خبرگزاری کار ایران

معاون فرهنگی وزیر ارشاد:

بچه‌ها در جام باشگاه‌های کتابخوانی یاد می‌گیرند که بیاموزند و بیاموزانند

بچه‌ها در جام باشگاه‌های کتابخوانی یاد می‌گیرند که بیاموزند و بیاموزانند
کد خبر : ۵۸۰۴۹۴

محسن جوادی تاکید کرد: اگر هدف ما گسترش فرهنگ کتابخوانی در کشور باشد بهترین کار این است که روی کودکان و نوجوانان تمرکز کنیم. اگر فرزندان ما از کودکی به خواندن کتاب عادت نکنند نمی‌توان در بزرگسالی کار زیادی برای تشویق کتابخوانی در آنان انجام دهیم.

به گزارش ایلنا، پنجشنبه ۲۱ دیماه آئین اختتامیه دومین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی کودک و نوجوان در باغ کتاب تهران برگزار می‌شود. رویدادی که توانسته‌ است اعتماد ۶۰ هزار کودک در سراسر کشور را کسب کند و آن‌ها را کتابخوان بکند. به همین مناسبت محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و متولی این طرح توضیحاتی را درباره جام باشگاه‌های کتابخوانی و برنامه‌های آتی این معاونت در جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی ارائه کرده است.

جوادی درباره برنامه‌های ویژه معاونت فرهنگی برای گسترش کتابخوانی در میان کودکان و نوجوانان گفت: اگر هدف ما گسترش فرهنگ کتابخوانی در کشور باشد بهترین کار این است که بر روی کودکان و نوجوانان تمرکز کنیم. اگر فرزندان ما از کودکی به خواندن کتاب عادت نکنند نمی‌توان در بزرگسالی کار زیادی برای تشویق کتابخوانی در آنان انجام دهیم. پیش از این هم رهبری معظم انقلاب در توصیه‌ای به همین نکته اشاره کرده بودند و گفته بودند که باید کودکان را به کتابخوانی عادت بدهیم چراکه این کار تا پایان عمر با آن‌ها خواهد بود.

وی در ادامه افزود: نکته دیگر این است سرانه مطالعه یکی از شاخص‌های توسعه است و باید به آن توجه ویژه کرد و در این زمینه توجه به کتابخوانی در سنین پایین‌تر جزو وظایف اصلی دولت‌هاست. در بسیاری از کشورهای توسعه یافته ساعات کتابخوانی و مطالعه جمعی یکی از مهم‌ترین ساعات آموزشی کودکان است. امید من این است که آموزش و پرورش هم در این راه گام بردارد و اقداماتی هم انجام شده است که امیدوارم به ثمر برسد. اما کاری که ما در جام باشگاه‌های کتابخوانی انجام می‌دهیم صرفا بالابردن سرانه کتاب یا حتی بالابردن تعداد کودکان کتابخوان نیست. بلکه بچه‌ها در این باشگاه‌ها با یک فرهنگی آشنا می‌شوند که نیاز جامعه ماست. بچه‌ها در باشگاه‌های کتابخوانی فرهنگ تعامل، گفتگو و همکاری متقابل را یاد می‌گیرند. بچه‌ها یاد می‌گیرند که به هم دیگر بیاموزند و از همدیگر یاد بگیرند. بچه‌ها به بهانه کتاب دنیای خود را با همدیگر به اشتراک می‌گذارند. معاونت فرهنگی نیز سعی می‌کند تنها کمک کننده و پشتیبان باشد و اگر بتواند در این زمینه موفق عمل کند، امیدواریم که سنگ‌های بزرگی را از پیش پای کتابخوانی در ایران برداریم.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد درباره میزان استقبال از این طرح گفت: اگر میزان استقبال از این طرح را به عنوان ملاک موفقیت در نظر بگیریم، قطعا این طرح یکی از موفق‌ترین طرح‌های ترویج کتابخوانی در کشور بوده است. چند برابر شدن باشگاه‌های کتابخوانی در کشور آن هم در بازه زمانی سال گذشته تا امسال خود نشانگر استقبال از این طرح است. سال گذشته در اولین دوره جام باشگاه‌ها بیش از ۲۰۰۰ باشگاه و ۲۴هزار کودک درگیر طرح بودند. امسال اما این ارقام به ۵۰۰۰ باشگاه و ۶۰ هزار عضو رسیده است.

جوادی درباره علت استقبال از این طرح نیز تصریح کرد: علت‌های مختلفی می‌تواند داشته باشد، اما یکی از آن‌ها مردمی بودن آن است. این باعث شده است که هم از نظر هزینه برنامه کم‌هزینه‌ای باشد و هم تاثیر آن زیاد باشد.. درست است که دفتر مطالعات و برنامه ریزی کتابخوانی ابتکار این طرح را زده است اما مسئله این است که شیرازه و ماهیت اصلی این طرح مردمی و متکی به خود مردم است. برای همین است که از آن استقبال می‌شود. مثلا یک شهر کوچکی مثل اوز یک مدیر ارشاد دارد که کارش هماهنگی است. باقی کار‌ها به دست خود مردم و تسهیل‌گران باشگاه‌هاست. نکته دیگر آنکه‌‌ همان یک مدیر ارشاد هم در یک شهر کوچک بیشتر از آنکه دولتی باشد وابسته به خود شهر و جزوی از شهر است. ما بن کتاب اختصاص دادیم و تحفیف‌های خرید کتاب در نظر گرفتیم اما واقعا میزان کتاب‌هایی که خوانده شده بسیار بسیار بیشتر از میزان کتابی است که می‌شد با آن مقدار بن کتاب خرید.

معاون فرهنگی وزیر ارشاد درباره برنامه‌های آتی این معاونت در جهت توسعه فرهنگ کتابخوانی نیز گفت: اولا باید تشکر کنم از مدیرانی که پیش از این در معاونت فرهنگی مشغول به فعالیت بودند. همچنین باید این را به فال نیک بگیریم که وزیر محترم ارشاد جناب آقای دکتر صالحی خودشان پیش از این در معاونت فرهنگی مشغول بودند و خودشان با جزئیات فعالیت‌ها و موانع و مشکلات این معاونت آشنایی کامل دارند و تا کنون نیز نسبت به این معاونت حسن نظر داشته‌اند. ثانیا باید بگویم که طرح‌هایی که هم اکنون در معاونت فرهنگی و به خصوص در اداره کل مطالعات و ترویج کتابخوانی در حال انجام است، طرح‌های مفید و موثری است و باید تقویت و حمایت بشوند. چه همین طرح جام باشگاه‌های کتابخوانی چه طرح انتخاب پایتخت کتاب ایران و نیز روستا‌ها و عشایر دوستدار کتاب. برنامه اصلی ما توجه به مناطق محروم، روستا‌ها و شهرهای کمتر برخوردار است تا بتوانیم فاصله این مناطق را نسبت به مراکز استان‌ها و شهرهای بزرگ کمتر کنیم. در همین طرح‌های ترویج کتابخوانی هم با وجود آنکه ممنوعیت برای مشارکت شهرهای بزرگ در آن نیست اما حضور روستا‌ها و شهرهای کوچک‌تر بسیار پررنگ‌تر بوده است. اگر ما بتوانیم همین راه را ادامه بدهیم امیدواریم که بتوانیم در آینده نزدیک شاهد افزایش قابل توجه سرانه مطالعه در کشور باشیم.

جام باشگاه‌های کتاب‌خوانی عنوان طرح جدیدی برای راه‌اندازی و فعال کردن باشگاه‌های کتاب‌خوانی کودک و نوجوان در سراسر کشور است. این باشگاه‌ها در مرحله اول در ۱۶ اصفهان، اهواز، تبریز، بوشهر، خورموج، دزفول، رامهرمز، رشت، سبزوار، شهرری، شهرکرد، شیراز، کاشان، گنبدکاووس، نیشابور و یزد برگزار شد. در مرحله دوم، این تمهیدات لازم برای برپایی این باشگاه‌ها در ۱۰۰ اتخاذ شده است.

برای برپایی باشگاه‌ها، در مرحله نخست، پژوهشگران و مدرسان برجسته حوزه کودک و نوجوان پس از چند جلسه هماهنگی اولیه، به همه این شهر‌ها مراجعه کرده و آموزش‌های لازم را برای تعدادی از مربیان ارائه دادند.

هر مربی که بیشتر در یکی از دستگاه‌های آموزشی یا فرهنگی شهر فعال است (معلمان، روحانیان، مربیان کانون پرورش فکری، کتابداران کتابخانه‌های عمومی و غیره) می‌تواند باشگاه‌های کتاب‌خوانی کودک و نوجوان را راه‌اندازی کند. فرآیند ثبت نام بسیار ساده است و کافی است مربیان اعضای باشگاه خود را به همراه کد ملی آن‌ها معرفی کنند. کد ملی برای هماهنگی‌های بعدی به منظور رساندن کتاب همراه با تخفیف ۵۰ درصد به اعضای باشگاه است. کتابفروشی‌های هر شهرستان کد ملی بچه‌های آن شهرستان را در اختیار خواهند داشت و هنگام مراجعه این تخفیف را به آن‌ها ارائه خواهند کرد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز