ماجرای ساخت سرود ملی ایران توسط موسیقیدانی در دربار قاجار
مستند «یک موسیقیدان در دربار قاجار» حاصل ۱۰ سال تحقیق گروه تحقیقات هنرهای قاجاری است که با محوریت زندگی «لومر» ساخته شده و از شبکه مستند سیما روی آنتن میرود.
به گزارش ایلنا، مهران پورمندان (پژوهشگر موسیقی) درباره تولید مستند «یک موسیقیدان در دربار قاجار» توضیح داد: آبان ماه سال ۹۰ برنامهای تحت عنوان اولین گامهای چند صدایی شدن موسیقی برگزار شد که در آن ما اولین ردیف موسیقی ایران را بررسی کردیم. این کار توسط یک گروه تحقیقاتی با نام گروه تحقیقات قاجاری مطرح شد.
وی افزود: در آن جلسه قرار بود که من ده دقیقه درباره چگونگی به وجود آمدن اولین ردیف موسیقی توسط لومر صحبت کنم اما تصمیم گرفتم که مستندی ۱۵ دقیقهای در اینباره بسازم. خوشبختانه در آن جلسه استقبال زیادی از این مستند شد و ما متوجه شدیم ماحصل تحقیقات خود را میتوانیم به روشهای مختلفی از جمله ساخت مستند ارائه کنیم که طبعا مخاطبان گستردهای هم خواهد داشت.
این پژوهشگر موسیقی ادامه داد: زندگی و آثار لومر موسیقیدان فرانسوی و همچنین چگونگی ساخته شدن اولین سرود ملی رسمی ایران در دوره قاجار در این مستند به تصویر کشیده است. اولین مساله در این مستند زندگی لومر بود اما در واقع فقط به موسیقی آن دوره پرداخته نخواهد شد و مسائل سیاسی، اجتماعی و اقتصادی نیز مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
پورمندان تصریح کرد: زندگی لومر بهعنوان یک موسیقیدان به دو مرحله مهم و مختلف تقسیم میشود. او از سال ۱۸۴۲ تا ۱۸۶۸ در فرانسه به تحصیل در کنسرواتور پاریس پرداخت و از سال ۱۸۶۸ تا ۱۹۰۷ که در ایران درگذشت؛ به احیای ارکستر نظامی ناصرالدین شاه و راهاندازی اولین هنرستان موسیقی نظامی دارالفنون پرداخت.
وی یادآور شد: اولین سرود ملی ایران در سال ۱۸۷۳ میلادی که حاصل اولین سفر ناصرالدین شاه به اروپا بود؛ اجرا شد و ما در این مستند نیز به بررسی ساخت این سرود میپردازیم.
«یک موسیقیدان در دربار قاجار» در قالب مجموعه «سینما حقیقت»، شنبه ۲۶ تیر ساعت ۲۱ از شبکه مستند سیما روی آنتن میرود و یکشنبه ۲۷ تیر ساعت ۹ و جمعه اول مرداد ساعت۱۷ بازپخش میشود.