پشت صحنه دیجیکالا در روزهای نگرانی از شیوع کرونا
تا روز چهارشنبه گذشته دیجیکالا ۲۰۰ هزار ماسک با حاشیه سود صفر به فروش رسانده است
اما حتی در این شرایط، دیجیکالا قادر به اجرای دورکاری برای پرسنل خود نیست و از طرفی تلاش دارد با ارائه شبانه روزی کالاهای مورد نیاز کاربران به صورت آنلاین، تا حد ممکن از رفت و آمدهای غیر ضروری مردم جلوگیری کند و از این طریق شیوع ویروس کرونا در بین شهروندان را تا حد ممکن کاهش دهد.
امیرحسن موسوی، مدیر روابط عمومی دیجیکالا در گفتوگو با آیتیایران به ارائه دلایل امکانپذیر نبودن دورکاری و همچنین آمادگی این پلتفرم در راستای مسئولیت اجتماعی این فروشگاه آنلاین در سطح کشور پرداخته است.
دورکاری در دیجیکالا تقریبا غیرممکن است
به گفته موسوی دیجی کالا 4600 نفر پرسنل دار و حدود 80 درصد این پرسنل در بخش عملیات فعالیت میکنند. بنابراین دورکاری برای بخش عملیات امکانپذیر نیست چراکه همواره باید در بخش ثبت، پردازش و ارسال کالا حضور و فعالیت داشته باشند.
وی افزود: «در کل دورکاری به معنای واقعی نداریم اما به پرسنل اعلام کردیم در صورتی که احساس کسالت داشتند و مشکوک به ابتلا بوند، از حضور در محل کار خودداری کنند».
با فروشندگان متخلف سریعا برخورد کردیم
موسوی در خصوص عرضه ماسک با قیمتهای نا متعارف در روزهای ابتدایی شیوع کرونا گفت: «از پنجشنبه گذشته و از لحظه اعلام خبر ابتلای هموطنان قمی، درخواست ماسک به شدت افزایش پیدا کرد و موجودی انبار خود دیجیکالا و فروشندگان به سرعت تمام شد. وقتی نیاز مردم به ماسک را دیدیم، سعی کردیم بخش تامین خودمان را افزایش دهیم تا بتوانیم قیمتها را کننترل کنیم. وقتی حجم تقاضا خیلی بالا رفت و عرضه نتوانسته خودش را با تقاضا هماهنگ کند، طبیعتا افزایش قیمت رخ میدهد. در این شرابط عملا وظیفه مهمی که داشتیم کنترل قیمت ها بود. متاسفانه در روزهای ابتدایی 2 فروشنده سو استفاده کردند و تا قبل از اینکه ابزارهای کنترلی و نظارتی در این زمینه را اجرایی کنیم، ماسکها را با قیمتهای بالا عرضه کردند. در نتیجه ما هم سریعا جلوی فروش آنها را گرفته و به مراجع قضایی نیز معرفی کردیم و البته اجازه هم ندادیم ماسکها با قیمت گرانی که در سایت نمایش داده شده بود به فروش برسند».
عرضه 200 هزار ماسک با حاشیه سود و کمیسیون صفر
به گفته موسوی، دیجیکالا تا روز چهارشنبه این هفته بیش از 200 هزار ماسک با حاشیه سود صفر به فروش رسانده و از طرفی ماسکهای فروشندگان دیجیکالا را نیز با کمیسیون صفر عرضه کرده است. موسوی همچنین تاکید داشت که بخش عمدهای از این 200 هزار ماسک فروخته شده با قمیت 3500 تومان عرضه شدهاند.
وی افزود: «ما مسئولیت اجتماعی خودمان دانستیم بدون یک ریال سود ماسک ها را حتی در دورترین نقاط کشور به دست مردم کشورمان برسانیم. عمده اینها ماسکهای با قیمت خرید 3500 تومان بودند که با همان قیمت به فروش رسیدند. برخی از این ماسکها که ویژه بودند و قیمت 25 یا 31 هزار تومانی دارند، به سختی تامین میشوند و به طور روزانه میتوانیم 10 تا 12 هزار عدد از این ماسک ها را فراهم کنیم که همین تعداد هم پس از نیم ساعت بهطور کامل به فروش میرسند. تا قبل از این اتفاق مجموعا 300 مدل ماسک در دیجی کالا تعریف شده بود که از این تعداد تنها 4 مدل با قیمتهای نامتعارف از طرف دو فروشنده عرضه شد».
وی همچنین در خصوص اجرای طرح تشویقی برای عرضه کنندگان ماسک و لوازم بهداشتی در این شرایط اظهار کرد: «ما در دیجی کالا به تمامی فروشندگان این پلتفرم و هر کسی که بتواند ماسک و لوازم بهداشتی پیشگیری از کرونا را عرضه کند اعلام کردیم که حاضریم این دسته محصولات آنها را با کمیسیون صفر عرضه کنیم ؛ البته تاکید کردیم قمیتها باید کاملا متعارف باشند».
به اعتقاد موسوی در شرایط فعلی که امکان دارد تخلفی در زمینه عرضه ماسک و لوزام بهداشتی با قمیت نامعارف صورت بگیرد، دو راه بیشتر وجود ندارد: اجازه دهیم فروشندگان با هر قیمتی این محصولات را عرضه کنند که در این حالت همیشه موجود باشد یا اینکه محدودیت قیمتگذاری ایجاد کنیم که در ادامه باعث ناموجود شدن در برخی زمانها میشود. به گفته موسوی، دیجیکالا روش دوم را در پیش گرفته چراکه ممکن نیست که همیشه ماسک در فروشگاه موجود باشد و همواره با قیمت متعارف عرضه شود.
خرید آنلاین در شرایط فعلی ضرورت است
امیرحسن موسوی اضافه کرد: «امروزه خرید آنلاین برای مردم صرفا یک انتخاب نیست وضرورت است چراکه به هر حال ترددهای غیر ضروری باید کمتر شود و خرید آنلاین باعث میشود تردد غیرضروی کمتر شود. این مسئله باعث شده افزایش چشمگیری در سفارشات به خصوص در بخش محصولات سوپرمارکتی و مواد غذایی داشته باشیم».
پرسنل بخش عملیات تحت فشار هستند اما مسئولیت اجتماعی مهمی داریم
به گفته موسوی، مراکز پردازش کالا و خوردوهای دیجی کالا هر چند ساعت یکبار ضدعفونی میشوند.
مدیر روابط عمومی دیجیکالا در خصوص وضعیت پرسنل دیجیکالا در شرایط فعلی میگوید: «پرسنل مرکز پردازش سه شیفت و بیش از ظرفیتشان فعلایت میکنند. مشکلاتی هم خودمان داریم و برخی از نیروها به دلیل مشکوک بودن به این بیماری سر کارنمیآیند و ضرفیت ما از روزهای عادی هم کمتر است ؛ این در حالی است که تقاضا از روزهای عادی خیلی بیشتر است و همین مسئله فشار مضاعفی را به نیروهای ما در بخش عملیات وارد کرده. از طرفی هم سطح استانداردهای HSE را در محل کار بالا بردیم و شیفت کاری کارمندان باید بر اساس همین استانداردها کاهش پیدا کنند چراکه مراکز و خودروها هر چند ساعت یکبار باید به طور کامل ضدعفونی شوند».
موسوی افزود: «بحث توزیع ماسک و دستکش بین کارکنان هم هست که همه اینها باعث می شود تایم سرویس پرسنل کاهش پیدا کند چراکه بخشی از این زمان به امور بهداشتی HSE اختصاص پیدا میکند. اما با وجود این شرایط سخت، احساس میکنیم که وظیفه داریم تمام سرویسها را ارائه دهیم چرا کاهش تردد و کمک به سلامت مردم در این شرایط سخت را مسئولیت اجتماعی خودمان میدانیم. در کل تمام تلاشمان را میکنیم که بخشی از راه حل در این روزهای سخت باشیم».
شفافسازی، مهمترین مزیت فروشگاههای آنلاین
به اعتقاد امیرحسن موسوی، یکی از مهمترین مزیتهای فروشگاه آنلاین شفافیت آن است چراکه بستر آن ماهیت شفافی دارد و میتوان فهمید هر شخص چه مقدار و با چه قمیت خرید کرده و اینکه هر محصول با چه قیمیت فروش رفته است.
وی افزود: «از آنجایی که تمامی این اطلاعات به صورت آنلاین قابل مشاهده و نظارت است، میتواند جلوی سو استفادههای احتمالی سودجویان را در چنین شرایطی بگیرد و تضمین کند این محصولات به دورترین نقاط ایران هم برسد».
موسوی خاطرنشان کرد که همین الان در دیجیکالا برای خرید ماسک توسط هر کاربر محدودیت تعیین کردهایم و هر شخصی میتواند دو بسته یا نهایتا سه بسته ماسک را بسته به نوع آن خریداری کند.
وی اضافه کرد: «حتی اگر ستاد ملی مقابله با کرونا هم تصمیم بگیرد، این توان تکنولوژیکی را داریم که تعیین کنیم با هر کد ملی و شماره تلفن خاص تنها تعداد معینی ماسک و محصولات بهداشتی در این زمینه قابل خریداری باشد».