در بازدید مونسان از «ربع رشیدی» مطرح شد؛
تغییر دائمی مدیران و نبودِ برنامهای مشخص، مهمترین مشکلِ پیشِ روی ربع رشیدی است
آجرلو گفت: نمیشود که با تغییر هر رئیسجمهور و هر مدیر سازمانی دوباره کارها از صفر شروع شود. ما اگر بتوانیم یک سیستم و ساختار را به جای فرد یا شخص قرار دهیم، قدم بزرگی برداشتهایم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، روز 14 دیماه و در حاشیه سفر علی اصغر مونسان (معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی) و هیئت همراه به تبریز، آیین گردشگری تبریز 2018 افتتاح و این هیئت از مجموعه تاریخی-فرهنگی ربع رشیدی نیز بازدید کرد.
در این بازدید، بهرام آجرلو (سرپرست هیأت باستان شناسی و دانشیار باستانشناسی دانشگاه هنر اسلامی تبریز) گفت: باید تحقیقات ژئوفیزیکی در محوطهی ربع رشیدی صورت بگیرد تا مشخص شود که در این محوطه و در زیر پای ما چه چیزی وجود دارد. از طرفی در این مجموعه، سالهاست که بدون توجه به مباحث زیرساختی و پایهای، دست به یکسری اقدامات باستانشناسی زده شده که چندان نمیتواند راهگشا باشد. درواقع، بودجه و وقت صرف میشود، بدون اینکه بدانیم زیر پایمان چیست.
وی ادامه داد: در منطقه ربع رشیدی یک هیئت بینالمللی باستانشناسی متشکل از 30 نفر ایرانی و آلمانی مشغول به کار هستند. در حوزه ژئوفیزیک ما از تیم بینالمللی پاسارگاد کمک گرفتهایم. آقای دکتر محمدخانی اخیراً به سایت سر زدند و دوباره بحث مرمتها را شروع کردهایم. پیش از هر چیز، ابتدا باید دکترین مرمت ربع رشیدی، مشخص شود.
آجرلو بزرگترین معضل سایت ربع رشیدی را عدم ثبات مدیریتها دانست و افزود: بزرگترین مشکلی که در سازمان میراث فرهنگی داریم، این است که منشورها و آییننامههای مرمتی ما در هر دوره متفاوت از دورهی دیگری است. بالاخره باید با همفکری و هماندیشی بینالمللی یک منشور واحد از این بین انتخاب شود. در حال حاضر داریم روی این مسئله کار میکنیم. دوم بحث آزمایشگاه مواد و مصالحمان است که اخیراً جدی گرفته شده. باید بدانیم که شهر تبریز چه تصمیمی برای خروجی ربع رشیدی دارد و متناسب با آن است که ما باید کارمان را شروع کنیم و نوع کاربری مدنظر را برای آن تعریف کنیم. این سایت، میتواند کاربری پارک، موزه و ... داشته باشد.
وی ادامه داد: مشکل ما عدم ثبات مدیریت است. هر مدیر جدیدی که میآید انگار مطلقاً مدیر قبلی را قبول ندارد و همه برنامهها و طرحهای قبلی را از نو دوباره از صفر شروع میکند. به این خاطر در وهله اول، ربع رشیدی باید یک سایت بینالمللی باشد و یک متولی بینالمللی داشته باشد تا گرفتار بازی دورهای مدیران نشود.
سرپرست هیأت باستان شناسی افزود: جدیداً آقای دکتر کینژاد؛ عضو شورای عالی انقلاب و عضو هیئت امنای مجتمع عالی فرهنگی ربع رشیدی این مجتمع را دوباره دارند راهاندازی میکنند. در زمان آقای احمدینژاد این مجتمع را تعطیل کردند. منتظریم که این هیئت عالی تشکیل شود و در رأس امور قرار بگیرد به طوری که ثابت باشند و مدام تغییر نکنند. نمیشود که با تغییر هر رئیس جمهور و هر مدیر سازمانی دوباره کارها از صفر شروع شود. ما اگر بتوانیم یک سیستم و ساختار را به جای فرد یا شخص قرار دهیم، معتقدم قدم بزرگی برداشتهایم.
وی درخصوص میزان هزینهی لازم برای توسعه، مرمت و بهرهبرداری از این میراث تاریخی گفت: ما وقتی دربارهی سایتهایی مثل ربع رشیدی صحبت میکنیم، برای پیشبرد اهداف فرهنگیمان چه در مبحث حفاظت و صیانت، و چه در مبحث مرمت از آن، رقمهای ما چند 10 میلیارد تومانی است. حال، باید این را در نظر بگیریم که آیا مدیران شهر، مدیران استان و مدیران کشور چقدر برای چنین پروژههای بزرگی آمادگی دارند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: ما امسال با یک هیئت آلمانی رایزنی کردیم و در حال بازنگری کل کارهای قبلیای که در این مجموعه صورت گرفته، هستیم. معضل مهم پیش روی ما نداشتن استراتژی بلندمدت است.
این تصاویر نشان میدهند که در محوطهی سایت ربع رشیدی، چه ساختوسازهایی صورت گرفته است و خانهها به فاصلهی چند صد متری از مرکز این سایت مهم ساخته شدهاند.