حوزه فرهنگ نیازمند برجام 2 / اصلاحات فرهنگی انجام شود
صالحی امیری در مراسم افتتاح موزه کتاب و میراث مکتوب ایران تاکید کرد: اصحاب فرهنگ میتوانند علیرغم تنوع افکار سیاسی – اجتماعی با یکدیگر زیست کنند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، سیدرضا صالحی امیری (رئیس کتابخانه ملی ایران) در مراسم افتتاحیه موزه کتاب و آثار مکتوب ایران که صبح امروز 24 بهمنماه با حضور سخنگوی دولت و معاون اول رئیسجمهور در کتابخانه ملی برگزار شد گفت: انگیزه ما از تشکیل چنین محافلی این است که بگوییم اصحاب فرهنگ میتوانند علیرغم تنوع افکار سیاسی – اجتماعی با یکدیگر زیست کنند. خدا را شاکریم که موزه کتاب و میراث مکتوب را امروز در حضور شخصیتهای فرهنگی، لشکری و کشوری افتتاح میکنیم.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: آقای جهانگیری نماد و سمبل اعتدال و همچنین کارآمدی و موفقیت دولت یازدهم به شمار میآید. در دو سال اخیر کتابخانه ملی حرکتهای مثبت قابل قبولی را انجام داده و این در حالی است که همکاران من انسانهای بیمنت و فرهیخته ای هستند که تمام تلاش خود را برای پویایی و فعال نگه داشتن اندیشگاههای کتابخانه ملی به خرج میدهند.
صالحی امیری سپس در توضیحی از فعالیت اندیشگاههای کتابخانه ملی اظهار داشت: در دو سال گذشته اندیشگاههای متعددی را فعال کردیم و بالغ بر 160 نشست در سال گذشته و 302 نشست در سال جاری برگزار کردهایم. در حوزه تاریخ شفاهی نیز سرانجام پروژه تاریخ شفاهی پهلوی با 50 جلد به بهرهبرداری و رونمایی رسیده است. همچنین بنا داریم میراث مکتوب و شفاهی را دقیق تر از قبل ساماندهی کنیم تا دیگر خطاهای سالهای گذشته در این امر اتفاق نیافتد چرا که ما نسبت به نسل آینده و حفظ تاریخ حقیقی برای آنها مسئولیم.
وی افزود: علاوه بر اینها برای فراهم کردن سهولت امکان دسترسی افراد از نقاط مختلف به گنجینههای مکتوب کتابخانه ملی تاکنون 5 درصد از این آثار به صورت الکترونیک و دیجیتال نیز ثبت شده است. در آیندهای نزدیک این میزان تا 20 درصد که سقف نُرم امروز جهانی است افزایش مییابد. دانشنامههای فرهنگی انسانی و پژوهشهای فرهنگی نیز به صورت متعدد در این مرکز هم نگهداری شده و هم نسبت به ثبت جهانی آنها در سازمانهایی مثل یونسکو، ایفلا و نهادهای دیگر اقدام کردهایم. همین دو اثری که در سفر آقای رئیسجمهور به فرانسه به ایشان استرداد شد ناشی از همین ثبت ملی و منطقهای در یونسکو بوده است.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی اضافه کرد: هزار و 925 جلد کتاب خطی و هزار و 167 نسخه آثار سنگی نیز به مخزن دادههای سازمان اسناد اضافه شده است. دو میلیون نسخه متعلق به ایران و اسلام و نیم میلیون نسخه نیز در سایر کشورها همچنان وجود دارد. در کل 320 میلیون نسخه در حوزه ایران و اسلام شناسایی و چاپ شده است که عموما در شبه قاره یا کشورهای دیگر هستند.
صالحی امیری همچنین درباره آغاز فعالیت مجمع کتابخانههای بزرگ (مکتب) نیز یادآور شد: 12 نهاد کتابخانهای در کنار سایر نهادهای اسنادی و پژوهشی در مکتب گرد هم آمدهاند تا به توسعه و پیشرفت فرهنگ کمک کنند. ما معتقدیم سیاست، اقتصاد و جامعه را فرهنگ میسازد و چنانچه در هر حوزهای میخواهیم به موفقیت و توسعه برسیم و مثلا زیرساختهای اقتصادی را اصلاح کنیم اول باید اصلاحات فرهنگی انجام شود.
وی تاکید کرد: به همین دلیل در حوزه فرهنگی در داخل کشور نیازمند برجام 2 هستیم. اگرچه تاکنون اهتمام خوبی به مسئله فرهنگ صورت گرفته و آشتی قابل قبولی بین فرهیختگان و دولت به وجود آمده است اما واقعیت این است که همچنان باید روی تعامل فرهنگی مناسب در حوزههای مختلف از میراث فرهنگی تا افزایش فعالیتهای سازمان فرهنگ و ارتباطات کار کنیم. هرچند این دو سازمان در دو سال اخیر فعالتر شده و کارهای خوبی ارائه دادهاند.
صالحی امیری درباره آشتی فرهیختگان و دولت نیز متذکر شد: شکی نیست که آزادیهای مشروع اهل قلم و فضای باز بیان اندیشه برای نخبگان فرهنگی بیشتر شده است و تنوع پذیرش سلایق و به رسمیت شناختن افکار مختلف به درجه مناسبتری رسیده است اما از آن جایی که اصلاح فرهنگ اصلاح جامعه است حوزه فرهنگ باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد.