بررسی مُهرهای استامپی ساسانی در موزه هنر مترو پولیتن در یک کتاب
کتاب «مُهرهای استامپی ساسانی در موزه هنر مترو پولیتن» نوشته کریستوفر جوزف برونر با ترجمه محمد خزایی توسط نشر تاریخ ایران منتشر شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، مُهر سهم بسیار مهمی در بازشناسی فرهنگ و تمدن ادوار گوناگون دارد و تحقیق بر روی این آثار بسیاری از مسائل فرهنگی، هنری و حتی اعتقادی را بازگو میکند. اما سهم بسیار عمده مُهرها در تمدنهای گوناگون سهم تجاری آنها بود که حتی امروزه وسیلهای برای تجارت و در کارهای اداری نیز کاربرد دارد. ازجمله آثاری که سهم بارزی در شناسایی فرهنگ و هنر و بسیاری از مسائل گوناگون ادوار کهن ایران زمین داشته است.
از شاخصههای مهم و پیچیده بروکراسی آرشیو مُهرها یافت شده به دوره ساسانی در چارچوب قوانینی مشخص است. نقش مُهرها در ارتباط مستقیم با متنها است و اطلاعات مشخصی را درباره ادارهها، کارمندان و اشخاص درگیر در نقل و انتقالها و فعالیتها در آرشیوه ارائه میدهد. بنابراین نقش مُهرها همراه با متنها به عنوان متمم یکدیگر اطلاعات زیر را در اختیار ما قرار میدهند. مطالعات اخیر به طور گستردهای به نقش و عملکرد مُهرهای ساسانی پرداخته است. به احتمال قوی کاربرد و استفاده مُهرها به طور مستمر گسترش یافته و در عین حال با رشد بروکراسی با نظام اداری و سیاسی ساسانی رسمیتر شده است. یافتههای قصر ابونصر و تخت سلیمان به خوبی حضور آنها را در نقشهای بازرگانی و قانونی در سطوح بالا و متوسط زندگی ایرانی در دوره ساسانی شرح میدهد. مُهرها و سکهها از فراوانترین دادههای فرهنگی هستند از دوره ساسانی در میان دوران به جا ماندهاند. کتاب حاضر تلاشی است برای پیوند زدن تاریخ و تمدن ایران با داشتههای فرهنگی زمانه خود.