تغییر آیین نامه هیئت خرید و انتخاب کتاب در دست بررسی است
پنجمین دیدار معاون فرهنگی وزارت ارشاد با اهالی کتاب و نشر عصر امروز (19دی) در کتابفروشی فرهنگ معاصر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ وی در توضیح اقدامات ارشاد برای جلوگیری از چاپ و تکثیر غیرقانونی کتابها گفت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این موضوع را در چند مسیر دنبال میکند؛ نخست اینکه علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نامهای به آیتالله صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضاییه ارسال کرده است و در آن نامه از ایشان راهاندازی شعبه ویژه برای رسیدگی به حقوق مؤلفان و ناشران را خواستار شده است.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: آقای جنتی در این نامه نوشته بود «در شرایطی هستیم که با وضعیت نابسامان اقتصاد نشر، فناوریهای جدید فرصتی برای سودجویان فراهم کردهاند. از آنجا که پرداختن به مسائل قضایی با اطاله وقت همراه هستند، اغلب مؤلفان و ناشران از پرداختن به این موضوعها و رفتن به دادگاه و ارائه شکایت منصرف میشوند. بنابراین حقوق آنها در این فرایند ضایع میشود و به اقتصاد نشر آسیب وارد میشود.»، با گفتوگوهایی که صورت گرفته است خوشبختانه آیتالله صادق لاریجانی نگاه مساعدی به راهاندازی این شعبه دارد و امیدواریم این اتفاق خوب به زودی رُخ دهد.
صالحی ادامه داد: اقدام دیگر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیشگیری از تکثیر و انتشار غیرمجاز کتابها، این است که با کمیته جرائم رایانهای صحبت کرده است تا امکانی فراهم کند که به سودجویان دنیای مجازی اخطار جدی داده شود. این افراد، با در اختیار قرار دادن نسخه رایگان آثار مکتوب امکان دانلود غیرقانونی آنها را فراهم میکنند. این اقدام مهم در مرحله اجرایی به سر میبرد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دربارهٔ سرانجام مکان آینده نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بهویژه بعد از پیشنهاد شهرآفتاب از سوی شهرداری تهران گفت: هفته گذشته شهردار تهران در قالب نامهای مجموعه شهر آفتاب را به عنوان مکان مناسب برپایی بیست و نهمین دوره نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران پیشنهاد کرد. او برای این پیشنهاد خود دلایلی داشت. نخست اینکه فضای مد نظر برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران ۱۲۰ هزار متر مربع است، این در حالی است که در حال حاضر فضای ۸۰ هزار متری در اختیار ماست. بدون تردید باغ کتاب هم برای رسیدن به فضایی مناسب این رویداد بزرگ، راه درازی را در پیش دارد.
وی افزود: از طرف دیگر، شهر آفتاب برای نمایشگاه ساخته شده است، در صورتی که باغ کتاب فضای متنوعی دارد و اگر بخواهد به عنوان نمایشگاه به بهرهبرداری برسد، باید تغییرات زیادی در آن صورت پذیرد. بدون تردید این تغییرات نوعی اسراف در منابع و سرمایههای عمومی را به دنبال خواهد داشت. باغ کتاب با معضلات جدی همچون تسهیلات جانبی، پارکینگ و ترافیک مواجه است، در حالیکه در شهر آفتاب چنین معضلاتی وجود ندارد. هم به اندازه کافی فضا برای پارکینگ وجود دارد و هم با راهاندازی مترو مشکلات حمل و نقل بازدیدکنندگان رفع میشود. شهرداری تهران با این استدلالها، نخستین گزینه خود را مجموعه شهر آفتاب عنوان کرده است.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین تاکید کرد: به این منظور، دوستان ما هم از مجموعه مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و هم از معاونت فرهنگی وزارت ارشاد و همچنین نمایندگان ۸ تشکل شورای نشر امروز (۱۹ دیماه) از مجموعه شهر آفتاب بازدید کردند تا این مکان را ارزیابی کنند. آنچیزی که این گروه ببیند و گزارش دهد مبنای کار ما خواهد بود.
صالحی سپس در تشریح روند مصوبات هیئت خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: بدون تردید کسانی که بخواهند پنهان کاری کنند، اصلاً تمایل ندارند اطلاعاتشان علنی شود. کمیته انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به همین دلیل اطلاعاتش را منتشر میکند.
وی با اشاره به اینکه کمیته انتخاب و خرید کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راستای آییننامه حرکت میکند، یادآور شد: بهتازگی آییننامه کمیته انتخاب و خرید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اصلاحاتی روبهرو شده است و اکنون نیز این اصلاحات در حال انجام است. یکی از این تغییرات این است که هیأت خرید از چند کمیته تشکیل شود؛ به طور مثال در حوزه کودک شاهد راهاندازی کمیته خرید کتاب کودک و نوجوان باشیم که این کمیته از ۳ تا ۵ نفر کارشناس تشکیل شده باشد و فقط رئیس کمیته در هیأت خرید حضور داشته باشد. این مهم به دلیل انجام بررسیهای کارشناسانه و تخصصیتر در هیأت خرید کتاب انجام میشود. امیدواریم هر نگاه کارشناسانهای که در کمیتهها صورت میگیرد مورد تأیید هیأت انتخاب و خرید کتاب نیز قرار بگیرد.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: همچنین در این دوره قرار بر این شده است که قبل از اینکه کتابها در هیئت انتخاب و خرید کتاب بررسی شوند، کتابسازیها شناسانده و از ورود آنها به چرخه ارزیابی داوران جلوگیری شود.
صالحی در توضیح چرایی وجود مستمر نام ناشران دولتی در لیست مذکور نیز گفت: از زمان حذف یارانهها از سال ۱۳۸۶ این نگاه همواره وجود داشته که این یارانه به مصرفکننده اختصاص پیدا کند نه به تولیدکننده کتاب. دوستانی که آییننامه قبلی را تصویب کردند معتقدند که چون یارانه مخصوص مصرفکننده است، ممکن است در بخش عمومی نیز کتابهای مفیدی وجود داشته باشد که شاید از چشم مخاطبان مغفول بمانند.
وی در واکنش به پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اسامی اعضای هیئت علمی جشنواره شعر فجر نشان میدهد که این جشنواره امسال هم در یک سکوت و بدون تکاپویی که دو سال پیش در آن وجود داشت، برگزار خواهد شد، گفت: به هر حال در آن دوره (دو سال پیش)، جشنواره شعر فجر تک شعرها را مورد قضاوت قرار میداد که شاید قضاوت خوبی نباشد و اتفاقا از همان زمان این بحث مطرح شد که جشنواره شعر فجر باید به سمت بررسی کتابها و مجموعه اشعار یک شاعر برود و این تنوع آثار مورد ارزیابی قرار گیرد که این اتفاق از سال گذشته در جشنواره افتاد.
صالحی همچنین افزود: البته با وجود اینکه هیئت علمی جشنواره شعر فجر معرفی شدهاند، مسئله مهم ترکیب داوران این جشنواره است که ما در این خصوص تاکید کامل و جدی داشتهایم که داوران به گونهای انتخاب شوند که بتوانند سلیقههای مختلف شعری را پوشش دهند. خوشبختانه این نگاه در رویکرد آقای امینی (دبیر جشنواره شعر فجر) و انشاالله سایر اعضای هیئت علمی جشنواره شعر فجر هم وجود دارد.