کار مستقل در حوزه فرهنگ ریاضت میخواهد
اگر کار فرهنگی با استقلال همراه باشد؛ میتواند شکوفا باشد و هرجا به فرهنگ مستقل نگاه کنیم میتوانیم بهتر به آرزوها برسیم.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدرضا اصلانی (کارگردان سینما و مدیر هنری پنجمین جشنواره فیلم خورشید) شب گذشته (25 دی ماه) در مراسم اختتامیه این جشنواره با اشاره به اینکه جشنواره فیلم خورشید به معنای واقعی کلمه مستقل است؛ گفت: کمکهایی که به این جشنواره از سوی برخی نهادها شده؛ بیشتر معنوی یا مانند دادن سالن برای نمایش فیلم بوده است.
وی ادامه داد: با برگزاری چنین جشنوارههایی تصور میکنم یک اراده فرهنگی در جامعه شکل گرفته تا یک جریان جدید در سینما بوجود آید و این اتفاق یک جهش اجتماعی بزرگ است.
مدیر هنری جشنواره فیلم خورشید ادامه داد: مستقل بودن یعنی در اندیشه و رویکرد تفکر استقلال داشتن به همین دلیل سفارش گرفتن برای ساختن فیلم اشکالی ندارد اما سفارشی ساختن ایراد دارد به همین دلیل نهادهای دولتی نباید فیلمسازان را به سمت سفارشی ساختن سوق دهند زیرا این امر به ضرر سینما است.
اصلانی با تاکید بر اینکه تجربه گرایی در سینما رسیدن به یک پیشنهاد جدید است گفت: اسلحه کشور ما فرهنگ ما است و اقتصاد و تکنولوژی ما اسلحه ما نیست و ما میتوانیم با استفاده از فرهنگ و سنتهای خود یک پیشنهاد جدید به دنیا بدهیم.
وی ادامه داد: سینمای ما باید در دنیا طراح و پیشرو باشد و از عامیگری دوری کند و در جهان مقلد نباشد. در این مسیر جشنوارههایی همچون جشنواره فیلم خورشید بسیار اثرگذار هستند.
اصلانی بعد از اهداء تندیس ویژه جشنواره به محمد آفریده به پاس یک عمر حمایت از فیلم کوتاه گفت: سینمای مستند و کوتاه ایران مدیون محمد آفریده است زیرا وی در زمانیکه همه فیلم کوتاه و مستند را مسخره میکردند، ۷۰۰ فیلمساز را به سینمای ایران معرفی کرد.
وی ادامه داد: آفریده نیروهای جوانی را به سینمای ایران معرفی کرد که دیگر هیچ نهادی نمیتوانست این نیروی اجتماعی و نقاد را نبیند.
سینمای ایران مدیون فیلم کوتاه است
مهدی یارمحمدی (دبیر جشنواره فیلم خورشید) طی سخنانی گفت: این جشنواره هنوز بعد از ۵ دوره هیچ ردیف بودجهای ندارد و با هزینه شخصی و کمک دوستان برگزار میشود.
وی با تشکر از محمدرضا اصلانی و کسانیکه وی را در راه برگزاری این جشنواره یاری کردند؛ افزود: از همه فیلمسازان و میهمانانی که امشب حضور دارند تقاضا میکنم زمانیکه به روی سن میآیند قول بدهند که یک قدم برای رشد فیلم کوتاه بردارند زیرا من معتقدم سینمای ایران بسیار مدیون سینمای کوتاه است.
دبیر جشنواره فیلم کوتاه مستقل خورشید خاطرنشان کرد: دو سال پیش موضوعی را با نام رویاهایتان را بسازیر را به فیلمسازان پیشنهاد کردیم و امسال نیز جایزه احترام به انسان را مطرح کردیم زیرا معتقدیم در دنیای پریشان و بهم ریخته امروز احترام به انسان کاهش پیدا کرده است.
وی ادامه داد: جایزه این بخش به نام شخصیت شهیر تاریخ شیخ ابوالحسن خرقانی اهدا میشود زیرا وی فردی بود که در آثار و زندگیاش به انسان احترام زیادی میگذاشت.
یارمحمدی از انجمن همقدم فرانسه، مدرسه عالی دکترای پاریس ۱۰، کمیته گردشگری شاهرود و شهرزاد اسفرجانی و شهیندخت ملاوردی معاون امور زنان در ریاست جمهوری تشکر کرد و افزود: امیدوارم این جشنواره باعث شود تا فیلم کوتاه رشد بیشتری پیدا کند و در ایران و جهان بهتر دیده شود.
وی با تایید سخنان اصلانی درباره محمد آفریده گفت: در سینمای ایران به خصوص سینمای مستند و کوتاه فقط آفریده میتوانست مثل خودش کار کند.
انجام کار مستقل بسیار سخت است
محمد آفریده نیز با تشکر از برگزارکنندگان جشنواره فیلم خورشید گفت: چندسال پیش و از همان دورههای اول این جشنواره به دوستان گفتم که انجام کار مستقل بسیار سخت است.
وی ادامه داد: کار مستقل در حوزه فرهنگ ریاضت میخواهد اما اگر کار فرهنگی با استقلال همراه باشد؛ میتواند شکوفا باشد و هرجا به فرهنگ مستقل نگاه کنیم میتوانیم بهتر به آرزوها برسیم و امیدوارم جشنوارههایی همچون جشنواره فیلم خورشید در راه مستقل بودن موفق باشند.
خشونت و عدم تسامح مشکلات زیادی دارد
شهیندخت ملاوردی معاون رئیس جمهور در امور زنان نیز گفت: خوشحالم که امشب در میان شما هستم زیرا این جشنواره به انسان میپردازد که خدا به وی کرامت داده است.
وی ادامه داد: جشنواره فیلم خورشید در شرایطی برگزار میشود که انسانها قربانی خشونت هستند و خشونت و عدم تسامح مشکلات زیادی را بوجود آورده است.
ملاوردی ادامه داد: ما فرصت همکاری با این جشنواره را بسیار مغتنم میدانیم و آمادگی داریم تا در سال آینده با این جشنواره همکاری کنیم به خصوص در بخشی ویژه زنان فیلمساز همکاریهای بیشتری داشته باشیم.
شناخت فرهنگ موجب شناخت بیشتر میشود
گیتا اصلانی شهرستانی نماینده انجمن همقدم نیز با ابراز خرسندی از همکاری با جشنواره فیلم خورشید گفت: ما به دنبال معرفی هنرمندان فارسی زبان در فرانسه و کشورهای اروپایی و همچنین معرفی آثار فرانسوی به فارسی زبانان هستیم.
وی ادامه داد: ما به دنبال این هستیم که دری باز شود تا دوستیهای فرهنگی و تفاهم فرهنگی بیشتر شود تا با شناخت فرهنگها همدیگر را بیشتر بشناسیم.
امروز اهمیت پوستر به اندازه خود فیلم است
شهرزاد اسفرجانی نیز که داوری بخش پوستر را برعهده داشت؛ گفت: امروز اهمیت پوستر به اندازه خود فیلم است زیرا پوستر باید حرف فیلم را به صورت مختصر و کوتاه بزند و ارتباطات یک فیلم اهمیت زیادی دارد.
باید نقش فرهنگی بنگاههای اقتصادی پر رنگتر شود
خاتون شهبازی نیز طی سخنانی گفت: تلاش زیادی کردیم تا بنگاههای اقتصادی به وظایف فرهنگی خود عمل کند اما متاسفانه اینکار صورت نگرفت و امیدواریم سال آینده این اتفاق مهم رخ بدهد و نقش فرهنگی بنگاههای اقتصادی پررنگتر شود.
منتظر جشن پایان تحریمها هستیم
در ادامه این مراسم؛ آیتی رئیس پژوهشکده فرهنگ و هنر گفت: امروز ما منتظر جشن پایان تحریمها هستیم زیرا این تحریمها سالها بر گرده ما بوده است.
وی ادامه داد: محور مشترک پایان تحریمها و جشنواره فیلم خورشید احترام به انسان است و هردوی این اتفاق پنجرههای کور مارا به روی عزتمندی، معنویت، عشق و دوستی باز میکند.
رسانهها موجب دیده شدن جشنوارهها میشوند
در ادامه سپیده حیدرآبادی مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم خورشید نیز با تشکر از اهالی رسانه گفت: معمولا در جشنوارهها همه از هنرمندان و مدیران تشکر میکنند اما فراموش نکنیم که رسانهها نقش بسیار مهمی در اطلاع رسانی و پوشش اخبار جشنوارههای فرهنگی – هنری داشته و دارند.
وی ادامه داد: این رسانهها هستند که باعث دیده شدن جشنوارهها میشوند به همین دلیل ما در جشنواره فیلم خورشید از ابتدا اعلام کردیم که از یک رسانه برتر قدردانی میکنیم و به همین منظور کمیتهای برای این مساله تشکیل شد تا اخبار تولیدی و گزارشهای رسانههای درباره جشنواره فیلم خورشید را بررسی کند و با توجه به بضاعت اندک جشنواره یک رسانه انتخاب شد و امیدواریم سال آینده این جشنواره بتواند از رسانههای بیشتری تقدیر کند.
حیدرآبادی در ادامه لوح تقدیر و جایزه نقدی را به خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان اهدا کرد.
باید نگاه اقتصادی به هنر تقویت شود
فاطمه مقیمی عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نیز با اشاره به اهمیت هنر گفت: باید به سمتی حرکت کنیم که نگاه اقتصادی به هنر تقویت شود و در این راه جشنوارههایی مانند جشنواره فیلم کوتاه مستقل خورشید نقش پررنگی دارند.
وی ادامه داد: شاید مرزهای اقتصادی را ببندند اما هرگز مرزهای تفکر و اندیشه بسته نمیشود.
از مهمان نوازی ایرانیها متشکریم
در انتهای مراسم مانوئل لومه فیلمساز فرانسوی به نمایندگی از داوران فرانسوی حاضر گفت: خیلی خوشحالیم که در این جشنواره حضور پیدا کردیم و بیشتر با فرهنگ و سینمای ایران آشنا شدیم با تمام وجود و از صمیم قلب از میهماننوازی و ملاقات با شما خرسند و متشکریم.
*مسابقه بخش پوستر
نامزدها: اعتصاب، سیاه، بینه لر
بهترین پوستر: اعتصاب از اردوان تراکه
جایزه: یک سکه بهار آزادی (اهدایی آموزشگاه اسفررجانی)
*مسابقه فیلمنامه
کاندیداها: ۳۳۰ سی سی خاطره، او (رادیکال)، پلکان
بهترین فیلمنامه: ۳۳۰ سی سی خاطره از الهام معروفی
جایزه: تندیس جشنواره، حمایت از تولید فیلم (سینمای جوان)، استفاده رایگان از تسهیلات لوازم تولید فیلم (موسسه کاکتوس)
*مسابقه احترام به انسان
کاندیداها: سگ جون از امید ادیب پرورو زمستان است از سپیده میرحسینی
بهترین فیلم جشنواره با موضوع با موضوع احترام به انسان: زمستان است از سپیده میرحسینی
جایزه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار، یک سال حمایت بازرگانی از فیلم، حمایت از تولید فیلم بعدی (مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، ۵۰ درصد تخفیف استفاده از تسهیلات لوازم تولید فیلم (موسسه کاکتوس)، ۷ سکه بهار آزادی (معاونت امور زنان ریاست جمهوری و کمیته گردشگری شاهرود و دبیرخانه جشنواره)
*مسابقه انیمیشن
کاندیداها: ناگهان باد برمی خیزد از ادریس سامانی، به صدای شهر گوش کن از هلن مرسلی و جعبه سیاه از امیررضا جلالیان
بهترین انیمیشن جشنواره: جعبه سیاه از امیررضا جلالیان
جایزه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار، یک سال حمایت بازرگانی از فیلم، حمایت از تولید فیلم بعدی (مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، ۵۰ درصد تخفیف استفاده از تسهیلات لوازم تولی فیلم (موسسه کاکتوس)، یک سکه بهار آزادی
*مسابقه مستند
نامزدها: اعتصاب از اردوان تراکمه، اتاق سفید از محمدحسین صفری
بهترین مستند جشنواره: اعتاب از اردوان تراکمه
جایزه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار، یک سال حمایت بازرگانی از فیلم، حمایت از تواید فیلم بعدی (مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی)، ۵۰ درصد تخفیف استفاده از تسهیلات لوازم تولید فیلم (موسسه کاکتوس) و دو سکه بهار آزادی
*مسابقه داستانی
کاندیداها: وقتی صنم گریست از مجید شیدا و فریبرز آهنین، آپارتمان مورچهها از توفیق امانی و مهرآباد جنوبی از امین اشرفی
بهترین فیلم داستانی جشنواره: آپارتمان مورچهها از توفیق امانی
جایزه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار، یک سال حمایت از فیلم، ۵۰ درصد تخفیف استفاده از تسهیلات لوازم تولید فیلم (موسسه کاکتوس)، ۵ میلیون تومان جایزه نقدی (اسینمای جوان)
*مسابقه تجربی
کاندیداها: کشتن برادر بزرگتر از ایمان صالحی و تنیدن در تن از رضا پیل پاه
بهترین فیلم تجربی جشنواره: کشتن برادر بزرگتر از ایمان صالحی
بهترین فیلم تجربی جشنواره: کشتن برادر بزرگتر از ایمان صالحی
جایزه: تندیس جشنواره، دیپلم افتخار، یکسال حمایت بازرگانی از فیلم، ۵۰ درصد تخفیف استفاده از تسهیلات لوازم تولید فیلم (موسسه کاکتوس)، حمایت از تولید فیلم بعدی و مبلغ ۴ میلیون تومان جایزه نقدی (مرک گسترش سینمای مستند و تجربی)
*جوایز ویژه هیات داوران
دیپلم افتخار برای فیلمهای: ناگهان باد برمی خیزد از ادریس سامانی، مهرآباد جنوبی از امین اشرفی و به صدای شهر گوش کن از هلن مرسلی.