شناسایی ۳۰ محوطه پارینه سنگی در خراسان جنوبی
پروژه «بررسی و شناسایی باستان شناسی محوطه های پارینه سنگی شهرستان فردوس بخش مرکزی دهستان حومه » به شناسایی بیش از ۳۰ محوطه پارینه سنگی در این منطقه منجر شد.
به گزارش ایلنا، علی صدرایی (سرپرست هیئت باستان شناسی) با اشاره به شناسایی بیش از ۳۰ محوطه پارینه سنگی در فردوس خراسان جنوبی، گفت: شرق فلات ایران، یکی از ناشناختهترین مناطق ایران در عصر پلیئستوسن بشمار میرود، به نحوی که به سختی میتوان محوطه ای را یافت که با قطعیت بتوان از آن به عنوان استقراری از این دوره یاد کرد.
این باستان شناس افزود: این در شرایطی است که پیشینه مطالعات پارینه سنگی در این منطقه به بیش از ۷ دهه قبل باز میگردد ولیکن پس از آن؛ اندک مطالعات صورت گرفته نه به شکل هدفمند، که عمدتا به شکل موردی انجام گرفتهاند امری که در تحلیل مباحث پیچیده حیطه پارینه سنگی چندان راهگشا نیست.
او خاطرنشان ساخت: این درحالیست که در رشته کوههای زاگرس و بخصوص در فلات مرکزی ایران، طی یک دهه گذشته پژوهشهای دامنه داری انجام گرفته و به نتایج قابل اتکا و چشمگیری دست یافته است.
صدرایی افزود: این مهم در رابطه با شرق و شمال شرق ایران کاملا متفاوت است! گویی شرق فلات در عصر پارینه سنگی خالی از هرگونه زیست انسان ریخت بوده و این درحالیست که موقعیت جغرافیایی و تنوع اقلیمی در این گستره، پتانسیلهای چشمگیری را برای جذب گروههای شکارورز-گردآورنده فراهم میکرده، امری که در خلال بررسیهای پارینه سنگی شهرستان فردوس نمود مییابد.
سرپرست هیئت باستان شناسی اظهار داشت: عملیات بررسی در دهستان حومه بخش مرکزی شهرستان فردوس علی رغم گرمای طاقت فرسا، به شکل کاملا پیمایشی صورت پذیرفت و به شناسایی بیش از ۳۰ محوطه از دوران پارینه سنگی منجر شد.
صدرایی در پایان تصریح کرد: بررسیهای انجام گرفته در شهرستان فردوس خراسان جنوبی نخستین گام در جهت انجام مطالعات سامانمند در این بخش از فلات ایران بشمار میرود و امید آن میرود تا با پیگیری این مطالعات در این بخش از فلات، به سکوت دانش ما از دوران پارینه سنگی در شرق ایران پایان داده شود.