خبرگزاری کار ایران

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان در نشت هم‌اندیشی با وزیر ارشاد:

هدف قرار دادن قوانین با چاپ غیرقانونی کتاب‌های پرفروش/صنعت نشر از مشکل جدی نقدینگی رنج می‌برد

محمود آموزگار تاکید کرد: سودجویان با چاپ غیرقانونی کتاب‌های پرفروش ناشران و فروش کتاب‌ها عملا قوانین موضوعه کشور را هدف گرفته‌اند.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ محمود آموزگار (رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان) در جلسه هم‌اندیشی ناشران با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که شب گذشته (دوشنبه 1 آذر)برگزار شد گفت: از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل ارشاد اسلامی استان تهران، اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران و سایر تشکل‌های نشر که هفتمین جلسه گفت‌وگوی اصحاب نشر و مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را پی‌ریزی کردند تشکر می‌نمایم. اولین جلسه در سال 1389 تشکیل شد که هم زمان با روی کار آمدن دوره دوازدهم هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بود. در آن مقطع ضرورت گفت‌وگو بین اصحاب حوزه نشر و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور طرح مطالبات و بررسی چالش‌ها و یافتن راه‌حل‌ مبنای تشکیل آن جلسه بود. چهارمین نشست با حضور آقای دکتر صالحی معاونت امور فرهنگی برگزار شد و پس از آن با توجه به عنایت ایشان به مسائل صنف و همراهی با مطالبات قانونی صنف، نتیجه‌گیری شد که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه در کنار یکدیگر به چاره‌جویی برای حل مشکلات ، که راه‌حل آنها در سایر دستگاه‌ها بود و همکاری ایشان را می‌طلبید بپردازند. در نشست پنجم مسائل و مشکلات با شهردار تهران و در نشست ششم با وزیر محترم کار و آقای دکتر نوربخش مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی مطرح شد.

وی افزود: امسال علاوه بر انتخاب جناب آقای دکتر صالحی‌امیری به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از سردار ساجدی‌نیا فرمانده محترم نیروی انتظامی تهران بزرگ که علاقه ایشان به این حوزه بر کسی پوشیده نیست نیز دعوت به عمل آوردیم. بنای ما در این جلسه طرح مسائل و مشکلات کلی و مبتلابه همه همکاران در حوزه‌های مختلف نشر است و طرح مباحث تخصصی و بخشی را به جلسات دیگری موکول نموده‌ایم. از جناب آقای وزیر تقاضا داریم که دستور تعیین وقت برای جلسات مزبور را صادر فرمایند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان سپس با اشاره به افزایش روند چاپ و تکثیر غیرقانونی کتاب‌‌ها اظهار داشت: موضوع انتشار غیرمجاز کتاب در همه اشکال ان اعم از چاپی، صوتی و الکترونیک از جمله مسائلی است که همه بخش‌های نشر از عمومی و کودک و نوجوان گرفته تا آموزشی و دانشگایه در معرض آسیب‌های جدی آن قرار دارند. سودجویان با چاپ غیرقانونی کتاب‌های پرفروش ناشران و فروش کتاب‌ها در عین ضربه زدن به همکاران ناشر و پدید آوردنگان ، عملا قوانین موضوعه کشور را هدف گرفته‌اند.

آموزگار اضافه کرد: متاسفانه علیرغم سپری شدن 47 سال از قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان ، تضییع حقوق مولفان و ناشران فزونی یافته است و ضرورت برخورد به این پدیده زیان‌بار را بیش از پیش مطرح می‌کند. در وهله نخست به عنوان یک اقدام فوری، ضروری است که متخلفین و مجرمین عمیقا درک کنند که نظام و دولت نسبت به این پدیده زشت که ریشه نشر را نشانه گرفته است، بی‌تفاوت نیستند. خوشبختانه همراهی و همکاری معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به تنظیم و تدوین تفاهم‌نامه‌ای انجامیده و زمینه‌ساز تشکیل کارگروهی شده که جای خالی نمایندگان قوه قضائیه و نیروی انتظامی در آن دیده می‌شد و خوشبختانه با ملاقاتی که در معیت نمایندگان معاونت امور فرهنگی  واتحادیه با سردار ساجدی‌نیا انجام شد، برخورد قاطع و مشفقانه ایشان در حمایت از طرح بر امیدواری‌های ما در جهت حل این مشکل افزود.

این فعال نشر همچنین تاکید کرد: مسلما این قبیل اقدامات مصرف کوتاه مدت‌ دارند و باید با برنامه‌های مناسب به فرهنگ‌سازی در این زمینه پرداخت و دوام و بقای آن را تضمین کرد.

او به مشکللات مالیاتی ناشران و کتابفروشان نیز گریزی زد و یادآور شد: مشکلات ناشران و کتابفروشان در ارتباط با موضوعات مالیاتی و تامین اجتماعی نیز ازجمله دغدغه‌های جدی همکاران بوده است. خوشبختانه در دوره جدید با حمایت‌های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اقدامات اتحادیه ناشران و کتابفروشان، آیین‌نامه اجرایی موضوع تبصره ماده 139 که سه بار مورد بازبینی و اصلاح هیئت محترم وزیران قرا گرفت. از سوی دیگر بالاخره سازمان امور مالیاتی پس از 13 سال پذیرفت که کتابفروشی فعالیت فرهنگی و مشمول معافیت مالیاتی است. امروزه در بحث معافیت‌های مالیاتی آرامش بیشتری در فضای کسب و کار همکاران ملاحظه می‌شود، ولی کماکان موانعی به ویژه در بدنه سازمان امور مالیاتی بر سر راه اعمهال معافیت مالیاتی که منشأ آن قانون است ملاحظه می‌گردد.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان ادامه داد: از سوی دیگر در پی ملاقات‌هایی با جناب آقای دکتر ربیعی و جناب آقای دکتر نوربخش، جلساتی با مدیران سازمان تامین اجتماعی تشکیل شد و موضوع معافیت حق بیمه سهمه کارفرما، مزایای انگیزشی و تفسیرهای سلیقه‌ای سازمان از قوانین، مورد بحث قرار گرفت. امروزه عدم توجه بدنه سازمان تامین اجتماعی به قوانین، علیرغمه موافقیت مدیران سازمان تامین اجتما عی از دغدغه‌های اساسی همکاران است.امید است که با تدبیر جناب آقای وزیر موارد و مسائل فوق الذکر در هیات دولت حل و فصل گردد، به نحوی که نیاز به مراجعه به مراجع ذیصلاح قضایی برطرف گردد.

آموزگار درباره موضوع چگونگی مصرف یارانه‌های تخصیص داده شده به حوزه نشر نیز بیان کرد: مدیریت مصرف یارانه ها و تعیین مسیر آن به سمت زیرساخت ها مدتی است که آغاز شده است ولی هنوز راه درازی پیش روست. تداوم حمایت از کتابفروشی های سراسر کشور و تاسیس و ایجاد کتابفروشی به ویژه در مناطق کم برخوردار علاوه بر ایجاد اشتغال، از فاصله معنادار مرکز و پیرامون نیز کاسته و زمینه های دسترسی به کتاب را به ویژه برای هم میهنان در مناطق دور افتاده فراهم کرده و قاعدتا سیستم توزیع کارآمدتری را نیز ایجاد خواهد کرد.

او همچنین مسئله نقدینگی را یکی از مشکلات جدی صنعت نشر دانست و متذکر شد: صنعت نشر از مشکل جدی نقدینگی رنج می برد .چک های 9 ماهه تا یک ساله تصویر غم انگیزی از اقتصاد نشر به دست می دهد. استفاده از تسهیلات بانکی امروزه برای همکاران به یک رویا تبدیل شده است. اخیرا برای برخورداری کارگاه های کوچک تسهیلات مناسبی توسط وزارت صنعت،معدن و تجارت در نظر گرفته شده است که حوزه چاپ را نیز پوشش داده است. انتظار می رود که نسبت به شمول تسهیلات مزبور به حوزه نشر به عنوان واحد تولیدی نیز اقدام لازم معمول گردد.

آموزگار سپس بر لزوم برنامه‌ریزی برای افزایش امنیت شغلی در حوزه نشر تاکید کرد و گفت: امنیت شغلی و حرفه‌ای از لوازم هر پیشه‌ای است و اقدامات قانونی و حقوقی برای تامین امنیت یاد شده و مطالبه حقوق ضروری است. بدیهی است که اقدامات مزبور هزینه‌هایی را به خواهان تحمیل می‌کند که او را از استیفاء حقوق خود مایوس می‌نماید اتفاقاتی که برای شرکت تعاونی ناشران و کتابفروشان تهران افتاده است،‌از جمله این موارد است. شرکتی که روزی تامین کننده نیازهای اعضایش بود که تعدادشان بالغ بر 600 نفر است، امروز از خدمت گزاری باز مانده و اعضای هیئت مدیره‌اش ناگزیر از دوندگی در راهروهای مجتمع‌های قضایی و دادگاه‌های مختلف هستند.

رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان افزود: در حال حاضر مستند اداره کتاب در صدور مجوزها، ضوابط نشر مصوب فروردین 1389 است از جمله اقدامات مثبت در دولت یازدهم تشکیل هیات‌های نظارت بر کتاب بزرگسال و کودک بود و استخوان‌بندی مصوبه مزبور است. این مصوبه کماکان مستلزم بازنگری و اصلاح است به ویژه ماده 15 آن. از جمله اقدامات مثبت دیگری که در دولت یازدهم آغاز شده است واسپاری امور نمایشگاه‌ها – نهادهای صنفی است. تداوم برون‌سپاری و توسعه آن در کنار تقویت‌ نهادهای صنفی از جمله تقاضاست.

آموزگار تصریح کرد: تقویت‌ جنبه‌های پژوهشی – تحقیقی و آموزشی و مطالعه تطبیقی تجربه‌ سایر کشورها از جمله لوازم تشخیص چالش‌ها و یافتن راه‌حل بومی برای رسیدن به صنعت نشری پویا و متکی به خود است. اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و همچنین برخی از تشکل‌های دیگر علیرغم بضاعت اندک خود در این زمینه اهتمام می‌ورزند، ولی لازم است اقداماتی که در این خصوص در معاونت فرهنگی آغاز شده است توسعه یابد و با همکاری با تشکل‌ها ضمن پرهیز از دوباره کاری، بر هم افزایی تاکید شود.

او در پایان گفت: ایجاد تقاضای کتاب در راستای ترویج کتاب و کتابخوانی و با تاکید بر کودکان کلید اصلی مشکلات است. توجه به کودکان و همچنین توجه به این نکته که کتابخوانی با تکلیف کردن ممکن نمی‌شود و این علاقه است که در کنار سایر لوازم زمینه را برای ایجاد انس بین کودک و کتاب ایجاد می‌کند از جمله مواردی است که باید بیش‌تر به آن توجه نشان داد.

کد خبر : ۴۳۱۰۶۴