توضیحات مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید درباره مرمتهای اخیر
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید در خصوص مرمت پلکان ورودی تخت جمشید با سیمان و آجر توضیحاتی را ارائه داد.
به گزارش ایلنا، حمید فدایی (مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید) اظهار کرد: با توجه به بارندگیهای شدید در سال جاری و سال گذشته و تغییرات جوی که موجب بارشهای سیلآسا شده بودند و تاکید وزارتخانه متبوع بر پیشگیری از هرگونه بحران ناشی از جاری شدن سیل و آسیب به بناهای تاریخی، لزوم برنامهریزی برای بررسی آبراههها و کانالهای قدیمی تخت جمشید و تسطیح و شیببندی کف کاخها و محوطههایی که در خطر جاری شدن آبهای سطحی حاصل از بارشهای شدید بودند، بیش از پیش احساس میشد.
فدایی ادامه داد: البته لایروبی و ساماندهی و مرمت آبراههها از سالیان قبل آغاز شده بود و در سالهای اخیر با عنایت به حجم بارشها باید با دقت و سرعت بیشتری انجام میشد.
مدیر پایگاه جهانی تختجمشید افزود: شیببندی کف کاخها و محوطههای تخت جمشید نیز همزمان برای تسهیل هدایت آبهای سطحی به سمت آبراههها و کانالها در دستور کار قرار گرفت. لیکن در محوطه مجاور دروازه ملل و مشرف به پلکان ورودی به علت نبود یکی از بلوکها که احتمالا در دوران گذشته سقوط کرده است و خالی بودن جای بلوک مذکور عملا هدایت آب در جهت مخالف پلکان و به سمت آبراههها امکانپذیر نبود و فضای حاصل از نبود بلوک و بر هم خوردن تراز سطح در این مکان ریزش خاک موجود در محوطه مشرف به پلکان به روی پلکان و محل تردد گردشگران را به همراه داشت و اخیرا نیز موجب سقوط بخشی از حفاظ شیشهای لبه تختگاه روی پلکان ورودی شده بود که خوشبختانه به علت تعطیلی مجموعه کسی روی پلکان ورودی حضور نداشته است.
او ادامه داد: از طرف دیگر به علت شیوع بیماری کرونا امکان تشکیل شورای فنی برای رسیدن به طرح و راهکار مناسب برای مرمت اصولی و پر کردن جای خالی بلوک سنگی با کمترین مداخله نبود و به دلایل یادشده تصمیم گرفته شد فعلا یک طرح موقت برای جلوگیری از آسیبهای مختلف و با دقت و ظرافت اجرا شود که ضمن رفع ایراد بهراحتی قابل برداشت باشد و آسیبی هم برای دیواره پلکان و بلوکهای مجاور ایجاد نکند.
فدایی افزود: کار موقتی ما استفاده از مصالح آجر و ملات سیمان و آهک برای پر کردن جای بلوک و ایجاد سطح تراز مناسب و همچنین تغییر مسیر آبهای سطحی و جلوگیری از نفوذ آب در لایههای زیرین دیواره سنگی پلکان بود تا در موقع مناسب بتوانیم یک طرح مرمت دقیق، علمی و فنی و اصولی با نظر شورای فنی اجرا کنیم.
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید بیان کرد: برای اجرای این طرح موقت که به صورت روکار انجام شد هیچ سنگی جابهجا نشد و هیچ دیواری تحت تاثیر قرار نگرفت و هیچ کاری روی لایههای زیرین انجام نشد و پس از بررسی های دقیقتر و جامعتر در کمتر از یک ساعت جمع و برداشته شد.
فدایی اظهار کرد: گرچه کارهای زیادی در سالهای اخیر برای تسطیح سطوح کاخها و لایروبی کانالها و آبراههها انجام شده و پشتیبانی مطالعاتی و دقیق و علمی نیز به همراه داشته و چندین فصل کاوش نیز برای شناسایی بیشتر و بهتر آبراههها انجام شده است، هنوز کارهای زیادی مانده که برای جلوگیری از آسیبهای ناشی از بارشهای شدید و جاری شدن سیل باید انجام دهیم و از هرگونه تخریب و ایجاد بحران جلوگیری کنیم.
میراث جهانی تختجمشید در شهرستان مرودشت در 45 کیلومتری از شیراز قرار دارد.