خبرگزاری کار ایران

وزیر ارشاد:

امیدواریم از دل روستا‌های دوستدار کتاب نسل جدیدی از دانشمندان به ایران معرفی شود

به گفته معاون فرهنگی؛ جشنواره‌‌های معرفی پایتخت و روستای دوستدار کتاب توانستند فرصتی پدید بیاورند تا بخش‌های دولتی، عمومی و خصوصی در یک هم افزایی خوب با یکدیگر نسبت به بهبود ارتباطات زیرساخت‌های کتاب، کتابخوانی و نشر اقدام کنند.

به گزارش خبرنگار ایلنا؛ مراسم معرفی دومین پایتخت کتاب ایران و برگزیدگان اولین جشنواره روستا‌ها و عشایر دوستار کتاب عصر امروز (۱۷ اسفندماه) در تالار وحدت برگزار شد.

سیدعباس صالحی (معاون فرهنگی وزارت ارشاد) در این مراسم با اشاره به اینکه جشنواره روستاهای دوستدار کتاب و پایتخت کتاب ایران به دومین ایستگاه خود رسیده‌اند؛ گفت: یکی از نکات مهم در روند برگزاری این جشنواره‌ها با اهداف مشخصی شکل گرفته این است که شهر‌ها و روستاهایی که برای این دو جشنواره دیده و طرح ارسال می‌کنند حتما ضمانت اجرایی برای آن‌ها داشته باشد. این جشنواره‌ها توانستند فرصتی پدید بیاورند تا بخش‌های دولتی، عمومی و خصوصی در یک هم افزایی خوب با یکدیگر نسبت به بهبود ارتباطات زیرساخت‌های کتاب، کتابخوانی و نشر اقدام کنند.

وی اضافه کرد: امروز و در ایستگاه دوم این جشنواره وقتی شرایط را با نقطه شروع مقایسه می‌کنیم تفاوت‌ها و پیشرفت‌های ملموسی می‌بینیم. سال گذشته تنها ۶۴ شهر برای شرکت در این طرح‌ها برنامه ارائه کرده بودند اما امسال ۹۹ شهر برای حضور در این مراسم اعلام آمادگی کردند. همچنین سال گذشته ۶۴ روستا در مراسم شرکت کرده‌ بودند که امسال به ۸۰ روستا افزایش یافت.

معاون فرهنگی وزارت ارشاد درباره روند داوری انتخاب روستاهای دوستدار کتاب نیز تصریح کرد: امسال روند داوری‌ها با دقت بیشتری اعمال شد. یکی از معیار‌ها و ضوابط این بود که برنامه‌های سال گذشته تا چه میزان دراین شهر‌ها اجرایی شده است. در طرح‌های جدید نیز مهم برای ما ضمانت اجرایی آن‌ها در آینده بود و اینکه چقدر می‌توان نسبت به مرحله اجرایی این ایده‌ها اطمینان داشت. انصافا امسال تعداد بیشتری از برنامه‌های خلاق را شاهد بودیم که نشان دهنده بالا رفتن کمیت و کیفیت در این جشنواره است.

صالحی افزود: با آشنا‌تر شدن مجموعه‌های شهری و روستایی با این برنامه‌ها همکاری‌های خوبی در سطح فرمانداری، دهیاری، استانداری و... صورت گرفته است. این همکاری‌ها می‌تواند در آینده شرایط فرهنگی و همچنین روند ترویج کتابخوانی در سطح کشور را افزایش دهد. جشنواره روستا دوستدار کتاب می‌خواهد زیرساخت‌های نشر، کتاب و کتابخوانی را با توجه به همیاری حوزه‌های مردمی و خصوصی بهبود بخشد. خود چنین نتیجه‌ای در بطن این جشنواره‌ها وجود دارد چراکه چه روستایی انتخاب بشود و چه نشود یا چه شهری پایتخت کتاب معرفی شود یا خیر توجه به کتاب، کتابخوانی بالا می‌رود.

این مدیر فرهنگی، گریزی نیز به برنامه‌های پایتخت اول کتاب ایران یعنی شهر اهواز زد و گفت: در سال گذشته شهر اهواز به عنوان پایتخت کتاب را مدنظر داشتیم که در عرض دو سال روند اجرا شدن طرح‌ها وا یده‌های آن را بررسی کنیم. خوشبختانه امروز تنها با گذشت یکسال شاهد پیشرفت‌های خوبی در حوزه کتاب و نشر اهواز هستیم به عنوان مثال در همین یکسال در بحث تولید کتاب از نزدیک به رتبه بیست به صد رسیده و تعداد عناوین را به جایی رسانده که ۱۰ پله جلو آمده است. از لحاظ تیراژ نیز در اهواز تیراژ‌ها بیشتر از ۵۰ درصد افزایش داشته و خرید کتاب هم به همین میزان رتبه خوبی ثبت شده است. این درحالی است که شهر اهواز هنوز یک سال دیگر برای بررسی نهایی بازخورد پایتخت کتاب شدن فرصت دارد.

صالحی یادآور شد: کتاب جانمایه تمدن و تمدن‌سازی است. ایران نیز که ما پیشرفت و توسعه را مدنظر دارد حوزه کتاب و نشر را نیز مورد توجه قرار داده است. همین جا از تمام همکارانی که در روند برگزاری این دو جشنواره با ما همکاری داشته‌اند مانند معاونت توسعه روستایی و مناطق نهاد ریاست جمهوری، سازمان شهرداری‌ها، کمیسیون ملی یونسکو، نهاد کتابخانه‌های کشور سازمان و اسناد با کتابخانه ملی ایران و ستاد عالی کانون مساجد تشکر می‌کنم. همینطور از بنیاد ملت و بانک ملت که در این مرحله دوم از جشنواره‌ها همکاری خوبی را برای حمایت از پنج شهر برگزیده؛ اعلام کردند.

 

 

علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) نیز ضمن ابراز خوشحالی از حضور در جمع اهالی فرهنگ و ادب و میهمانانی از سراسر کشور تاکید کرد: کتابخانه چه در شهر و چه در روستا همیشه سرچشمه جوشان دانش و معرفت بوده است. کتابخانه پدیده وارداتی یا لوکس نیست و ایرانیان در تمامی دهه‌ها هم با فرهنگ و تمدن آشنا بودند و هم کتابخانه داشتند به همین سبب نیاز به خیزش کتابخوانی و توجه به کتاب در روستا‌ها دیده می‌شد. به ثمر رسیدن چنین طرحی در سالهای اخیر باعث افتخار است.

وزیر فرهنگ ادامه داد: یکی از مهم‌ترین اقدامات در توسعه فرهنگی توجه به کتاب و کتابخوانی است و لزوم نگاه ویژه به روستا‌ها و شهرستان‌ها در این طرح مدنظر بوده است. کتابخانه روستا علاوه بر کتاب و کتابخوانی؛ کانون فعالیت‌های متنوع فرهنگی و اجتماعی است. درحال حاضر کتابخانه‌های روستای ما محل تبادل اطلاعات و توانمندسازی در حوزه‌های زیست محیطی، کشاورزی و... هستند.

او همچنین با اشاره به اضافه شدن بخش عشایری این جشنواره تاکید کرد: بخش عشایری نیز از امسال به این جشنواره اضافه شد تا در معرفی روستای دوستدار کتاب و نهادهای مدنی و مردمی ترویج کتابخوانی؛ عشایر نیز مورد تقدیر و تشکر قرار بگیرند.

جنتی افزود: خوشبختانه نظام بانکی هم به کمک این طرح آمده و مخصوص بانک ملت و بنیاد ملت همکاری خوبی در روند برپایی این جشنواره و تقویت زیرساخت‌های کتاب و نشر در روستا‌ها و شهرستان‌ها داشته‌اند.

وزیر فرهنگ سپس از تمامی نهادهای غیردولتی و مردم دعوت کرد تا در احداث کتابخانه برای روستا‌ها مشارکت کنند و گفت: امیدواریم از دل همین روستا‌ها نسل جدیدی از دانشمندان به ایران اسلامی معرفی شود و اصولا انتخاب و معرفی روستاهای دوستدار کتاب به همین دلیل است. می‌توان در کنار تمرکزهای سیاسی و اقتصادی برای کتاب نیز برنامه‌های ویژه‌ای داشته باشیم. می‌توان امید داشت حتی در آینده شهری از ایران پایتخت کتاب جهان شود و به همین دلیل است اهالی مرتبط با کتاب نشر از تمام شهر‌ها و روستا‌ها گردهم آمدند تا شهر خود را به عنوان پایتخت کتاب معرفی کنند.

جنتی تصریح کرد: رونق بازار نشر در کنار تشویق کتاب وکتابخوانی از مهم‌ترین نتایج و هدف‌های این جشنواره‌ها هستند این دو جشنواره که با کمترین هزینه ممکن و استفاده بهینه از زیرساخت‌های موجود مشارکت نهادهای مردمی و مدنی را جلب کردند؛ سعی دارند با استفاده از ظرفیت‌های بومی و مشارکت‌های محلی؛ کتاب و کتابخوانی را در سراسر کشور ترویج دهند.

وی از فعالیت رسانه‌ها در اطلاع رسانی از این جشنواره‌ها نیز تشکر کرد و اظهار داشت: مشارکت فعال رسانه‌ها و مطبوعات محلی در این حوزه این دو جشنواره نیز جالب توجه بود این تلاش نشان داد که مطبوعات و جراید حتی در سطح کوچک و محلی می‌تواند در بحث توسعه فرهنگی تاثیرگذار باشد. از همین جا به تمام روستا‌ها و شهرهای برگزیده و همچنین دومین پایتخت کتاب ایران تبریک می‌گوییم.

کد خبر : ۳۵۳۶۴۲