خبرگزاری کار ایران

شاعران مشروطه و شهرآشوب در اصفهان نقد شد؛

فرض‌الهی: مردم باید برای دیدن فیلم مستند احساس نیاز کنند

سالن سینما سوره اصفهان عصر دوشنبه ۲۹ شهریور ماه میزبان فیلم‌های مستند «شاعران مشروطه» و «شهر آشوب» ساخته امیر فرض الهی بود. جلسه نشست این فیلم راس ساعت ۱۹ با حضور تماشاگران آغاز شد.

به گزارش ایلنا؛ در ابتدای جلسه سید مهدی سجادزاده مجری برنامه از شکل‌گیری ایده فیلم «شاعران مشروطه» پرسید و امیر فرض اللهی پاسخ داد:«ایده این فیلم از لابه‌لای مطالعات تاریخی من شکل گرفت. افتخار می‎کنم که بیشتر از این‌که فیلم ببینم کتاب می‎خوانم. تئاتری دهه  ۶۰ هستم و هرگز قصد نداشتم فیلم بسازم . بیست سالی هست که منتقد هستم و در نشریات سینمایی نقد می‎نویسم و در این سال‎ها خیلی پیشنهاد دستیاری کارگردان و مسوولیت روابط عمومی ‎فیلم‌ها به من شد اما قبول نکردم. با مطالعاتم به این نتیجه رسیدم که ما از نظر مستندهای تاریخی دچار فقر زیادی هستیم مردم ما اصولا خیلی مستند نمی‎بینند و خیلی از مردم عادی فقط مستند حیات وحش را مستند می‎دانند. برای همین خواستم اثری بسازم برای مردم عادی که با دیدن این فیلم تاریخ را ورق بزنند،مردمی‎که حال و وقت و پول خواندن تاریخ را ندارند.«شاعران مشروطه» را دلی ساختم و خوشحالم که در تمام شهرهای ایران استقبال خوبی از آن شده‌است. کسی که شاعران مشروطه را می‎بیند در ۵۲ دقیقه تاریخ مشروطه کاملا برایش روایت می‎شود. این که مردم احساس نیاز به دیدن فیلم مستند بکنند یکی از وظایف ما است.»

امیر فرض الهی در ادامه با اشاره به تاریخ اکران فیلمش در دوم تیر ماه و مناسبت آن با واقعه تاریخی گفت:«قصد داشتم فیلم را آذرماه اکران کنم اما بعد تصمیم گرفتیم آن‌را دوم تیرماه که تاریخ شهادت میرزا جهانگیر خان صوراسرافیل توسط محمد علی شاه است، اکران کنیم. ایشان اولین شهید مطبوعات هستند که شب قبل از به توپ بستن مجلس به همراه دوستان مطبوعاتی‎اش برای آگاه کردن مردم به صورت شفاهی اقدام می‎کنند و محمدعلی شاه دستور قتل آن‎ها را صادر می‎کند. مأموران آن‌ها را دستگیر کرده و قطعه قطعه می‎کنند . در این جریان سید جمال واعظ پدر محمدعلی جمال زاده هم حضور داشته که فرار می‎کند، اما در بروجرد او را دستگیر کرده و می‎کشند.»

در ادامه جلسه مجری برنامه  سوالی را در مورد منبع مواد آرشیوی در فیلم «شاعران مشروطهم مطرح کرد، کارگردان فیلم در پاسخ به این پرسش توضیح داد:« موتیف کار ما آرشیوی است ، موتیف صدا و تصویری است که تکرار می‎شود. تصویر کوچه باغ‎هایی که در فیلم می‎بینیم آرشیوی نیست بلکه همه در اطراف تهران است اما بقیه تصاویری که آرشیوی است، با همت شخصی جمع آوری شده است . من به اعتبار روزنامه نگار بودنم توانستم این آرشیوها را پیدا کنم . تقریبا  همه چیزی را که می‎خواستم به دست آوردم به جز صدای عارف قزوینی که در مجموعه‎ای در لندن وجود داشت که به قیمت ۲۵۰۰۰ یورو می‎فروختند که من این پول را نداشتم . برای این فیلم آلبوم جنگ سوخته که از اولین صداهای ضبط شده است را خریداری کردم.»

امیر فرض الهی در پاسخ به سوال یکی از حضار که پرسید چرا «شاعران مشروطه» در مورد شش شاعر است و جای ملک الشعرای بهار در این فیلم خالی است، عنوان کرد:«فیلم از صوراسرافیل شروع شده و با دهخدا و عارف قزوینی و دیگران ادامه می‎یابد اما ملک الشعرای بهار در این فیلم نیست چون من احساس کردم این‌ها همه یک خورده شوریده حال هستند اما ملک الشعرا در حکومت‎های مختلف بوده و به آن‎ها هم غر می‎زده است اما این شاعرها همه شخصیت و جان خود را فدای آزادی خواهی کرده‎اند . این‎ها به خودشان فکر نکردند، به جامعه فکر کردند به عدالت طلبی و آزادی خواهی و می‎دانستند تقابل با دیکتاتوری هزینه دارد و هزینه اش هم زیاد است. به نظرم آوردن ملک الشعرا کنار این شششاعر، جفا به ملک الشعرا یا این شاعرها بود. در یک جمله باید بگویم دانه فلفل سیاه و خال مه رویان سیاه / هر دو جانسوزند اما این کجا و آن کجا ؟»

در بخش دیگری از این نشست امیرفرض الهی در مورد موضوع فیلم دیگرش «شهر آشوب » توضیح داد:«شهر آشوب ۳۷ دقیقه است و در مورد پشت نویسی‌های اتومبیل‎هاست. دوست ندارم موضوع دستمالی شده را فیلم کنم ، وقتی دیدم این موضوع بکر است و کسی کار نکرده تصمیم گرفتم در موردش فیلم بسازم . من از نوجوانی موتور داشتم و حالا هم ماشین دارم و هم موتور وقتی در برخورد با ماشین‎های کناری پشت نویسی‎ها را می‎دیدم به نظرم موضوع بکری آمد. نام فیلم هم از سخن سید محمد بهشتی در فیلم می‎آید که می‎گوید کل کل شهروندی را شهر آشوب می‎گویند. می‎خواستم اسم فیلم دم‎دستی نباشد برای همین این اسم را انتخاب کردم.»

میرفرض الهی-مهدی باقربیگی

مجری برنامه با مقایسه موسیقی و گفتار متن دو فیلم «شاعران مشروطه» و «شهر آشوب» خواستار توضیح بیشتری در این باره شد. فرض الهی با اشاره به این‎که موسیقی فیلم نباید گل درشت باشد، یادآور شد: «  این دو فیلم به همین دلیل موسیقی ندارد با آنکه دوستان موسیقی‎دان خوبی دارم اما این کار را ‌نکردم . درمورد گفتار متن هم باید بگویم اعتقاد ندارم نریشن «شهر آشوب» خوب نیست، بلکه نریشن آن کم است چون نقش محوری ندارد. نریشن در این فیلم بیشتر واسط بین پلان‎ها و سکانس‎هاست. شما اگر فیلم را بدون گفتارمتن ببینید، می‎فهمید که نبود آن خلاء ایجاد می‎کند. در «شاعران مشروطه» نریشن نقش محوری دارد. برای انتخاب گوینده این نریشن خیلی تست زدم تا آقای دهقان را پیدا کردم که دوبلور هستند. گفتار متن را مثل تئاتر با ایشان دورخوانی کردم و فاصلهگذاری کردیم، برای همین است که نریشن این فیلم بهتر درآمده‎است. در شهر آشوب کمتر دورخوانی کردیم اما سرسری رد نشدیم . می‎خواستم جنس صدا در «شهر آشوب» چیز دیگری باشد.»

در ادامه سید مهدی سجادزاده با اشاره به این‏‎که فیلم «شهر آشوب» نقبی به زندگی راننده‎ها است، پرسید آیا نمی‎خواستید بیشتر وارد زندگی آن‌ها شوید؟ کارگردان پاسخ داد:« زندگی راننده‎ها پر است از حادثه، روزگار آن‎ها را آبدیده می‎کند. خیلی‌هایشان هم بازیگران خوبی هستند مثل پیرمردی که راننده یمحوری فیلم شهر آشوب است.»  او بسپس به نقل خازره‌ای از یکی از رانندگان این فیلم پرداخت و در ادامه گفت:« در شهر آشوب می‎خواستم ببینم راننده‌ها دنیا را چطوری می‎بینند، خواستم به بیننده نشان دهم در زندگی این قشر چه می‎گذرد که این جملات را پشت ماشین‎هایشان می‎نویسند. راننده‎های جوان امروزی این طوری نیستند و اگر هم شعار بنویسند، چیزهای دیگری است . این هم یکی از خرده فرهنگ‎های ماست که به واسطه مدرنیته در حال از بین رفتن است.»

کارگردان «شاعران مشروطه» در پاسخ به این پرسش که چرا فیلم داستانی نمی‎سازد، توضیح داد:« از سال ۱۳۸۰ تا ۸۴ هفته‎ای یک بار در شورای فیلم و سریال شبکه سه و از سال ۸۲ تا ۸۷ هم در شبکه دوبودم. ناظر کیفی سریال هم بوده‎ام اما وقتی از تئاتر خداحافظی کردم تصمیم گرفتم دیگر کار داستانی انجام ندهم، نه اینکه بلد نباشم به دلایلی تصمیم گرفتم کار داستانی نسازم .»

در ادامه امیر فرض الهی با اشاره به ساخت آخرین مستندش به نام «اصطکاک» به تهیه کنندگی مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی گفت:« دو سال و نیم درگیر این کار بودم و احتمالاً این فیلم در جشنواره سینما حقیقت امسال حضور داشته باشد . فیلم در رابطه با ارتباط دوطرفه سینما و مردم است و تأثیری که هر دو بر روی یکدیگر می‎گذارند  فیلم اکنون در مرحله نوشتن زیرنویس انگلیسی است.»

کارگردان «شاعران مشروطه» در پاسخ به این پرسش که اگر این فیلم را الان می‎ساختید، چه تغییری می‎کرد، اظهار کرد:« الان یک کم شجاعت و تجربه‎ام بیشتر است و اگر این فیلم را حالا می‎ساختم حداقل ۶۰ دقیقه می‎شد . یکی از دلایلی که می‎گویم این فیلم را کاسب کارانه نساختم همین است که خیلی دوستان گفتند ۸ دقیقه بیشترش کن تا در جشنواره فیلم فجر به نمایش درآید اما این کار را نکردم . شاعران مشروطه سال ۸۸ شروع شد و در سال ۹۱ به اتمام رسید، کار سنگینی بود . اگر الان می‎ساختمش خیلی تفاوتی نمی‎کرد اما اول سعی می‎کردم برای آن تهیه کننده پیدا کنم . البته همان موقع هم رفتم دنبال تهیه کننده اما بی‎فایده بود و گفتم اگر نسازم از ذهنم می‎پرد. اگر تهیه کننده داشتم صحنه قتل و مرگ و زندگی یومیه این شعرا را طوری که باور پذیر باشد، بازسازی می‎کردم.»

در پایان امیر فرض الهی با اشاره به این‎که وظیفه همه است که فیلم‎های هنروتجربه مخصوصاً فیلم‎های مستند را تبلیغ کرده و قشر دانشگاهی را به دیدن آن‎ها ترغیب کنیم،افزود:«مثلا  کسانی که قرار است تاریخ بخوانند همین شاعران مشروطه جای چند جلد کتاب تاریخ برای آن‌ها حرف زده است و با دیدن این فیلم اطلاعات زیادی به دست می‎آورند.» البته او خواستار تغییر ساعت نمایش فیلم‎های مستند هم شد.

کد خبر : ۴۱۲۸۷۶