توضیحات صالحی درباره بازبینی دوباره کتابهای چاپ شده و تغییر مدیران
معاون فرهنگی وزارت ارشاد؛ تغییرات صورت گرفته در سرگروههای ممیزی را روالی طبیعی و اداری خواند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدعباس صالحی عصر امروز شنبه ۱۵ اسفند در حاشیه بازدید از انتشارات اقبال درباره حواشی مطرح شده نظیر بازبینی تعداد عمدهای از کتابهای مجوز گرفته شده بعد از آنکه در برخی رسانهها به آنها پرداخته شد؛ گفت: معاونان فرهنگی وزارت ارشاد همیشه شنوای انتقادات در حوزه مجوزها هست چه انتقاداتی که به صورت عمومی و رسمی اعلام میشود و چه آنهایی که با بولتنسازی منتشر میشوند. هر مجموعهای میتواند خطاهایی داشته باشد و مثلاٌ در بخش مجوز معاونت فرهنگی ممکن است کتابی که حق دریافت مجوز داشته به دلیلی مجوز نگرفته باشد یا برعکس کتابی که براساس قوانین و عرف نمیتوانست مجوز بگیرد به واسطه یک اشتباه مجوز گرفته باشد. ما در برخورد با هر دو این شرایط براساس معیارها و ضوابطی که شورای انقلاب فرهنگی مشخص کرده اقدام میکنیم.
وی افزود: ساختار بررسی کتابها برای دریافت مجوز و معیار عملکرد معاونت فرهنگی در این حوزه همین قوانین و مقررات مشخص و روشن است و کتابهایی که مجوز وزارت ارشاد را میگیرند مورد حمایت این نهاد نیز قرار دارد. اما نکتهای وجود دارد این است که همانطور که اشاره شد بعضاً انتقاداتی به برخی مجوزها وارد میشود و ما به استناد به همین صحبتها صلاح میدانیم مجدد به بررسی کتابها پرداخته تا پاسخ روشنی نسبت به انتقادها داشته باشیم.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد اضافه کرد: حتی اگر میخواهیم درباره مجوز کتابی دفاعیاتی ارائه دهیم باید مجدد به محتوا، مضمون و روال موجودی بازگشته و آن را بررسی کنیم تا در مقابل انتقادات مصرف شده پاسخ روشنی داشته باشیم.
صالحی سپس با استناد به این سخنان آنچه که در هفتههای اخیر برای تعدادی از کتابها رخ داده رایک روال طبیعی خواند و گفت: بعد از نقد، سوال و یا مطرح کردن اشکال از سوی عدهای سیستم ممیزی در معاونت فرهنگی به صورت خودکار نیاز به بازبینی میبیند اما این بازبینی الزاماً به معنای لغو مجوز نیست. وقتی بر اثری اشکالی میگیرند اگر مجموعهای که مجوز را صادر کرده میخواهد از آن دفاع کند پس باید بررسی مجدد داشته باشد که آیا با مطالب عنوان شده اثر فوق همچنان قابل دفاع هست یا خیر.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد مجدد تاکید کرد که این بازبینی مجدد به معنای لغو مجوز نیست و افزود: همانطور که اشاره شد چنین بازبینیهایی برای یافتن پاسخ درباره شبهاتی است که مطرح میشود البته ممکن است در این زمان پی ببریم در مواردی برخی اشکالات وجود داشته و ممیز ما اشتباهاً مجوز چاپ کتاب را صادر کرده. این تعداد کتابها البته بسیار محدود هستند و در برخی موارد تنها به حذف برخی نکات منجر شده است.
این مدیر فرهنگی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا جابجاییها در سرگروههای ممیزی وزارت ارشاد نیز ارتباطی به برخی فضا سازی های رسانه ای دارد یا خیر گفت: تغییرات به وجود آمده در تعدادی از سرگروههای ممیزی وزارت ارشاد ابداً ارتباطی به فضا سازی رسانهای ندارد و اصولاً چنین تغییراتی یک مسیر طبیعی اداری برای هر وزارتخانهای است.
صالحی در توضیحات خود ادامه داد: دبیران کارگروههای ممیزی براساس ضوابط شورای انقلاب فرهنگی باید به تایید هیات نظارت برسند. در این سالها و پیش از این نیز بوده که تعدادی از این دبیران یا به دلیل تقاضای خود یا نیاز اداری با جابجایی مواجه شدهاند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد افزود: شیوه انتخاب دبیران کارگروههای ممیزی اینگونه است که دفتر توسعه کتابخوانی افراد جدیدی را به همراه رزومه به کمیتههای تخصصی پیشنهاد میدهد. این کمیته تخصصی هفت نفره نیز بخشی از هیات نظارت ۱۶ نفره هستند که هر دو هفته یک بار جلسه برگزار کرده تا در صورت نیاز نسبت به تعیین دبیران کارگروههای تهران و استانها اقدام کنند. همانطور که اشاره شد در این دو سال موارد متعددی به این کمیته معرفی شده و درباره آن نظر دادهاند.
وی نهایی شدن این تغییرات را در جلسه اخیر دو هفته گذشته هیات نظارت عنوان کرد و گفت: بحث جابجایی و ورود این افراد به کارگروههای ممیزی حدود دو ماه است که به جریان افتاده و در این مدت بررسی رزومههای درسی و تحصیلی آنها صورت میگرفت. نهایتاً نیز یکشنبه دو هفته قبل، بعد از بررسیهای نهایی و با نظر و پیشنهاد دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی این افراد به عنوان مدیران جدید کارگروهها معرفی شدند که این روال، روال طبیعی این مسئله است.
صالحی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایلنا درباره چرایی عدم اعلام رسمی این انتصابها نیز یادآور شد: تا امروز و حتی در دورههای قبل هیچگاه دبیران گروههای نظارت بر کتاب معرفی نمیشدند و در این ۲۵ سال که از تاسیس اداره کتاب میگذرد هیچگاه این افراد به صورت رسانهای معرفی نمیشدند. دلیل این هم دو نکته است، اول اینکه ممکن است بسیاری از افراد نخواهند فعالیتشان در این کارگروهها رسمی و رسانهای شود تا راحتتر به فعالیتهای خود ادامه دهند. در چنین شرایطی با اصرار بر معرفی دبیران کارگروهها ممکن است تعدادی از کارشناسان و افراد اصلح را در کارگروههای ممیزی از دست بدهند.
صالحی افزود: بر حسب این شرایط خود رسانهها نیز تمایلی به ورود به این حوزه نداشتند تا معرفی و فعالیتهای دبیران کارگروهها راحتتر صورت بگیرد.
این مدیر فرهنگی در ادامه با اشاره به اینکه امروز اولین روز اجرایی شدن طرح عیدانه کتاب است ضمن درخواست از رسانهها برای حمایت از این طرح گفت: تاکنون ۲۷۰ کتابفروشی به صورت نهایی و رسمی در این طرح ثبت نام کردند ما میخواهیم با اتکا با این طرح کتابفروشیها را که تا سالهای گذشته نه تنها هیچ سهمی از یارانه مصرفکننده نداشتند بلکه با برپایی نمایشگاههای مختلف استانی گاهاً با ضرر مواجه میشدند در یارانه مصرفکننده سهیم کنیم.
صالحی تاکید کرد: نقطه شروع این طرح از هفته کتاب بود و عیدانه کتاب گام دوم این مسیر است. با طر احی سامانه اینترنتی که استانداردهای لازم را دارد امیدواریم در کنار تخصیص یارانه مصرف کننده به کتابفروشیها اطلاعات آماری خوبی از کتابفروشیها، نوع مشتریها و نوع کتابهای پر فروش نیز ثبت و ذخیره شود.
وی مجدد به انتقادها از برگزاری نمایشگاههای استانی اشاره و بیان کرد: انتقادهایی که درباره برگزاری نمایشگاههای استانی در شهرستانها میشود چندان هم نادرست نیست به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم دستکم تا زمانی که نمایشگاههای کتاب استانی در حال برگزاری هستند در ایام برگزاری این نمایشگاهها کتابفروشیهای شهر مذکور نیز امکان استفاده از یارانه مصرف کننده را داشته باشند و مراجعان با حضور در کتابفروشیهای شهرستان نیز از همان درصد تخفیف نمایشگاه بهرهمند شوند.
معاون فرهنگی وزارت ارشاد در توضیح اظهارات ضد و نقیض مدیران نمایشگاه کتاب پیرامون روند پیشرفت شهر آفتاب برای اردیبهشت ماه نیز گفت: بررسی آمادگی نمایشگاه و پیشرفتهای آن متغیرهای زیادی دارد و نمیتوان تنها به تعداد مشخصی مولفه توجه کرد و گفت نمایشگاه آماده نمیشود یا برعکس. تنها تعدادی از پیشرفتها را دید و با خیال راحت پیگیری موارد مورد لزوم را پشت گوش انداخت. نمایشگاه در برخی از بخشها مثل احداث مترو پیشرفت چشمگیر و دور از انتظاری داشته. در حوزه دیگر نیز متغیرها در حد انتظار و متناسب با زمانبندی اعلام شده جلو رفتند اما در تعدادی از مقولهها نگرانیهایی داریم و دو سه مورد نیز نگرانیهای جدی ما را در پی داشته است.
وی در پایان یادآور شد: برای بررسی چگونگی روند پیشرفت نمایشگاه کتاب پس فردا (دوشنبه ۱۷ اسفندماه) جلسه مشترک با مسئولین شهرداری در شهر آفتاب داریم تا حساسیتهای موجود در این حوزهها را مجدد به آنها یادآور شویم. در مجموع اگر قضاوت کنیم همانطور که در برخی حوزهها پیشرفت قابل قبولی بوده تعدادی از موارد نیز نیاز به اهتمام جدی دارد.