که شامل حمل، برنامهریزی خرید و خدمات خرید و گمرک است. در حوزههای حمل و گمرک بهنوعی فعالیتهای اجرایی انجام میشود، اما بخش برنامهریزی با دیگر حوزهها متفاوت است و مسائل دیگری در این واحد دنبال میشود.
افزایش سهم حمل ریلی برای تأمین مواد اولیه
وی با اشاره به وظایف حوزه حمل افزود: این واحد با الگوبرداری از شرکت فولاد مبارکه در فولاد هرمزگان تشکیل شد و وظیفه آن حمل مواد اولیه اصلی مانند سنگآهک، گندله و آهن اسفنجی است. در سالهای قبل با توجه به پیچیدگیها و چالشهای موجود در زمینه تأمین مواد اولیه بهویژه در حوزه حملونقل، تصمیم بر آن شد که این واحد شکل گیرد. در واحد حمل با توجه به قراردادهای بلندمدت و خریدهای صورتگرفته، طبق برنامهریزی انجامشده، حمل انجام میشود.
مدیر برنامهریزی و پشتیبانی خرید اضافه کرد: از ابتدای تشکیل واحد حمل، هدفگذاری کردیم که در حوزه تأمین مواد اولیه بهویژه گندله، با توجه به چالشهای حمل جادهای، سهم حمل ریلی مواد اولیه را افزایش دهیم. در ابتدای شکلگیری واحد حمل، سهم حمل ریلی مواد اولیه 40 درصد و سهم حمل جادهای 60 درصد بود. خوشبختانه با توجه به برنامهریزیهای صورتگرفته و همکاری واحدهای سازمانی، سهم حمل ریلی مواد اولیه در سال 1401 به حدود 80 درصد و حمل جادهای به 20 درصد رسید.
الماسی با اشاره کمبود زیرساختهای اساسی حمل ریلی در معادن بزرگ کشور، خاطرنشان کرد: بسیاری از معادن و تأمینکنندگان بزرگ کشور هنوز به خطوط ریلی جهت حمل مواد اولیه متصل نیستند. ازاینرو ناگزیریم مواد اولیه خود را یا صورت جادهای با استفاده از کامیون و یا بهصورت ترکیبی ریلی-جادهای به فولاد هرمزگان حمل کنیم که چالشهای خاص خود را دارد.
مدیر برنامهریزی و پشتیبانی خرید شرکت فولاد هرمزگان در خصوص واحد برنامهریزی در این مدیریت عنوان کرد: واحد برنامهریزی خرید بهنوعی محور تأمین مواد اولیه و محور سیستمهای خرید شرکت محسوب میشود. باید توجه داشت که در فولاد هرمزگان چندین واحد خرید همچون خرید مواد اولیه و مصرفی، خرید قطعات یدکی و… مشغول به فعالیت هستند. این واحدها باید تحت یک گردش کار مشترک منطبق بر آییننامه بهصورت هماهنگ فعالیت کنند؛ ازاینرو این هماهنگی از سوی واحد برنامهریزی خرید انجام میشود که شامل بهبود روشها و فرایندها و احتمالاً استقرار سیستمهای جدید خواهد شد. در این خصوص به دنبال آن هستیم که چابکی سازمان را در حوزه خرید افزایش دهیم و با حذف عملیات کاغذی، تمامی فعالیتهای حوزه خرید در بستر سیستمهای متداول انجام شود.
هدف اصلی سازمان؛ خرید بهموقع، باکیفیت و اقتصادی
وی ادامه داد: در حوزه برنامهریزی خرید، کنترلها و گزارشهای لازم جهت تحقق شاخصهای موجود در دستور کار قرار دارد. هدف اصلی سازمان، خرید بهموقع، باکیفیت و اقتصادی است که این سه هدف با تعدادی شاخص کنترل میشود. واحد برنامهریزی خرید علاوه بر رصد سه شاخص یادشده در طول سال، با برگزاری جلساتی تحت عنوان کمیته تحول خرید، گامهای مختلف خرید را کنترل میکند و گزارشهای موردنیاز را به واحدهای سازمانی در صورت لزوم ارائه میدهد.
کاهش هزینههای دموراژ
الماسی با اشاره به وظایف خدمات خرید و گمرک، تصریح کرد: ازآنجاکه فولاد هرمزگان در منطقه ویژه خلیجفارس واقع شده است، باید قواعد و ضوابط لازم را برای واردات مانند قبض انبار و گواهی تولید رعایت کند. یکی از مسائلی که فولاد هرمزگان از سالهای قبل با آن درگیر بود، هزینههای زیاد دموراژ بوده که هر سال به شرکت تحمیل میشد؛ بهطوریکه در سال 1400 حدود 70 میلیارد تومان هزینه دموراژ پرداخت کردیم. اما با برنامهریزیهای صورتگرفته و تغییراتی که در گردشکارهای سازمانی ایجاد شد، میزان دموراژ پرداختی را با کاهش بیش از 80 درصدی به 13 میلیارد تومان در سال 1401 رساندیم. ضمن اینکه در بهار امسال نیز میزان دموراژ به 2 میلیارد تومان رسیده است. این موفقیت در حالی به دست آمده است که تعرفههای دموراژ در سال 1401 افزایش یافته بود.
ثبت رکوردهای تأمین مواد اولیه در سال 1401
مدیر برنامهریزی و پشتیبانی خرید شرکت فولاد هرمزگان در خصوص اقدامات این واحد برای تأمین مواد اولیه پایدار در سال گذشته و سال جاری، بیان کرد: در زمستان سال 1401 که محدودیتهای گاز بر صنعت فولاد تحمیل و تأمین آهن اسفنجی از بازار با چالش مواجه شد، رکورد حمل 84 هزار تن اسفنجی را در بهمنماه با میانگین روزانه 2 هزار و 800 تن مستمر، علیرغم کمبود کامیون بهدلیل وجود بارهای صادراتی در منطقه، به ثبت رساندیم. همچنین رکورد حمل 288 هزار تن گندله را در آذرماه با میانگین حمل روزانه 9 هزار و 600 تن مستمر، رکورد حمل 15 هزار تن گندله در یک روز در بهمنماه و رکورد حمل 6 هزار و 400 تن اسفنجی در یک روز در آذرماه سال گذشته ثبت شد. تداوم تولید و رکوردشکنیها در فولاد هرمزگان حاکی از تأمین بهموقع و مستمر مواد اولیه است که با تلاش بیوقفه، همکاری و هماهنگی واحدهای سازمانی صورت میگیرد؛ بهطوریکه حتی یک دقیقه توقف ناشی از عدم تأمین مواد اولیه در فولاد هرمزگان رخ نداده است.
راهاندازی سامانه استعلامات الکترونیک
وی ادامه داد: از دیگر اقدامات مهم میتوان به راهاندازی سامانه استعلامات الکترونیک اشاره کرد که واحدهای فناوری اطلاعات و خرید با همکاری یکدیگر این سامانه را راهاندازی کردند. در حال حاضر، بالغبر 90 درصد از خریدها در سیستم بهصورت الکترونیکی استعلام میشود. این امر باعث افزایش صحت، سرعت و دقت خرید شده است. در سال گذشته، سیستم پشتیبانی خرید خارجی را درخواست کردهایم که خوشبختانه مهیا شده است.
سیستمیسازی فرایندهای خرید برای چابکی سازمان
الماسی با بیان اینکه همواره باید روبهجلو حرکت و استراتژیهای آتی را ترسیم کنیم، عنوان کرد: در حوزههای مختلف اقداماتی را در دستور کار خواهیم داشت. در حوزه برنامهریزی خرید، استقرار سیستمهایی را که بهنوعی ابزار کار محسوب میشوند دنبال میکنیم. البته تلاش کردهایم تمام گامهای حوزه خرید را روی سیستم پیاده کنیم. در این خصوص با چندین گام و دهها وضعیت مختلف مواجهیم که باید در سیستمها و رفتوبرگشتهای سازمانی گنجانده شوند. در این زمینه تلاش کردهایم که فرایندهای اداری خرید را جهت تسریع در مراحل بروکراسی روی سیستم پیادهسازی کنیم تا شاخص و هدف داشته باشد و بتوان آن را کنترل کرد. همچنین در نظر داریم سیستم کمیسیون معاملات را نیز بهصورت سیستمی درآوریم. این در حالی است که در سایر حوزهها نیز حفظ وضعیت موجود به همراه اصلاح برخی موارد در دستور کار قرار دارد.