خبرگزاری کار ایران

در مراسم بزرگداشت مستوفی‌فرد عنوان شد:

مستوفی‌فرد بخشی از تاریخ باستان‌شناسی ایران است/ پایه‌های فرهنگی و خدمتگذاران آن ارکان پایداری مملکت هستند

مستوفی‌فرد بخشی از تاریخ باستان‌شناسی ایران است/ پایه‌های فرهنگی و خدمتگذاران آن ارکان پایداری مملکت هستند
کد خبر : ۸۵۹۹۹۲

مراسم بزرگداشت رضا مستوفی‌فرد پیشکسوت باستانی‌شناسی عصر امروز با حضور رییس کل موزه ملی ایران، رئیس پژوهشکده باستان‌شناسی و جمعی از اساتید باستان‌شناسی در موزه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، جبرئیل نوکنده رییس‌کل موزه ملی ایران با اشاره به اینکه در تلاطم روزهای سختی که قرار داریم و لطمه سنگینی که به روح ایران و ایرانی وارد شده برای التیام آن به خداوند توکل می‌کنیم، گفت: امیدوارم دیگر شاهد هیچ حادثه تلخی در ایران نباشیم.

او ادامه داد: بزرگداشت مستوفی‌فرد بهانه‌ای شد تا بار دیگر خانواده باستان‌شناسی و موزه‌داری دور هم جمع شوند و از خاطرات تلخ و شیرین خود بگویند. در واقع این نکوداشت جریان شیرین و خوشایندی است که خط ارتباط نسل‌ها با یکدیگر را تداوم بخشد و نسل جوان با این پشتوانه علمی و اتصال به گذشته هویت خود را تضمین می‌کند. راهی را که بزرگان در شناخت ارزش‌های این سرزمین پیموده‌اند باید ادامه داد چراکه در واقع هویت علمی، فرهنگی و شخصیت ما مرهون تلاش‌های بی‌دریغ پیشکسوتان است.

نوکنده خاطرنشان کرد: یک جامعه موفق با رجوع به اساتید خود گام‌های ترقی را سریع‌تر طی و شکاف‌های موجود در مسیر توسعه را با استفاده از تجارب ارزشمند پیشکسوتان رفع می‌کند. آنها در راه پاسداشت فرهنگ و هنر این مرز و بوم سال ها با پیشینیان خود زیسته و به‌دنبال یافتن هر نشانه‌ای گوهر خاک این سرزمین را با دست‌هایشان وجب به وجب لمس کرده‌اند.

رییس کل موزه ملی ایران خاطرنشان کرد: این اساتید هستند که با همنشینی در سفر خاکی انسان‌ها و روزگار باستانی ما را شکل داده‌اند و ذره ذره این خاک را به امید یافتن قطعه گمشده‌ای از میراث‌فرهنگی زیر رو کرده‌اند و در حقیقت نام و یادشان در دل آن ریشه دارد. مستوفی‌فرد نزدیک به پنج دهه از عمر خود را وقف حوزه فرهنگی این کشور کرد و جامعه باستان‌شناسی و موزه‌داری از خدمات او بهره‌ها برد.

همچنین ملک شهمیرزادی استاد پیشکسوت باستان‌شناسی نیز با اشاره به زمان آشنایی با رضا مستوفی‌فرد گفت: 25 بهمن‌ماه 1358 روزی که با مستوفی‌فرد آشنا شدم. او در آن دوران در محوطه مارلیک کاووش می‌کرد. من دانشجویی بودم که با علاقه بسیار موفق شدم دکتر نگهبان را راضی کنم تا من را به محوطه کاووش ببرد. در آن زمان موفق شدم تا اساتیدی مانند آنها داشته باشم.

محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی و تاریخی در ادامه این مراسم گفت: فضای آموزشی در زمان تدریس مستوفی‌فرد یک فضای دوستانه بود و می‌توانم بگویم بسیاری از دانشجویان رشته‌های باستان‌شناسی و موزه‌داری در آن دوران نخستین درس‌های موزه‌داری خود را با مستوفی‌فرد گذراندند و به دیدن موزه رفتند. مستوفی‌فرد تحلیل‌های خاصی از موزه ارایه می‌داد  و با توصیه‌های او است که اکنون شاهد موقعیت خاص موزه ملی هستیم چراکه او در این خصوص بسیار تاثیرگذار بود.

او ادامه داد: موزه‌ها گذشته و حال جامعه را نشان می‌دهند و مستوفی‌فرد براساس آموزش و عمل حرف‌های بسیاری در این حوزه داشت.

سمسار استاد پیشکسوت باستان‌شناسی نیز با اشاره به خاطرات خود از مستوفی‌فرد گفت: در سال‌های دهه 30 و 40 از جمله نخستین گروه‌های باستان‌شناسی در دانشگاه تهران شکل گرفت. در آن دوره گروه باستان‌شناسی در باغ نگارستان فعال بود که امروز تبدیل به رستوران و باغ شده است. می‌توانم بگوییم مستوفی‌فرد یکی از افراد تاثیرگذار و فعال بود. او یکی از ارکان پایه‌های  فرهنگی و خدمت‌گذاران فرهنگی هستند.

استاد و پیشکسوت باستان‌شناسی تصریح کرد: بسیاری از دانشجویان آن دوره اکنون یا در ایران نیستند یا فوت کرده‌اند یا دیگر تدریس نمی‌کنند از این رو نیاز است تا قدر پیشکسوتان و مدرسان دانسته شود.

شیرازی رییس پژوهشکده باستان‌شناسی در ادامه به بزرگان و پیشکسوتان به‌عنوان حافظه تاریخی و عصاره دانش اشاره کرد و گفت: آنها بخشی از تاریخچه علم و دانش هستند. این بزرگان خاطرات، پیشینه و منشی دارند که می‌تواند به‌عنوان یک گنیجینه حفظ شود. رضا مستوفی‌فرد، ملک شهمیرزادی، فخری دانش‌پور پرور بخشی از تاریخ باستان‌شناسی ایران هستند.باید به سمتی حرکت کنیم که این گنجینه‌ها را خوب بشناسیم و حفظ کنیم.

وی متذکر شد: منش بالا و وقار مستوفی‌فرد در ذهن من حک شده در عین حال یکی از نکات جالب درباره او کاووش‌هایی است که داشت چنان‌که در مارلیک که یکی از محوطه‌های مهم باستانی است کاووش انجام داد.

ده پهلوان رییس موسسه باستان‌شناسی دانشگاه‌تهران با اشاره به راه‌اندازی موزه مقدم از مستوفی‌فرد به عنوان حلقه واسط بین دانشگاه‌تهران و مقدم یاد کرد و گفت: مقدم و همسرش تمام عمرشان را گذاشتند تا گنجینه عظیم برای ما یادگار بماند. قصه موزه مقدم بسیار پیچیده است و در این میان مستوفی‌فرد موفق شد تا حلقه واسط راه‌اندازی موزه مقدم باشد.

این مراسم با صحبت‌های رضا مستوفی‌فرد ادامه یافت. او با تشکر از تمام افرادی که در این مراسم سخنرانی داشتند، گفت: بسیار خوشحالم که در خدمت یکایک شما هستم. این جلسه روحیه خیلی خوبی به من داد و تمام صحبت‌هایی که انجام شد نیروی فوق‌العاده‌ای به من تزریق کرد.

او ادامه داد: سال‌های اول آغاز باستان‌شناسی خرسند شدم که توانستم با یکی از بزرگترین باستان‌شناسان خارجی همکاری داشته باشم و بعدها از تجربیات کسب کرده در کاووش‌هایم بخصوص در تپه مارلیک استفاده کردم. این امر برای من شانس بزرگی بود.

مستوفی‌فرد بخشی از تاریخ باستان‌شناسی ایران است/ پایه‌های فرهنگی و خدمتگذاران آن ارکان پایداری مملکت هستند

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز