خبرگزاری کار ایران

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران:

پژوهش و پژوهشگر در کشور منزلت کافی ندارند

آیین ششمین جشنواره هفته پژوهش سازمان اسناد و کتابخانه ملی با حضور رئیس کتابخانه‌ی ملی، معاونین، مدیران و کارکنان سازمان اسناد صبح امروز (دوشنبه ۳۰ آذر) در مرکز همایش‌های کتابخانه ملی برگزار شد.

به گزارش ایلنا، در ابتدای این مراسم که با چهلمین روز درگذشت بانو پوراندخت سلطانین مادر کتابداری نوین ایران مصادف بود، رضا خانی‌پور ( دبیر جشنواره هفته پژوهش) با یادکردی از این بانوی فقید، عشق و علاقه پوری سلطانی به امر کتاب و کتابداری را توصیف ناپذیر ذکر کرد.

وی سپس با ارائه گزارش و توضیحاتی در باره سابقه برگزاری جشنواره هفته پژوهش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی از سال ۱۳۸۹ در خصوص چگونگی ارزشیابی و داوری آثار پژوهشی به سخنرانی پرداخت. این عضو هیئت علمی از راه اندازی سامانه پژوهشی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در روزهای اخیر خبر داد و افزود: اطلاعات موجود روی سامانه قرار گرفته و در دسترس است.

در ادامه این نشست، از سوی همکاران مرحوم پوراندخت سلطانی دلنوشته‌ای قرائت شد و پس از آن خواهر پوری سلطانی به بیان ویژگی‌ها و خصوصیات اخلاقی مادر کتابداری نوین ایران پرداخت.

پخش کلیپ تهیه شده توسط روابط عمومی سازمان به مناسبت چهلمین روز درگذشت پوری سلطانی از دیگر برنامه‌های این نشست بود. در بخش دیگری از این مراسم، صالحی امیری در سخنان کوتاهی از همه پژوهشگران و تلاشگران عرصه تحقیق و پژوهش تقدیر کرد. وی در قسمتی از سخنانش از پژوهش به عنوان حلقه مفقوده توسعه یاد کرد و گفت: متاسفانهامر پژوهش از منزلت کافی نزد سیاستگذاران برخوردار نیست. رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به تجربه ۸ ساله اعضای دولت در مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام، بنیان‌های فکری دولت تدبیر و امید را بر پایه پژوهش دانست و اظهار داشت: اگر جامعه به زودی از نتایج و دستاوردهای برجام برخوردار می‌شود، ریشه آن در پژوهش‌هایی است که در سال‌های گذشته توسط رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و همکاران ایشان بر پایه تحقیق و مطالعه صورت گرفته است.

در ادامه این مراسم فریبرز خسروی (معاون پژوهش، برنامه ریزی و فناوری سازمان اسناد) با اشاره به مساله پژوهش این پرسش را مطرح کرد که آیا مساله گزینی ما درست است؟ این استاد دانشگاه افزود: متاسفانه اغلب پژوهش‌ها در حوزه کتابداری کاربردی نیست، به این مفهوم که جلوی زیانی را بگیرد و یا منفعتی را عاید جامعه کند. وی پژوهش‌های این حوزه را اغلب در راستای رفع مشکل پژوهشگر دانست.

خسروی در ادامه اظهار داشت: وقتی مسئله ما از بی‌مسئلگی باشد، آن‌گاه امتداد آن به فروش پایان نامه در مقابل دانشگاه می‌انجامد.

معاون پژوهشن برنامه ریزی و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی پایبند نبودن به اصول روش تحقیق و پژوهش را از دیگر چالش‌های پژوهش دانست و افزود: این معضل در بخش قابل توجهی از پایان نامه‌ها به چشم می‌خورد. خسروی در پایان سخنانش با اشاره به شخصیت مادر کتابداری نوین ایران تصریح کرد: او یک دوره طولانی به بیان ضرورت‌ها پرداخت و مادرانه در این مسیر گام برداشت.

سیدرضا صالحی‌امیری نیز در این مراسم ضمن گرامیداشت یاد و خاطره پوراندخت سلطانی، گفت: خانم سلطانی نمودی از تعهد کاری و سخت کوشی بودند و آنچه امروز مهم است تداوم مسیر این بزرگان در جهت تعالی و توسعه فرهنگ متعالی کشور است.

او سپس با اشاره به یادداشت روز گذشته ‌اش در رسانه‌ها که  تحت عنوان «حلقه مفقوده توسعه» منتشر شده بود، عنوان کرد: من بر این باورم که امر  «توسعه» بدون پژوهش، دانش و کشف مجهولات به هدف و مقصود نخواهد رسید و از این منظر، کشور ما برای رسیدن به قله توسعه، نیازمند فکر، تحقیق، پژوهش و دانش است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی همچنین پژوهش در کشور را فاقد منزلت کافی و لازم دانست و گفت: متأسفانه پژوهشگران در ایران مورد تکریم و منزلت کافی قرار نمی‌گیرند و زمانی که پژوهشگر در جامعه ما تکریم، تجلیل نشود، پژوهشگری و پژوهش هم به مقصد و مقصود نخواهد رسید.

صالحی امیری به دوره فعالیت‌های خود در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نیز گریزی زد و گفت: ما در یک دوره هشت ساله در کنار آقای دکتر روحانی، حدود 400 عنوان پژوهش انجام دادیم و آنجا بر الگوی توسعه ملی کار کردیم و بنیان‌های فکری این دولت که شما امروز شاهد آن هستید، مبتنی بر تدابیر پژوهشی بلندمدتی است که همه آنها بر اساس بنیان‌های نظری و مطالعاتی در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی سیاسی و بین‌المللی بنا نهاده شده است. اگر امروز ملت ما از نتایج برجام بهره‌مند می‌شوند، نتیجه مجموعه‌ای از پژوهش‌ها، تحلیل‌ها و تغییرات بنیادی است که در آن مرکز به ریاست آقای واعظی و ظریف انجام شده است.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد: اگر بنیان قدرت در کشور مبتنی بر اندیشه و خردورزی باشد، می‌توان امید داشت که ملت روز خوش را ببینند و اگر بنیان قدرت در کشور بر مبنای جهل و نادانی بنا شود، قطعاً چنین نتایجی نخواهد داد و از این منظر پژوهش چراغ راه حرکت همه ما به سمت قله‌های توسعه و پیشرفت خواهد بود.

در پایان این مراسم از برگزیدگان جشنواره هفته پژوهش با اهدای لوح تقدیر بعمل آمد.

برگزیدگان ششمین جشنواره هفته پژوهش در رشته‌های مختلف به شرح ذیل است:

نفرات برگزیده در بخش پایان نامه‌ها (مقطع کار‌شناسی ارشد):

زهرا زاهدی راد، اعظم سهیلی‌پور و علیرضا مظفری

نفرات برگزیده در بخش پایاننامه‌ها (مقطع دکتری):

محمد زره ساز

نفرات برگزیده در بخش تألیف کتاب:

مرضیه هدایت، طاهره، یعقوب‌پور نرگسی، علی نجف‌زاده و صادق میرزاابوالقاسمی

فارغ التحصیلان مقطع دکتری:

زینب پاپی، فرحناز کهن، زهرا حداد و مطلب مطلبی

نفرات برگزیده در بخش ترجمه کتاب:

امیر رضا اصنافی، فرشیده فتحی و علیرضا گلشنی

نفرات بر‌تر در بخش طرح‌های پژوهشی:

امیر مقدمی، فرزانه شادان‌پور

نفرات بر‌تر در بخش پژوهشگران سازمان (غیر هیئت علمی):

مصطفی نوری، محمد بقایی و اعظم نجفقلی‌نژاد

نفر بر‌تر در بخش پژوهشگران سازمان (هیئت علمی):

علی محمد طرفداری.

کد خبر : ۳۳۱۸۱۸