در همایش واکاوی فکری، فرهنگی و تمدنی تاریخ دفاع در ایران مطرح شد؛
بهشتی: هنر ایرانیها در طول تاریخ جنگ برای صلح بوده است
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: هنر ما این است که بجنگیم تا صلح اتفاق بیفتد زیرا دفاع در واقع جنگیدن برای اتفاق افتادن صلح است و به همین دلیل مقدس است.
به گزارش ایلنا، رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری که صبح امروز –دوشنبه ۳۰ بهمن – در نخستین همایش «واکاوی فکری، فرهنگی و تمدنی تاریخ دفاع در ایران» در تالار اجتماعات موزه ملی ایران صحبت میکرد، گفت: هرچه جستوجو میکنم تاکنون چیزی ندیدهام که در ایران باشد و به میراث فرهنگی ربطی نداشته باشد. این میراث سیری پیچیده و تکمیلی را تا امروز طی کرده است، آن چیزی نیست که فارغ از این رگ و ریشه باشد.
سیدمحمد بهشتی با بیان اینکه فرهنگهای مختلف ویژگیها و مختصاتی دارند، ادامه داد: گاهی اوقات اقدامات خوب و گاهی رفتارهای بد در این فرهنگها وجود دارد، اما هر کدام عطر و بویی دارند. اینکه در مورد فرهنگ چین، هند یا اروپا حرف میزنیم با یکدیگر تفاوتهایی دارند که در نسبت با فرهنگها آشکار میشوند، اما قطعا نتایج متفاوتی نیز دارند.
وی با تاکید بر اینکه هنر ما در طول تاریخ این بود که برای صلح بجنگیم، ادامه داد: اما هنر برخی کشورها در این است برای سلطه بجنگند. گاهی در فرهنگهای مختلف حرف از این زده میشود که اصلا صلح چیست؟ در فرهنگ غرب معنای آن یعنی هر چیز سر جای خود آنطور که من میگویم باشد، ولی در فرهنگ ما صلح یعنی هر چیز جای خود از آن جهت که جای خود است.
به اعتقاد بهشتی، زمانی بحران ایجاد میشود که هر چیز در جای خود نباشد، بنابراین هنر ایرانیها در این است که صلح ایجاد شود و این کار یعنی دفاع، دفاعی که "مقدس" شمرده میشود.
او با بیان اینکه اگر همه دفاعها حقیقت داشته باشند، مقدس هستند، به جنگ چالدران اشاره کرد و افزود: در جنگ چالدران براساس معیارهای غربی از نظر نظامی، ایران شکست خورد، اما از عجایب روزگار است که در ۴۰ ستون اصفهان یک نقاشی از این جنگ وجود دارد. معتقدم این جنگ نقاشی شده چون احساسی در مورد شکست از این جنگ نداشتهایم. شکست زمانی است که ما بترسیم و شجاعت نداشته باشیم و از مرزهای جوانمردی عبور کنیم.
وی ادامه داد: ما از معیارهای انقلاب عدول نکردهایم، که اگر عدول کنیم و پیروز جنگ باشیم آن پیروزی نیست، خفت و خواری است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری بیان کرد: هنر ما این است که در طول هشت سال دفاع مقدس این هنر را ابراز کردیم، چه در عملیاتهایی که پیروز شدیم و چه در آنهایی که از نظر نظامی شکست خوردیم، اما ایران در دفاع مقدس مسئولانه پیروز شد، از آن جهت که مسبوق به سابقه تاریخی و ماخوذ به فرهنگی ایرانی است. بنابراین باید گفت که «دفاع مقدس رگ و ریشه دارد».
بهشتی وارد شدن پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری به بحث دفاع مقدس را از این جهت دانست که «دفاع از مظاهر مهم فرهنگی است و فرهنگ ما در دفاع آشکارا وجود دارد.»
دفاع از حیثیت در فرهنگ دفاعی معتبر است
بکتاش، رئیس گروه دفاع مقدس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در آئین گشایش این همایش در سخنانی اظهار کرد: با توجه به مشخص نبودن حدِ مرز ایران در دورههای مختلف تاریخی این سوال پیش میآید که چرا هیچگاه به نام ایران به عنوان یک سرزمین ذرهای خلل وارد نشده است، به نظر میرسد ایران نه یک مرز جغرافیایی که مرز ذهنی و بالطبع فرهنگی است.
او با بیان اینکه به نظر میرسد دفاع تاریخی ایرانیان بیش از آنکه دفاع از زمین بوده باشد، دفاع از فرهنگ است، ادامه داد: حتی آنجا که ایرانیان در میدان نبرد شکست خوردهاند و مرزهای ایران از بین رفتهاند.
وی برگزاری همایش «واکاوی فکری، فرهنگی و تمدنی تاریخ دفاع در ایران » را با هدف بررسی تاریخی دفاع بازگوکننده این دانست که فرهنگ ایرانی به هیچوجه به استعمار تن نمیدهد و ادامه داد: در طول تاریخ ایستادگی و دفاع جانانه ایرانیان مهاجمان را ناچار به برقراری صلح کرده است، بنابراین باید گفت دفاع نه امری سیاسی که امری انسانی و فرهنگی است و با عوض شدن نظامها تغییر نیافته و نخواهد کرد.
بکتاش "صلح" را پیام بزرگ دفاع مقدس دانست و افزود: هشت سال دفاع مقدسِ رزمندگان اسلام در برابر تجاوز رژیم بعث عراق رخ داد. مدافعان وطن با پشتوانه فرهنگ ایرانی و در پرتو دین اسلام، دفاع را عبادت دیدند و زحمت جهاد را با راحتی در خانه نشستن عوض نکردند و با چنین بینشی بود که دفاع مقدس منشأ غرور ملی شد و انقلاب و کشور را در مقابل توطئه سلطهگران شرق و غرب بیمه کرد.
او فرهنگِ دفاعی را به معنای «حس تعلق مالی و افتخار به آنچه داریم» دانست و افزود: فرهنگ دفاعی موتور محرک توسعه وساخت قدرت درونی نظام است،بنابراین وقتی میخواهیم فرهنگ دفاعی را تعریف کنیم، باید یک فهم وسیعتری از دفاع را که در لایههای مختلف فکری و فرهنگی جامعه جریان دارد و ضامن هویت و پایداری ما در طول تاریخ بوده است، در نظر داشته باشیم.
او گفت: فرهنگ دفاعی مهمترین مولفه انسجام ملی و یعنی ریسمانی است که ملت را در مقابل تهدیدات مجهز کرده و آماده مبارزه و ایستادگی میکند یا با توجه به دستاوردهایشان به حس بالندگی و افتخار میرساند و آنها را در مسیر پایداری از دستاوردهای ملی، ارزشی و دینی قرار میدهد.
او دفاع از حیثیت را در فرهنگ دفاعی معتبر دانست و ادامه داد: باید برای حفظ این اعتبار، اقدامات پژوهشی اساسی و بنیادین انجام شود، چون دفاع در برابر نظام سلطه و جنگ افروزان برای حفظ اندیشهها، باورها و مرز و بوم اعتقادی و سرزمینی یک سرزمین نیازمند اقدامات مختلف اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و راهبردی است که مورد هدف اصلی این همایش قرار دارد.
در پایان آئین افتتاح این همایش نمایشگاه تصاویر عکس روند جنگ در ایران از گذشته تا امروز افتتاح شد.