تهران امروز را نمیتوان پیشبینی کرد
عصر دیروز مراسم رونمایی آلبوم «ایران ۱۱»، جدیدترین اثر گروه «بهنا» به سرپرستی رامین بهنا، با حضور هنرمندان و مخاطبان این موزیسین در «گالری محسن» برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ آلبوم دوم گروه بهنا با نام «ایران ۱۱» نیز کاملا بی کلام بوده و به گفته رامین بهنا (آهنگساز گروه)، قطعات براساس فکر و احساس جمعی اعضای گروه ایجاد شده و همه اعضا در روند آهنگسازی کارها دخیل بودهاند. در این آلبوم سعی شده صدای امروز تهران بازسازی شود و از فرم های آزاد برای رسیدن به این منظور استفاده شده.
صدای سازهای الکترونیک و افکتهای صوتی فضای آلبوم را به سمت موسیقی الکترونیک برده و از طرفی گیتار و درامز موسیقی را به راک نزدیک کردهاند. موسیقی در «ایران ۱۱» جایی بین راک، پاپ، الکترونیک، ایرانی و جاز قرار دارد.
ایران ۱۱ پلاک تهرانیها و آلبوم «ایران ۱۱» آلبومی راجع به تهران است. پارک وی، کوچه برلن، قیطریه، اکباتان، سدخندان، پیچ شمرون، بازار، بهار شیراز و رنگ کوچه برلن اسم قطعات این آلبوم هستند که همگی نام محلههایی از تهران هستند.
در این آلبوم «رامین بهنا» نوازنده کیبورد، هاموند، سینتی سایزر و پیانو بوده، «کسرا ابراهیمی» درامز، «حامد حمیدزاده» گیتار باس، «بهرنگ بقایی» سینتی سایزر و تار، «سیاوش امامی» گیتار الکتریک، «سهیل پیغمبری» کلارینت و «سینا خشک بیجاری» تنبک و دایره مینوازند و «مانی صفی خانی» در نقش همخوان ایفای نقش کرده است.
رامین بهنا در ابتدای مراسم رونمایی ان آلبوم گفت: این پروژه که از دو سال و نیم پیش آغاز شده، در زمان ساخت موسیقی فیلمی که سوژه آن یک موضوع کاملا اداری و تهرانی بود شکل گرفت. تهران امروز را دیگر نمیتوان پیشبینی کرد و هر روز درحال تغییر است و من هم به این نتیجه رسیدم که در تهران امروز دیگر سازهای ایرانی حسی که باید را القا نمیکنند. من همیشه در کارهایم از ساز ایرانی استفاده میکردم اما اینبار میخواستم صداهای جدیدی را تجربه کنم. نوع زندگی، رفتار، خیابانها و بستر زندگی ما کاملا تغییر کرده و هیچ چیز دیگر معنای سابق خود را ندارد و در این شرایط طبیعتا موسیقی هم شکل دیگری میگیرد.
بهنا درباره سبک این اثر توضیح داد: من اصلا راجع به استایل فکر نکردم و فقط سعی کردم کارم را جلو ببرم. من اصلا نمیدانم ژانر من چیست و این موضوع بعد از شنیده شدن کار میتواند توسط صاحبنظران تعیین شود.
رامین بهنا بخشی از تاریخ موسیقی تلفیقی ایران است که آن سالها با گروه «آویژه» شکل گرفت؛ موسیقی که میتوان گفت مبتنی بر موسیقی مدال ایرانی بود و همیشه سازهای ایرانی بخشی از آثارش بودهاند اما این آلبوم مبتنی بر اصوات و سازهای الکترونیک است. او در پاسخ به اینکه این آلبوم تا چه حد مبتنی بر ایدهپردازی و تفکر موسیقی ایرانی است؛ بیان کرد: به هر حال ذهن من بر اساس موسیقی ایرانی شکل گرفته است اما نخواستم در این آلبوم بهطور مشخص بگویم که از دستگاههای ایرانی استفاده کردهام. در واقع خودم را در ساخت ملودی آزاد گذاشتم اما در انتها فهمیدم که در برخی از قسمتها ناخودآگاه رگههایی از موسیقی ایرانی حس میشود و الگوهای ریتمیک ایرانی در آن وجود دارد.
این آهنگساز ادامه داد: رویه گروه بهنا» به هر حال ادامه همان تفکر گروه «آویژه» است و در واقع هدف ما همان است اما با این تفاوت که آن زمان 24 ساله بودم و الان 46 سال دارم و به هر حال تجربه چندین ساله پشت کارهایم وجود دارد.
وی در پایان درباره کاور آلبوم «ایران ۱۱» توضیح داد: در کارهای من همیشه نوعی طنز وجود دارد که گاهی تلخ است و گاهی شیرین. بهراد قلیزاده (فیلمساز) و سیاوش یعقوبی (گرافیست) هم خیلی خوب توانستند کاراکتر گروه و موسیقی ما را پیدا کنند و به خوبی این طنز را به تصویر بکشند. تمام تصاویری که برای کار استفاده کردهایم در شهر ما وجود دارند و ما آنها را نساختهایم بلکه فقط سعی کردهایم واقعیتهای تهران را نشان دهیم. به نظر من همه چیز تهران طنز است؛ از رانندگی ما گرفته تا پیادهروها و حتی فروشندههای دورهگردی که صبحهای زود صدایشان را در کوچهها میشنویم. البته این به آن معنا نیست که کار ما نوعی نگاه اجتماعی است، اما به هر حال اسم قطعات آلبوم از نام محلههای تهران گرفته شده و نمیتوان گفت عادات و رفتار اجتماعی تهرانیها در موسیقی ما دخیل نبوده است.
در انتهای مراسم، بعد از پخش ویدئویی از تمرینات گروه «بهنا»، سه قطعه از آلبوم «ایران 11» توسط اعضای گروه یعنی اجرا شد.
کیاوش صاحب نسق، شهریار مسرور، فرشاد رمضانی، بهروز بقایی، امید نعمتی، گروه بمرانی، گروه کاربن، دارا دارایی، نیما رمضان، آرش سعیدی، علیرضا تهرانی، آلن بارسخیان و... ازجمله مهمانان این برنامه بودند.
آلبوم «ایران ۱۱» به آهنگسازی و تهیهکنندگی رامین بهنا از روز یکشنبه 18 بهمن ماه در مراکز فراهنگی و فروشگاههای موسیقی، توسط نشر و پخش جوان و با همکاری نشر کوک عرضه میشود.