تنبلی در مطالعه؛ آفت فرهنگ عمومیست
وزیر ارشاد تاکید کرد: کتاب زمانی ارزشمند است که در دست مخاطب قرار بگیرد نه آنکه در قفسه کتابخانهها بماند.
به گزارش ایلنا؛ علی جنتی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) در افتتاحیه جشنواره یادیار مهربان که با حضور شهردار تهران، رییس شورا و رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تهران و جمعی از نمایندگان وزارت آموزش و پرورش برگزار شد، اظهار داشت: کتاب میراث گرانبهای فرهنگ اسلامی و ارمغانآور آگاهی و دانایی است. این یار مهربان چون نسیم بهار روح را طراوت میبخشد و اگر ازخوبیها، زیباییها و راستیها بگوید درخت زندگی را پربار خواهد کرد.
وی با بیان اینکه کتاب قدمتی به بلندای تاریخ دارد و هرگاه تاریخ از کتاب گفته به فراز رفته و افتخارات بیشمار حاصل کرده است، گفت: حضرت علی (ع) چه زیبا فرمودند که کسی که با کتاب آرامش میگیرد، هرگز آسایش از او سلب نمیشود. به راستی چه نیکو سخنی است. چراکه انسان دیروز تنها و انسان تنها قرین غصه و اندوه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به اینکه فساد سزاوارترین و لایقترین دوست برای همنشینی با لحظههای انسان است، تصریح کرد: کتابی که مخاطب ندارد یا معرفی نمیشود از گردونه مطالعه خارج میشود و نویسنده انگیزه خود را از دست میدهد. بر این اساس کتابی باید در دسترس مخاطب قرار بگیرد که با سطح درک او تناسب داشته باشد.
جنتی گفت: کتاب زمانی ارزشمند است که در دست مخاطب قرار بگیرد نه آنکه در قفسه کتابخانهها بماند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه کسانی که در راستای کتابخوانی قدم بر میدارند اجرشان از کسانی که در راه رفع مشکل نیازمندان قدم بر میدارند کمتر نیست، گفت: چه بسا کسانی که از ثروت و مکنت فراوان برخوردار هستند اما چون کتاب نمیخوانند از ثروت خود به درستی استفاده نمیکنند و چه بسا کسانی که تنها سرمایهشان دانستن و انس با کتاب است و روزگار را چنین میگذارند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه روزی که عضویت در کتابخانه به عادت روزانه ایرانیان تبدیل شود آن روز، روز موفقیت در نهضت کتابخوانی است، عنوان کرد: تنبلی در مطالعه یکی از آفتهای فرهنگی و علاج آن باید یکی از مهمترین اقدامات ما باشد.
جنتی افزود: واقعیت این است که یکی از شاخصهای توسعه یافتگی درتمامی کشورها سرانه مطالعه است. برای نهادینه شدن مطالعه نیز باید شوق این امر را در جامعه به ویژه در میان کودکان و نوجوانان ایجاد کنیم. به طور قطع تجهیز کتابخانههای مدارس و بومی سازی آنها زمینه ارتقای فرهنگ کتابخوانی را برای عموم مردم به ویژه کودکان فراهم میکند.
وی با تاکید بر ضرورت افزایش شمارگان کتاب و اضافه شدن کتاب به سبد خرید خانواده خاطرنشان کرد: جشنواره یاد یار مهربان با هدف اهدای کتاب به مدارس شهر تهران با مشارکت شهرداری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشد. اما رویکرد جشنواره یادیارمهربان برخلاف ۱۲ دوره نمایشگاه یادیار مهربان فروش حضوری کتاب به کودکان و نوجوانان نیست و تاکید بر افزایش سرانه مطالعه است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بخشی از هزینه کتابها را ناشران شرکت کننده در این طرح و بخشی را شهرداری و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تقبل میکنند تا هدف این نمایشگاه در تامین کتابهای مفید برای دانش آموزان محقق شود.
جنتی با بیان اینکه جشنواره یادیار مهربان فرصت خوبی است تا دانش آموزان به موضوع کتابخوانی توجه کنند و تازههای نشر به کتابخانه مدارس انتقال داده شود، گفت: تجهیز کتابخانههای مدارس تنها درشرایطی مفید است که دانش آموزان به ثبت نام در کتابخانهها ترغیب شوند.
وی تصریح کرد: مسرور هستیم که در این دوره با وجود اختصاص مبالغ نه چندان زیاد دانش آموزان از پایههای هشت و هفت متوسطه میتوانند به شیوههای مختلف از کتابهای موجود در جشنواره برخوردار شوند. بدون شک این امر در تقویت فرهنگ کتابخوانی در میان دانش آموزان مفید است و آینده علمی و فرهنگی کشور را تضمین میکند.
جنتی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر تلاشها بر حوزه کتابخوانی اغلب در توسعه کمی و کیفی صنعت نشر معطوف بوده است، گفت: این در حالی است که با وجود تمامی این تلاشها امروز در شرایطی هستیم که نمیتوانیم به سرانه مطالعه کودکان و نوجوانمان ببالیم. متاسفانه ساز و کار آموزشی مدارس براساس مطالعه کتب درسی و گذر از آزمونهای سخت است. در این شرایط دانش آموزان کمتر میتوانند به مطالعه آزاد بپردازند.
به گفته وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی امروزه دانش آموزان از کتابهای خوب و از مشوقهای لازم برای حرکت به سمت کتابخوانی برخوردار نیستند.
جنتی در پایان ضمن تقدیر از شهردار تهران، اعضای شورای شهر، موسسه نشر شهر و وزارت آموزش و پرورش برای برگزاری جشنواره یادیار مهربان تصریح کرد: تصمیم برگزارکنندگان این جشنواره برای دانش آموزان تهرانی با برگزاری مسابقات و معرفی نفرات برتر اقدام بسیار ارزشمندی است که امیدواریم عامل موثر برای تشویق دانش آموزان به سوی مطالعه آزاد باشد.
در ادامه این مراسم حمیدرضا کفاش معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش با اشاره به دلایل برگزاری جشنواره یادیار مهربان عنوان کرد: این جشنواره محصول تلاقی سیاستهای فرهنگی چندین سازمان وارگان است. به این معنی که تدوین سند تحول بنیادین وزارت آموزش و پرورش و تغییر رویکرد آموزشی به فرهنگی و تربیتی، نگاه مدیریت شهری برای تبدیل شدن به نهادی اجتماعی، تاکیدات مقام معظم رهبری بر امر کتابخوانی و لزوم تقویت و توسعه آن به ویژه برای اقشار دانش آموز و نگاه رییس جمهور در حوزه کتاب و احیای زنگ کتابخوانی در مدارس منجر به برگزاری نخستین جشنواره یادیار مهربان شد.
وی افزود: این حرکت ارزشمند و بزرگ موجب شد تا در ۱۲ دوره قبل ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار کتاب وارد مدارس شهر تهران شود و کتابخانه مدارس توسعه یابد.
معاون وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر تغییر رویکرد این دوره از نمایشگاه یادیارمهربان در سال جاری تصریح کرد: با استقبال شهردار تهران و تعیین کارگروهی برای بررسی طرحهای مختلف در نهایت به شکل فعلی که در قالب جشنواره برگزار میشود رسیدیم. البته قرار است تا در حین اجرای طرح ارزیابیهای لازم نیز صورت بگیرد.
کفاش با بیان اینکه هدف از اجرای این طرح تنها انس دانش آموزان با کتاب و مطالعه است، اظهارداشت: تفاوت این دوره با دورههای قبل این است که طرح این بار به شکل مقطعی اجرا نمیشود و تا تابستان ادامه دارد.
وی در پایان ضمن تقدیر از شهردار تهران گفت: جشنواره یادیار مهربان نمونهای از همکاری و مشارکت میان دستگاههای ذیربط است و امیدواریم با اجرای موفق آن، این طرح در سایراستانها نیز اجرا شود.
بر اساس این گزارش در پایان این مراسم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهردار تهران، رییس شورای شهر تهران، معاون وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی، رییس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران، رییس کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی از وب سایت بزرگ یادیارمهربان به آدرس yym. ir رونمایی شد.