از آیینی ۷۰۰ ساله تا جشنوارههای ترش و شیرین در ملهمدره و مانیزان+عکس
اگر دوست داشته باشید سفری با طعمهای مختلف از شوری و ترشی گرفته تا شیرینی را تجربه کنید به ملهمدره و مانیزان در همدان بروید.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در ایران باستان، مردمان این خطه با برداشت محصول، جشنی برپا میکردند تا نعمتی که خدا به زمین داده بود را قدر بدانند؛ جشنی که هنوز هم همه را گردهم جمع میکند تا به شکرانه نعمتی که پروردگار به آنها اهدا کرده و برای تداوم و افزون کردن آن دعا کنند.
پاییز نیز فصل برداشت محصول است و جشنهای متعددی را میزبانی میکند؛ فصلی که پر است از جشنوارههای خوشمزه. شهرهای زیادی را میتوان برای این هدف انتخاب کرد، اما در این هوای خوش پاییزی اگر دوست دارید سفری با طعمهای مختلف از شوری و ترشی گرفته تا شیرینی را تجربه کنید با راهنمایی این گزارش به ملهمدره و مانیزان در همدان بروید.
چطور برسیم؟
برای سفر به ملهمدره بهتر است به همدان بروید و سفر را از آنجا آغاز کنید. بعد از دیدن جاذبههای این شهر تاریخی به سمت لاله جین رهسپار شوید. لاله جین به شهر سفال معروف است و میتوانید انواع سفالهای رنگارنگ را در کارگاههای سفالگری ببینید و بخرید و حتی پای چرخ سفالگری بنشینید و ظرفی از خاک و گل برای خود درست کنید.
مسیر شما در ادامه از مهدیآباد، شهرک صنعتی بهاران میگذرد و به سمت صالح آباد میرسد. در اینجا میتوانید از دو حمام تاریخی این شهر دیدن کنید. حمامهایی که قدمت آن به دوره قاجار میرسد. در عین حال میتوانید از پل تاریخی صالح آباد که به پل انگلیسیها معروف است نیز دیدن کنید.
سپس مسیر خود را تا تاج آباد سفلی ادامه دهید و به کاروانسرای تاج آباد سری بزنید که یکی دیگر از جاذبههای مسیر است ودیدن آن خالی از لطف نخواهد بود. کاروانسرایی که تاریخ آن به دوره صفوی باز میگردد و در دوره قاجار نیز مرمت و بازسازی شده است. با وجود تمام زیباییهایی که دارد خالی از سکنه باقی مانده است اما امکان بازدید از آن وجود دارد.
اگر اهل کوهنوردی باشید میتوانید به منطقه حفاظت شده آلمابلاغ بروید و علاوه بر دیدن طبیعت بکر منطقه که به لحاظ پوشش گیاهی بسیار مهم است، از حیات وحش و انواع حیواناتی که در این محیط زندگی میکنند نیز دیدن کنید.
مسیر را به سمت اسدآباد ادامه دهید. در این مسیر میتوانید از خانه سید جمالالدین اسدآبادی دیدن کنید. درعین حال دیدن حمام تاریخی اسد آباد و امامزاده چی چی امام را نیز پیشنهاد میدهیم. در ادامه مسیر از ترخین آباد عبور میکنید و به ملهمدره میرسید.
دیدار با ماسوله غرب در ملهمدره
ملهمدره روستایی با معماری پلکانی است که به ماسوله غرب نیز معروف شده. این روستا از جمله روستاهای هدف گردشگری منطقه به شمار میرود و اطراف آن مملو از باغات آلوست. چنانکه به عنوان یکی از قطبهای تولید آلوهای باکیفیت شناخته میشود.
هر سال اوایل پاییز که با فصل برداشت آلو همراه است، جشنواره آلو در ملهمدره برگزار میشود و مردم محلی انواع محصولاتی که از آلو تهیه میشود اعم از رب آلو، آلوچه، آلو خشک، لواشک و... را برای فروش عرضه میکنند؛ چنانکه اگر نگاهی به پشت بام خانهها داشته باشید، رنگ زرد و نارنجی آلوهایی که برای خشک شدن روی پشت بام پهن شدهاند، نظر شما را جلب میکند. هرجا چشم بدوانید، با سینیهای پر از آلو روبهرو میشوید. سینیهایی که خوشمزههای دلچسب را در دل خود جای دادهاند تا برای روزهای باقی مانده از سال خشک شوند. علاوه بر آلو، محصول گردوی روستای ملهمدره نیز مرغوب است و میتوانید انواع خشکبار را از این منطقه تهیه کنید.
پارکینگ، سرویس بهداشتی و اختصاص بخشی برای استراحت و کمپ زدن مسافران از جمله امکاناتی است که در ملهمدره برای مسافران فراهم شده است.
ملهمدره در یک دره سرسبز و زیبا قرار دارد که پاییز آن بسیار زیبا و دیدنی است. در اطراف آن چند چشمه و البته رودخانه قرار دارد. در این منطقه یک اقامتگاه بومگردی و یک رستوران سنتی به گردشگران خدمات ارائه میدهند.
در تمام خانهها نیز انواع خشکبار و البته آلو برای فروش هست و به هر خانهای که سر بزنید با بستههای بزرگ آلو در رنگهای مختلف و البته سینیهای پر از آلو که جلوی آفتاب گذاشته شدهاند تا خشک شوند، روبه رو میشوید.
خوشمزههای ملهمدره؛ از آش آلو تا خشکبار
از آنجایی که ملهمدره، درهای با درختان آلوست بنابراین میتوانید تمام محصولاتی که از آلو تهیه میشود را در یکجا در اختیار داشته باشید. از این رو غذاهای این منطقه نیز بر اساس محصولات تولیدی باغات آن تنظیم شده است و میتوانید طعم انواع آشها از آش آلو گرفته تا آبگوشت محلی را بچشید.
درعین حال خورشت فسنجان با طعمی متفاوت از آنچه در شمال کشور میتوان تجربه کرد را در اختیار خواهید داشت و خورشت آلو نیز سرسبد غذاهای محلی ملهمدره خواهد بود. انواع خشکبار از بادام و گردو گرفته تا انواع آلو در قالب خشک و تازه نیز از جمله سوغات این منطقه به حساب میآید.
مانیزان را به شیرینی شیره انگور مزه کنید
فصل پاییز در همدان علاوه بر برداشت آلو، فصل برداشت انگور نیز به شمار میرود. مانیزان یکی از مناطقی است که هر ساله میزبان برگزاری جشنواره شیرهپزی انگور میشود.
برای رسیدن به مانیزان دو مسیر پیشرو خواهید داشت. یک مسیر از اراک میگذرد و بعد از گذشتن از شهرهای پری و زنگنه و دیدن محل تولد کریم خان زند و بازدید از قلعه پری در جاده اراک-ملایر برانید و سپس برای رسیدن به مانیزان، به از خروجی ازناوله به سمت جوزان بروید و بعد از گذشتن از روستای محل تولد مسعود جعفری جوزانی به مانیزان میرسید.
مسیر دوم نیز از همدان میگذرد. هرچند طولانیتر است اما جذابیتهای خاص خود را دارد. میتوانید از ملایر، عبور کنید و سری هم به کارگاههای منبتکاری و مبلسازی بزنید و در ادامه به سمت جوزان برانید و به مانیزان برسید. در مانیزان میتوانید از مدرسه و تپه تاریخی این منطقه نیز دیدن کنید.
با ورود به مانیزان از آنجایی که هنوز بافت روستا همچنان به حالت قدیمی خود حفظ شده با خانههای خشتی و کاهگلی روبهرو میشوید که خاطرات گذشتگان را در دل خود حفظ کردهاند. درعین حال هر جا که چشم بدوانید با درختان انگور روبهرو میشوید. برگهای مو، که از دیوارها بالا رفتهاند و خود تبدیل به دیواری سبز رنگ و زیبا و در هم پیچیده شده.
شاید به همین دلیل است که مرغوبترین کشمش منطقه از آن مانیزان است. درعین حال هر ساله اوایل پاییز و همزمان با آغاز فصل برداشت انگور، مانیزان میزبان جشنواره شیرهپزی انگور میشود چنانکه با ورود به روستا، اولین چیزی که به مشام شما میخورد، عطر خوش شیره انگور است. گفته میشود که مراسم شیرهپزی در مانیزان، قدمتی بیش از ۷۰۰ سال دارد.
میتوانید با روستاییان همراه شوید و به باغها بروید و به چیدن انگورهای رنگارنگ بپردازید و بعد از آن به سراغ دیگهای بزرگی بروید که روی آتش در انتظار حبههای انگور هستند تا آن را به شیرینترینهای خوشمزه تبدیل کنند.
در حاشیه برگزاری جشنواره شیرهپزی که از جمله آیینهای کهن منطقه است، انواع محصولاتی که از انگور تهیه میشود اعم از کشمشهای آفتاب و سایه خشک، کشمشهای تیزابی، سرکه، آبغوره، رب انگور و... نیز برای فروش ارائه میشود.
همچنین میتوانید به نظاره رقم محلی مانیزان بنشینید که تلفیقی از رقص و موسیقی بومی کردی و ترکی است و هنگام برگزاری جشنواره شیره پزی، اجرا میشود. در عین حال برنامههایی مانند نمایش آئینی، موسیقی سنتی، طبق کشان، چوب بازی، پخت نان و آش محلی و… نیز اجرا میشود.
خوشمزههای مانیزان؛ نان محلی با شیره
انواع نانهای محلی که با شیره تهیه میشود. انواع شیرههای سفید و سیاه، باسلوق، انگشت پیچ، شیره عسلی نیز از دیگر محصولات مانیزان است که میتوانید طعم آن را بچشید و به عنوان سوغات تهیه کنید.
انواع آشها از ترخینه گرفته تا آش ترش در این منطقه پخته میشود و رایجترین آن، آش دوغ است. در عین حال با توجه به شغل مردم روستا که در کنار کشاورزی، دامپروری نیز انجام میدهند، انواع کبابها در دسترس است.
کجا بمانیم؟
اطراف منطقه، اقامتگاه بومگردی در دسترس است. اما اگر سراغ هتل میگردید خوب است بدانید باید به ملایر بروید و در هتلهای آنجا اقامت کنید.