یادداشت محمدعلی رضاپور درباره توقیف رمان «تازگی»؛
راه سعادت مردم را، غلبه و قیمی بر توده مردم میدانند/«تازگی» بعد از دریافت مجوز توقیف و ۳۳ اصلاحیه خورد
محمدعلی رضاپور (نویسنده) از توقیف رمان «تازگی» بعد از دریافت مجوز و عرضه ابتدایی در سیامین نمایشگاه کتاب تهران خبر داده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدعلی رضاپور (نویسنده) در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری کار ایران قرار داده است؛ از توقیف رمان «تازگی» بعد از دریافت مجوز و عرضهی ابتدایی آن در سیامین نمایشگاه کتاب تهران خبر داده است.
متن کامل یادداشت این نویسنده با نام ادبیاتکُشی بدین شرح است:
رمان بنده، به نام «تازگی» در نمایشگاه کتاب امسال، توسط نشر بوتیمار عرضه گشت و پس از چند روز، بدون ذکر دلیلی، توسط حراست آن مجموعه، توقیف شد و فروش آن، ممنوع اعلام گردید. بعد آنکه پیگیریهای لازم، انجام شد، به ما گفتند کتاب درحال بازبینی مجدد است و مجوز اولیه برای آن بوده که «از دستشان در رفت». هرچند قراِین نشان میداد که نهادهای دیگر در این امر دخیل بودهاند. بالاخره پس از چهار ماه، تکلیف رمان، با اعلام سیوسه اصلاحیه، مشخص گردید. هر کدام از موارد اصلاحی برای این رمان صدوچهل صفحهای، گاها یک صفحه کامل یا یکی دو پاراگراف را شامل میشود و اگر گفته شود موارد اصلاحی، طوری انتخاب شده است که مؤلف را به فرجام بیتفاوتی و یأس نسبت به طبع کتاب برسانند، حرف گزافی نیست. چون فرد مصلح ارشاد، گویی این نکته بدیهی را نمیداند که هر داستانی، کلی است با اجزایی متعدد که حذف یک جزء آن، سبب گست کلیت رمان میشود و چه بسا که آگاهانه این کار انجام گرفته باشد.
فارغ از اعتراض مؤلف که یک سالونیم برای تحریر این رمان، وقت و توان صرف کرده است، باید گفته شود همه ما، یک قصد و یک فکر و یک مقصد داریم و آن اعتلای کشور و ترقی این مرز و بوم است که همه اصحاب اندیشه و عالمان و روشنفکران برای نیل به همین مسیر، میکوشند و به وظیفه روشنگری خودشان واقف هستند. آنچه که یکدیگر را متفاوت میکند، نگرش گوناگون و تنوع طریق است. یکی به آزادی معتقد است که آزادی این گوهر نایاب و ناسُفته، تنها راه رسیدن انسان به سعادت است و هرکه خلاف این باشد، طبق این گفته قرآن که «لو شاء لهداکم اجمعین» میتوان نتیجه گرفت کسانی که حق انتخاب و آزادی انسان را سلب میکنند، در مقابل آفریدگار انسان، ایستادهاند؛ چه بدانند و چه ندانند. کسانی دیگر راه سعادت مردم را، غلبه و قیمی بر توده مردم میدانند تا خوب و بد را آنان بر ایشان تشخیص دهند. گو اینکه هیچ شناختی از نهاد انسان و این دنیا ندارند. اُسّ و اساس نزول دین، بر پایه اختیار بوده و شارع مقدس، بر کسی یا کسانی مقرر نداشته است که اختیار دیگران در دستان شماست تا برای آنان تصمیمگیری کنید.
بحث دیگر، تفاوتی در شیوه نگارش داستان است. به طور مثال من نمیدانم چرا این جمله «جمود بیشتر، عصیان بیشتر را دنبال دارد. وقتی جمود حاکم باشد، هرچی عاصیتر رفتار کنی قهرمانتری» از کتاب باید حذف شود؟ اگر میخواهیم رفتار جمعی یا فعلی را در داستانی، محکوم کنیم، نمیبایست آن کنش را در داستان بیاوریم؟ شرحش دهیم؟ وقتی شهر را بیواسطه بیان میداریم بدون کلمه رکیکی، هر خواننده متوسطی هم حالیاش میشود، که این توصیف بینتیجه و بیقضاوت، و نوح لحن کلام، میرساند که نویسنده در مقام نکوهش این مسایل است بدون آنکه بخواهد در مقام گویندهای بلندگو بدست حرف بزند. مثلا اگر میخواهیم بگوییم دروغگویی قبیح است، باید سالها داد بزنیم آقایان خانمها، «از دروغگویی پرهیز کنید؛ چراکه بد است» و گمان کنیم رسالت خود را به نحو احسن انجام دادیم؟ اما زبان داستان، این نیست. اصولا زبان هنر، زبان ابهام است. تردید است. شک است. اگر نویسنده غیر از این بنویسد، اثری جاودانه نیافریده است. کسانی میتوانند درباره ساحت هنر، به قضاوت بنشینند که نگاه و درک کامل و صحیحی به هنر داشته باشند. نمیتوان با ادبیات آشنایی نداشت و به ذبح کلمات دست زد.
امیدوارم عزیزان مرشد و آگاه، با نیت خیر و صواب و ثواب، خدای نکرده به حق ازلی و ابدی انسانها یعنی اختیار و آزادی دستدرازی نکنند و زحمات سخت و صعب نوشتن و نویسندگی را هدر ندهند.
در خاتمه، پارهای کوتاه از متن کتاب را نقل میکنم: «گاهی تأمل میکنم که دستکم برای من، این بهتر بود که به دنیا نمیآمدم. چه اینکه به واقع نمیدانم تکلیف چیست. این شوریدگی متراکم، در تنهایی دوچندان میشود و آدمی را سردرگمتر میکند. کاش هیچگاه متولد نمیشدیم تا این «جهل مشدَّد» سبب آزار همیشگی نمیشد. یا کاش هیچگاه اینگونه ساخته نمیشدیم تا از همه چیز بیخبر باشیم».
رمان «تازگی» اثر محمدعلی رضاپور، داستان مردی را بازگو میکند که در خلوت و انزوای پس از طلاقش، در تلاش است معنای جدیدی از زندگی بیابد تا بتواند رنجهای گذشته را از خود دور کند.
شخصیت اصلی که فردی نویسنده است، با حوادث بیارزش روزمره، تقابلی نو میآفریند و دنبال تجربه جدیدی از اتفاقهای تکراری میگردد و نگاه تازهای بدان میافکند.
این رمان، روایت اول شخص است و در دو فضای شهری و روستایی نقل میشود.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
احساس میکنم چیزی بین خودم و درونم حایل شده است. چیزی که گاهی در درونم تردید ایجاد میکند. شک و تردید. یقین نداشتن به بعضی از امور روزمره. و آن قدر این تردید در درونم غوطهور است که مرا به حکم دادن وادار میکند. یقین به یکسو. یقین؟
رمان «تازگی» توسط نشر بوتیمار به قیمت یازده هزار تومان منتشر شده و، در نمایشگاه کتاب امسال، عرضه شده بود که بنا به گفته رضاپور در ایام نمایشگاه جمعآوری و توقیف شد.