یککاسه شدن گفتگوی فرهنگی و دیدگاههای رئیسجمهور در جشنواره موسیقی
بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر؛ امسال در استمرار دیدگاههای رییسجمهور میزبان کشورهای حوزه ایران فرهنگی شده است.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ بخش بینالملل جشنوارهی موسیقی فجر امسال میزبان گروههای کشورهاییست که در حوزهی «ایران فرهنگی» قرار میگیرند. این کشورها به واسطه اشتراکات فرهنگی و تمدنی که با ایران دارند؛ اهمیت ویژهای پیدا کردهاند. این رویکرد جشنواره را میتوان در استمرار دیدگاههای رییسجمهور و گفتوگوی فرهنگی دانست.
امسال نام «بینالملل» از جشنوارهی موسیقی فجر حذف شده است و بخش بینالملل؛ دبیری ندارد. حمیدرضا نوربخش پیشتر گفته است که در دعوت هنرمندان بخش بینالملل؛ تهمورس پورناظری کمک بسیاری داشته و بخشی از گروهها هم سال قبل هماهنگ شده بودند.
در ادامه معرفی گفتوگوهایی با هریک از گروههای حاضر در بخش بینالملل جشنواره موسیقی فجر را میخوانید.
«شجاعت حسینخان» در ایران نامی آشنا برای علاقمندان موسیقی است. او پیشتر با کیهان کلهر همکاری بلندمدتی داشت. علاوه بر آن؛ قطعهای از آلبوم «نه فرشتهام، نه شیطان» باعث شهرت بیشتر این هنرمند هندی شد.
حسین خان در تاریخ ۲۵ بهمن ماه در سی و یکمین جشنواره موسیقی فجر در مرکز همایشهای برج میلاد روی صحنه میرود. این برای اولین بار است که شجاعت خان (نوازنده مطرح سیتار هندی) در ایران برنامه زنده اجرا میکند.
شجاعت حسین خان که برای همکاری با کیهان کلر در پروژه «غزل» نامزد جایزه گرمی شده است؛ در ۵۵ سالگی و در اوج پختگی به ایران میآید. شجاعت حسین در کلکته به دنیا آمد و در سه سالگی با سیتار مخصوصی که برایش ساخته بودند، آموختن سیتار را آغاز کرد. پدر او؛ استاد ولایت خان بود، یکی از افسانههای بزرگ نوازندگی در موسیقی هند. عنایت خان، پدر بزرگ شجاعت هم نوازنده سیتار بود و همچنین پدر بزرگ پدرش امداد خان هم موسیقیدان بود و این خانواده تا ۵ نسل موسیقدان بودند. امداد خان مدرسه « Imdadkhani gharana» را به راه انداخت که مکتب بزرگ آموختن سیتار در هند است. شجاعت حسین خان از دل چنین خواندنی وارد عرصه موسیقی شده.
شجاعت حسین خان در دور تا دور دنیا اجراهای مختلفی را برگزار کرده و یکی از مطرحترین هنرمندان سرزمین هند در سرتاسر دنیاست. او تاکنون در سالنهای مهمی ازجمله «کارنِگی هال» در نیویورک ،«کانگراس هال» در برلین و «رویال آلبرت هال» در لندن روی صحنه رفته است و همچنین سال ۱۹۹۹ در ارکستر سمفونیک ادمونتون به عنوان سولیست روی صحنه میرفت. شجاعت حسین خان همچنین استاد مدعو دپارتمان اتنوموزیکولوژی دانشگاه یوسیالای (UCLA) و دانشگاه واشنگتون است.
یکی از مشهورترین آثار او مجموعه «غزل» است که همنوازی او با کیهان کلهر کمانچه کش برجسته ایرانی است. «غزل» نام مجموعهای است که کیهان کلهر (نوازنده کمانچه) به همراه شجاعت حسینخان نوازنده «سیتار» آنها را منتشر کرده است. این مجموعه در سه بخش و در سال ۱۳۸۰ از سوی انتشارات «ماهریز» در ایران منتشر شدند.
شجاعت حسین خان در روز ۲۵ ماه ساعت ۲۱ در مرکز همایشهای برج میلاد روی صحنه خواهد رفت.
«کمانه» یکی از نسل جدید خوانندگان مرد فادوی پرتغال است. فادو (سرنوشت)، سبکی از موسیقی مردمی است که ریشههای آن به پرتغال میرسد. فادو لحنی محزون دارد و موضوعات آن بیشتر دربارهی دریا و زندگی تهیدستان است. نخستین فادوخوان سرشناس ماریا سِورا نام داشت که در نیمه نخست سده ۱۹ میلادی میزیست. نوع فادوی او امروزه به «فادوی لیسابون» معروف است. «کمانه» برندهی جایزهی نخست «شب بزرگ فادو»، نامزد بهترین آهنگ اصیل اسکار ۲۰۱۲ ، برندهی جایزهی بهترین آلبوم انتخاب مردمی در پرتغال و نامزد بهترین خوانندهی جایزهی گولدن گلوبز پرتغال است. در این برنامه کمانه، جوزه مانوئل نتو، کارلوس مانوئل، پائلو پاز و آلفردو المیدا حضور دارند.
کمانه ساعت ۲۱، بیست و ششم بهمن ماه در برج میلاد به اجرای برنامه خواهد پرداخت.
«فیض علی فیض» ازجمله هنرمندانیست که مانند نصرت فاتح علی خان با همکاری با موسیقیدانهای غربی، قطعات تلفیقی از این نوع موسیقی ساخته است. او قوالی که از سنت های ۷۰۰ ساله پاکستان است را در این کشور زنده نگه داشته است. قوالی با این که در قرون گذشته محدود به معابد مقدس و مناسک مذهبی میشده است، اما امروز به واسطه حضور افرادی چون فیض علی فیض جایگاه مشخصی در موسیقی این منطقه دارد.
حال این هنرمند که با نوازندگانی چون میگوئل پدا، چیکلو همکاری کرده است، در روزهای برگزای جشنواره به همراه گروهش به تهران سفر میکند و روز ۲۹ بهمن ماه در برج میلاد روی صحنه میرود. علی شهباز، شهید فرید، کلیم اختر، کرامت علی اسد، مداسار مونیر، نظر عباس، شهید ندیم و یاسر نومن در این برنامه «فیض علی فیض» را همراهی میکنند.
«ژیوان گاسپاریان» ۲۹ بهمن ماه در برج میلاد به همراه «سهراب پورناظری» - آهنگساز و نوازندهی شناختهی شدهی ایرانی- او را همراهی میکند. «ژیوان گاسپاریان» نوازندهی سرشناس دودوک، آهنگساز اهل ارمنستان و تکنواز ارکستر فیلارمونیک ارمنستان است. او برندهی شش سال رقابتهای جهانی یونسکو است و عنوان هنرمند مردمی ارمنستان را از آن خود کرده است. او جایزهی یک عمر فعالیت هنری وومکس را نیز دریافت کرده است. «گاسپاریان» استاد کنسوراتوار ایروان است و نامزدی جایزهی گرمی را نیز در پروندهی خود دارد. او همچنین با «پیتر گابریل» در فیلم آخرین وسوسهی مسیح همکاری داشته است. «سهراب پورناظری» نیز آهنگساز و نوازندهی گروه موسیقی شمس و نوازندهی تنبور و کمانچه است و علاوه بر آهنگسازی موسیقی ایرانی در زمینهی آهنگسازی فیلم نیز فعالیت داشته است. او آهنگسازی موسیقی فیلم هم در کارنامهی خود دارد و در سالهای فعالیت خود با هنرمندانی چون محمدرضا شجریان، شجاعت حسین خان، کارل سنت کلر، همایون شجریان و علیرضا قربانی همکاری داشته است.
ژیوان گاسپاریان و سهراب پورناظری را ژیوان گاسپاریان (پسر)، آرمن قازاریان و وزگن ماکاریان همراهی میکنند.
«آنتونیو ری» هنرمندی در سبک موسیقی فلامنکو؛ سال ۱۹۸۱ در شهر مادرید متولد شده و فرزند تونی ری خواننده و گیتاریست معروف است و تاکنون برنده جایزه نخست «مسابقهی ملی هنر فلامنکو دو کوردوبا»، جایزهی بهترین نوازندهی گیتار«گیرالدیلُو» در دوسالانهی سویل، جایزه جشنوارهی گیتار بُوردُون ماینرُو، جایزه رقابت بینالمللی گیتار فلامنکو و مسابقه ملی گیتار فلامنکو ال و جایزه جشنواره بینالمللی گیتار فلامنکو « جِرِز» در سال ۲۰۱۴ شده است. «آنتونیو ری» را پاکو وگا و جان فرانسیس کارسلن در این برنامه همراهی میکنند.
«آرزو علییوا» در سیویکمین جشنوارهی موسیقی فجر برای بانوان به اجرای برانامه میپردازد. او را «سمیرا جلیلوا» و همچنین «زرگلام جعفروا» همراهی خواهند کرد. این کنسرت ۲۲ بهمن ماه در ساعت ۱۹ در تالار وحدت برگزار میشود. این خوانندهی سرشناس آذربایجان موسیقی مقامی را در برنامهاش اجرا میکند. او دانشآموختهی کنسرواتوار ملی آذربایجان و برندهی جایزهی نخست سومین رقابت ملی موسیقی مقامی و همچنین رقابتهای دلفی در قزاقستان است. «آرزو علییوا» توانسته دیپلم افتخار یونسکو برای اجرا در جشنوارهی «نغمههای شرقی»، جشنواهی موسیقی مقامی «فضای مقدم» را کسب کند و علاوه بر آن برندهی جایزهی جوان و سولیست اپرای ملی آذربایجان است.
«بلکه سیسکو» نوازندهی کُورا فرزند یکی از موسیقیدانهای شهیر، دِجلیمادی سیسُکوست که با نوازندگان برجستهای چون تاج محل همکاری داشته است و برندهی جایزهی «ویکتوری دُو لا موزیک» است.
«گروه دیوانا» نیز از کشور راجستان با مدیریت «پریانکا سینق» در سیویکمین جشنوارهی موسیقی فجر به اجرای برنامه میپردازد. او را دارهخان، انورخان، فیروزه خان منگانیار، قاضی خان بارانا و قوارخان منگانیار همراهی میکنند. این گروه ساعت ۱۸:۱۵ شنبه بیست و چهارم بهمن ماه در تالار وحدت تهران به اجرای برنامه میپردازد.
«اکبرخمیسو خان» نیز از پاکستان از دیگر گروههایی است که در جشنوارهی سیویکم فجر به کنسرت برگزار میکند. او را محمدخان همراهی میکند. «اکبرخان» نوازندهی اَلقّوزا و فرزند خمیسوخان نوازندهی افسانهای القوزا و از شاگردان استاد امام بخش و چهرهی برجسته فستیوال ورلد موزیک است.
«آلدو رومانو گارگارلا» از کشور فرانسه از دیگر گروههای شرکتکننده در بخش بینالملل جشنوارهی امسال است که با همراهی چارلز سایمون کاراتینی، پلاسیدو روبینو و توماس برمیر کنسرت خود را برگزار میکند. این برنامه ساعت ۱۹ روز سیام بهمن ماه در تالار وحدت اجرا میشود.
«ماکیاس بارتولومی» چهرهی موسیقی راک زهی از اتریش هم از دیگر گروههایی است که در جشنوارهی موسیقی امسال به اجرای برنامه میپردازد. او نوازندهی سرشناس ویولن سل و برندهی جایزهی نخست رقابت «پریما لا موزیک»، عضو ارکستر بینالمللی مؤسسهی «آترگا» در سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۴ و همچنین عضو ارکستر وین، اپرای دولتی و فیلارمونیک وین، ارکستر مجلسی اروپا و ارکستر مجلسی مالِر است که سیام بهمن ماه در سالن رودکی کنسرت میدهد..
گروه «بدخشان» از کشور تاجیکستان با حضور سویبنظر (حق نظر) آلاواتف و همچنین «شادیخان مباتکولوف» از دیگر گروههایی است که در جشنوارهی امسال حضور دارند.
گروه «ششانک» از هند با حضور «ششانک سوبو» و «پروپالی فلگون» و همچنین «سوبرامانیا ماریتاماهالی» به اجرای برنامه میپردازند. این برنامه ۲۷ بهمن در تالار وحدت تهران ساعت ۲۱ برگزار میشود.
«انزو فاواتا» ۲۸ بهمن در تالار رودکی به اجرای برنامه خواهد پرداخت.
از طرفی یک گروه از افغانستان با حضور «همایون سخی» و «احمد سیار هاشیمی» نیز به اجرای برنامه خواهد پرداخت. این برنامه 26 بهمن ماه در تالار وحدت اجرا میشود.
کوارتت زهی «لایپزیگ» با همراهی استفان آربرگر، تیلمن بونینگ، ایوو بایر، ماتیاس موسدورف روز بعد از آن - ۲۷ بهمن- در تالار رودکی به اجرای برنامه خواهد پرداخت.
«باتولومی بیتمن» نیز با همراهی «کلمنز بیتمن» و ماتیاس بارتولومی سیام بهمن ماه در تالار رودکی به اجرای برنامه میپردازد.