یک پژوهشگر خبر داد:
میراث امپراتوری شیرازیها در آفریقا در حال نابودی است
شهر و جزیره کیلوا بعنوان اولین دولتشهری که توسط شیرازیها در آفریقا تاسیس و در سال ۱۹۸۱میلادی در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، هم اکنون در حال نابودی است.
به گزارش ایلنا، مرتضی رضوانفر (عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث و گردشگری) گفت: علی ابن حسن شیرازی و ۶ فرزند او از قرن ۱۰ میلادی به مدت ۵۰۰ سال چندین دولتشهر در شرق آفریقا شامل بخشهایی از کشورهای سومالی، کنیا، تانزانیا و موزامبیک، ایجاد کرده و امپراتوری پرافتخار شیرازیها را تاسیس کردند.
او خاطرنشان کرد: نهایتا در سال ۱۵۰۲ میلادی پس از شکست از پرتغالیها تمدنی که برای شرق آفریقا، دولت، تجارتِ جهانی، شهرسازی و... نعمات بسیاری به همراه آورده بود به مرور مسیر نابودی در پیش گرفت.
این پژوهشگر افزود: در این میان شهر و جزیره کیلوا به عنوان اولین دولتشهری که توسط شیرازیها تاسیس شد، با داشتن آثار ارزشمندی ازجمله دو مسجد زیبا (مسجد جامع و مسجد کوچک) و دو قصر باشکوه (قصر بزرگ و قصر کوچک) در سال ۱۹۸۱میلادی در فهرست میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسید.
او با بیان اینکه یونسکو این جزیره را گواه شاخصی برای گسترش اسلام در شرق آفریقا از قرن دهم تا نوزدهم ذکر میکند، تصریح کرد: ابن بطوطه نیز در سال ۱۳۳۱م با دیدار از این جزیره، آن را یکی از زیباترین شهرهای جهان نامیده است.
رضوانفر در ادامه به قصر بزرگی در این شهر که دارای یکصد اتاق است، اشاره کرد که تا قرن هجدهم بلندترین ساختمان در شرق افریقا محسوب میشد و گفت: این قصر دارای چند کتیبۀ با ارزش است که در موزۀ برلین نگهداری میشود.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: متأسفانه به دلیل رسیدگی و حفاظت نشدن از آثاراین دولتشهر، یونسکو در سال ۲۰۰۴م این پرونده را در فهرست میراث در خطر قرار داد که پس از آن با حمایت مالی و اقدامات مرمتی توسط چند موسسه بینالمللی، مجددا در سال ۲۰۱۴م از فهرست آثار در خطر خارج شد.
رضوانفر در پایان، وضعیت کنونی آثاراین منطقه را نگرانکننده دانست و گفت: این آثارارزشمند به مرور تبدیل به چند خرابه شده که از نظر کارشناسان یونسکو، عدم رسیدگی، امواج اقیانوس، رطوبت هوا، کشاورزی و حضور احشام در حریم آثار، عاملی برای نابودی این میراث آفرو شیراز (آفریقایی- شیرازی) شده است.