خبرگزاری کار ایران

۱۲ کشور در بخش ملل جشنواره تئاتر فجر؟/ نهمین گزینه‌ای که جا ماند

گرچه دبیرخانه جشنواره تئاتر فجر اعلام کرده آثار ۱۲ کشور در این دوره حضور دارد اما حکایت چیز دیگری است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، دبیرخانه سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئا‌تر فجر روز قبل (19 دی ماه) فهرستی از نمایش‌های پذیرفته شده برای اجرا در قالب این رویداد را اعلام کرد. براساس اعلام مسئولان، ۱۶ نمایش از ۱۲ کشور تا کمتر از دو هفته دیگر در جریان برگزاری جشنواره روی صحنه می‌روند.

نگاهی گذرا به اسامی مهمانان «بخش بین‌الملل» که احتمالا آگاهانه به «ملل» تغییر یافته, نشان می‌دهد به‌رغم سکوت مادام‌العمر دبیر این بخش و فارغ از کیفیت آثار، که به زودی روشن می‌شود؛ اعلام حضور ۱۲ کشور نیز با اما و اگرهایی مواجه است.

چنانچه در فهرست اعلام شده؛ ۹ نمایش از کشورهای ژاپن، آلمان، بلژیک، اسپانیا، مجارستان، گرجستان، لهستان، عراق و نروژ در جدول اجراها قرار گرفته‌اند و نمایش‌هایی محصول ایران با همراهی کشورهای آلمان، ترکیه و آذربایجان تعداد باقیمانده را تشکیل داده‌اند.

حال اینکه دبیر بخش بین‌الملل سی‌وچهارمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر چگونه سه نمایش «رقص مرگ- بی‌لالا» «نوشته و کار» یاسر خاسب؛ «سپیدمند» «نوشته و کار» قطب‌الدین صادقی و  «سلطان مار» نوشته بهرام بیضایی و کارگردانی «خیرالله تقیانی‌پور» را به عنوان نمایش‌های دیگر ملل حاضر در جشنواره در فهرست قرار داده‌اند؛ محل پرسش است. 

غیاب تعریف علمی از عبارت «محصول مشترک» یکی از مشکلات اساسی سال‌های اخیر و پای ثابت تمام جشنواره‌های تئاتری کشور به حساب می‌آید که انتظار می‌رفت با حضور سعید اسدی به عنوان فردی نزدیک به مراکز دانشگاهی دیگر شاهد طرح چنین مواردی نباشیم.

آیا حضور بازیگران خارجی در نمایشی که نویسنده و کارگردان آن ایرانی است موجب تبدیل شدن نتیجه نهایی به «محصول مشترک» می‌شود؟

آیا پرداخت تمام یا بخشی از هزینه‌ تولید از سوی یک کشور به نمایش‌نامه نویس یا کارگردان ایرانی موجب خلق «محصول مشترک» خواهد شد؟

آیا ترکیب هر دو مورد ذکر شده موجب شکل‌گیری «محصول مشترک» می‌شود؟ و حتی اگر چنین باشد محصول نهایی متعلق به آلمان، ترکیه یا آذربایجان است که به عنوان کشورهای صاحب اثر در فهرست اجراها قرار گرفته‌اند؟

سوال‌هایی ساده‌ که دبیر سی‌وچهارمین جشنواره تئاتر فجر قطعا در دومین نشست رسانه‌ای خود به آنها پاسخ خواهد داد.

شاید بهتر بود مسئولان همان ۹ کشور اصلی را به عنوان میهمانان این دوره معرفی می‌کردند و احتمالا «نهمین گزینه» اعلام شده در خبر ارسالی برای گوشزد کردن همین موضوع جا افتاده است!

کد خبر : ۳۳۶۶۸۰