خبرگزاری کار ایران

صالحی‌امیری:

شناسایی ظرفیت‌ مقولات فرهنگی و ثبت آنها دو کار مهم پیش‌روی وزارت ارشاد است+عکس

شناسایی ظرفیت‌ مقولات فرهنگی و ثبت آنها دو کار مهم پیش‌روی وزارت ارشاد است+عکس
کد خبر : ۴۹۲۸۲۸

هفتمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط با موضوع حمایت از نمودهای فرهنگ عامه و حقوق مالکیت فکری صبح امروز با حضور مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری، سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و الهیار ملک‌شاهی رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی صبح امروز سه شنبه دوم خردادماه در کتابخانه ملی برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدرضا صالحی امیری در این مراسم در تعریف واژه فرهنگ عمومی گفت: فرهنگ عمومی مجموعه‌ای از رسوم و آیین و سنن است که در متن جامعه جاری است و جامعه نیز نسبت به آن واکنش مثبت دارد. یعنی مجموعه‌ای از داشته‌های فرهنگی و تمدنی در یک جغرافیای خاص که بر اساس مقتضیان آن جامعه تطبیق شده است. فرهنگ عامیانه اما رفتارها سلوک و منشی است که در بخش‌هایی از جامعه جاری است اما ریشه‌های تاریخی ندارد و با فرهنگ جاری و تمدنی آن نیز مرتبط نیست. پس باید بین فرهنگ عامیانه و فرهنگ عمومی تفاوت قائل شویم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس  تاکید کرد: یکی از امتیازات ما این است که در این جغرافیای تمدنی ایران فرهنگ و تمدن وجه غالب در همه چیز است. در واقع نقاب تمدنی جامعه ایران حتی در حرکت‌های جدیدی که در جامعه شکل می‌گیرند بازنمایی شده و خود را حفظ می‌کند اگر بتوانیم داشته‌های فرهنگی خود را ثبت و ضبط کنیم آنها را در عرصه‌های ملی، منطقه‌ای و جهانی به عرضه برسانیم مطمئن باشید اتفاقات خوبی منتظر ما خواهد بود اما متاسفانه در این بخش تلاش جدی نداشته‌ایم.

این عضو کابینه دولت یازدهم همچنین گریزی به درآمدزایی حوزه فرهنگ در کشورهای دیگر زد و بیان کرد: گردش مالی صنعت خلاقه و فرهنگی 1200 میلیارد دلار است و فقط در چین این مبلغ 120 میلیارد دلار و در کره 42 میلیارد دلار است چینی‌ها با خلق آثار صنایع دستی بسیاری که به دنیا هم صادر می‌شود فرهنگ و تمدن خود را به جهان عرضه می‌کنند فرهنگ ایران نیز سرشار و غنی از عناصر هویتی است که می‌تواند زمینه‌ساز یک محصول فرهنگی باشد که حتی به تمام دنیا صادر شود. 450 میلیارد تومان گردش مالی کشور در حوزه بازی‌های رایانه‌ای است که بخشی از آنها نیز به بازار جهانی راه یافته و اتفاقا هم مشتری‌های خوبی پیدا کرده است.

او افزود: یا در بحث انیمیشن می‌بینیم که مدرسه موش‌ها جای خود را در بازارهای جهانی پیدا کرد خصوصا در مباحث فرهنگ دینی که تمدن بسیار غنی‌ای داریم می‌توان از ظرفیت آن استفاده کرد به عنوان مثال تعزیه یکی از سبک‌های هنر‌های نمایشی است که نظیرش در دنیا وجود ندارد. یا در مورد آداب و مناسک عزاداری ما می‌بینیم که شیوه برگزاری مراسم و اتفاقات جاری در آن در سراسر کشور متفاوت و متنوع است همه اینها ریشه در فرهنگ عمومی دارد که با جغرافیای ما منطبق شده‌اند از سوی دیگر جشن‌هایی مثل چهارشنبه سوری نوروز، سیزده بدر یا فرهنگ عشایر، کوچ‌ها ، آوازها و چادرنشینی آنها همگی ریشه در تاریخ و فرهنگ این سرزمین دارند ولی می‌توانند از بعد ملی خارج شده و جهانی هم شوند.

صالحی امیری هدف اصلی مدیریت فرهنگی را حفظ و گسترش داشته‌های فرهنگی دانست و یادآور شد:‌ در کشور ما می‌بینید سبک زندگی لباس ایرانی و... در هر نقطه از کشور بر اساس جغرافیا و قومیت تعریف خودش را دارد با نمادها و المان‌های مختص خود می‌توان و باید به این داشته‌ها اتکا کرد و با کمک آنها یک تولید فرهنگی در حوزه فیلم، سینما، انیمیشن و موسیقی به سرانجام رساند. ما برای استفاده از ظرفیت درست مقولات فرهنگی خود دو کار مهم پیش رو داریم اول شناسایی ظرفیت‌ها و دوم حفظ فرآیند حقوقی ثبت آنها.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گریزی نیز به اهمیت پیوستن ایران به قانون کپی رایت کرد و گفت: امروز رعایت قانون کپی رایت برای حضور در بازارهای فرهنگ جهانی چه فیلم چه ادبیات چه موسیقی و ... اهمیت بالایی دارد انتظار داریم مجلس دهم با همکاری و تعامل خوب سرانجام موضوع پیوستن ایران به قانون کپی رایت را حل کنید واقعیت این است که کار با دنیا بدون تصویب قانون کپی رایت ممکن نیست و ما برای اینکه تولیدات فرهنگی خود را به جهان عرضه کنیم باید این مساله را حل کنیم مطمئن باشید بعد از پیوستن به قانون کپی رایت دچار تحولی اساسی در صادرات کالاهای فرهنگی خواهیم شد و آثار سینمایی فرهنگی ادبی موسیقی و تئاتر ما به راحتی در دنیا عرضه می‌شوند.

او اضافه کرد:  ما در کشورمان سبک‌های خاص خوشنویسی و نقاشی داریم که ارزش های نهفته در فرهنگ عامه ما محسوب می‌شوند و جالب اینکه تمامی مقولات و عناصر فرهنگی ما به نوعی تلفیقی از فرهنگ ایرانی و اسلامی هستند ایران تنها کشوری است که آشتی خوبی میان فرهنگ ایرانی و اسلامی ایجاد کرده و باعث شده این دو مقوله تاثیر مثبتی روی هم بگذارند. امروز کسی نمی‌تواند عاشورا را از ایران بگیرد همان طور که نوروز همیشه در ایران ماندگار خواهد بود و جالب اینکه اگر تداخل زمانی بین این دو رویداد به وج-ود بیاید جامعه به خوبی روابطش را با آن تنظیم می‌کند و این یعنی جامعه ما دارای یک استراتژیکی عمیقی است.

این عضو کابینه دولت یازدهم گریزی نیز به ماندگاری زبان و رسم الخط فارسی زد و گفت: زبان ترکیه را ببینید که چگو.نه دستخوش تغییر و تحول شد و ببینید امروز چه رسم الخطی دارند اما زبان فارسی و رسم الخط به عنوان یک عنصر هویتی در ایران ثابت مانده است. مجددا تاکید می‌کنم با پیوستن به قانون کپی رایت می‌توانیم جهشی اساسی در صادرات کالاهای فرهنگی داشته باشیم و بخشی از بازارهای منطقه را اشغال کنیم این یعنی اشتغال ، تولید و اقتصادی مقاومتی.

صالحی امیری تاکید کرد: بارها گفته‌ام که ظرفیت صنایع فرهنگی در ایران می‌توانند در بلندمدت جایگزینی برای صنعت نفت شوند از میراث فرهنگی گرفته تا صنایع دستی، موسیقی، سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی و ... .

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر لزوم جلوگیری از جعل و قاچاق کالاهای فرهنگی تصریح کرد: متاسفانه ما امروز شاهد قاچاق و جعل کالاهای فرهنگی در نقاشی ، کتاب و ... هستیم ترجمه‌های متعددی از کتاب‌ها می‌بینیم که هیچ کدام ثبت نشده و بعضا حقوق یکدیگر را تضییع می‌کنند. ترجمه آثار دیگر کشورها به فارسی یا آثار ادبی خودمان به دیگر زبان‌ها باید منطبق با نظم و اصول حقوقی باشد تا مالکیت پدیدآورنده تضییع نگردد.

او ادامه داد: زبان امروز برای ایجاد رابطه با جهان زبان دیپلماسی فرهنگی امروز دیگر تعامل و گفت‌وگو و مذاکره است که ارتباط میان ملت‌ها و دولت‌ها را برقرار می‌کند. رسانه دیپلماسی، نقد انسان و تکنولوژی از عناصر قدرت نرم هستند و صنایع فرهنگی یک کانون اصلی برای مدیریت قدرت نرم ما با تولید کالای فرهنگی مناسب می‌توانیم فرهنگ ایرانی در دنیا گسترش دهیم به عنوان مثال تابلو فرشایرانی زیبایی شناسی فرهنگ ایرانی را جهانی می‌کند.

صالحی امیری در پایان یادآور شد: دیپلماسی فرهنگی قوی‌تر از دیپلماسی فرهنگی است چرا که ارتباط میان ملت‌ها را گسترش می‌دهد و به جای منافع بر قدرت و اشتراکات فرهنگی متمرکز است. ما فرهنگی داریم که هر کس وارد آن می‌شود یا آن را می‌شناسد لب به تحسین می‌گشاید حتی رئیس جمهور آمریکا در پیام نوروزی خود به سابقه تمدنی فرهنگ ایران اشاره می‌کند. ما در افق 1404 ترسیم کرده‌ایم که عناصر فرهنگی خود را به دنیا معرفی کنیم با تدبیر رهبری، مردم مشارکت خوبی در انتخابات داشتند و حق‌الناس هم رعایت شد. درست است که دولت دوازدهم انتخاب شد اما کار ما تازه آغاز شده و تازه باید پاسخگویی و مطالبه‌گری جامعه را دنبال کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز