از نظر علامهطباطبایی، متشابهات قرآن را با محکمات قرآن باید فهمید
مدیر حوزه علمیه قم، با بیان اینکه مرحوم علامه طباطبایی با استفاده از مباحث روایی و با قال الباقر (ع) و قال الصادق (ع) قرآن را تفسیر کرد، گفت: علامه (ره) تأکید داشتند که متشابهات قرآن را با استفاده از محکمات قرآن باید فهمید.
به گزارش خبرنگار ایلنا در قم، حجت الاسلام و المسلمین احمد فرخ فال، چهارشنبه شب در دومین شب از دوازدهمین همایش اساتید تفسیر قرآن کریم حوزه علمیه که در محل بیت مرحوم علامه طباطبایی(ره) در قم برگزار شد، ضمن گرامیداشت سی و پنجمین سالگرد ارتحال مرحوم علامه طباطبایی، اظهار داشت: باید از همه افرادی که در زنده نگاه داشتن شخصیت بزرگ علامه(ره) تلاش میکنند و از جمله بیت مکرم ایشان، تقدیر و تشکر کرد.
وی با بیان اینکه زحمات مرحوم علامه طباطبایی(ره) در شرایط امروز حوزه علمیه که چراغ تفسیر روشن است، ثبت و ضبط است، گفت: طبق آمار سال تحصیلی گذشته، دروس تفسیر قرآن در حوزه علمیه قم، از ۴۵۰کرسی درس تجاوز کرد و قطعا امسال بیش از این تعداد شده، که همه این شرایط، مرهون تلاشهای بیت مکرم مرحوم علامه طباطبایی(ره) است.
مدیر حوزه علمیه قم در ادامه سخنان خود یادآور شد: بسیاری از علما در اواخر عمر خود غبطه میخوردند که چرا بیشتر در راه تفسیر قرآن تلاش نکردند اما خوشبختانه امروز بسیاری از مفسران قرآن بر سر سفرهای که توسط مرحوم علامه(ره) پهن شده، نشستهاند.
وی خاطرنشان کرد: تلاش برای تفسیر قرآن در نگاه عدهای، دون شأن علما بود اما مرحوم علامه طباطبایی(ره) با شجاعت و اخلاص در این راه حرکت و نورانیت آیات قرآن را نمایان کرد.
فرخ فال افزود: آنها که تصور درستی از مبانی قرآن نداشتند و راه را اشتباه رفتند، گاهی در مقابل علامه طباطبایی(ره) موضع گیری میکردند اما ایشان بسیاری از آنها را با استدلالات علمی متقاعد میکرد.
وی با بیان اینکه مرحوم علامه طباطبایی، چشمههای علم و معرفت و عرفان را در مقابل اساتید و مفسران قرآن بازکرده است، گفت: از نظر علامه اینکه قبول کنیم هر انسانی میتواند بیان و تفسیرش، تفسیر واقعی قرآن باشد، جفا به قرآن است؛ علامه(ره) تأکید داشتند که متشابهات قرآن را با محکمات قرآن باید فهمید.
وی با بیان اینکه مرحوم علامه طباطبایی(ره) با استدلالات علمی خود ثابت میکند که اولی الامر فقط اختصاص به امامان معصوم(ع) دارد و فقط آنها هستند که میتوانند تفسیر حقیقی قرآن را ارائه کنند، گفت: البته وادی ولی فقیه، یک وادی است که ادله خاص خود را دارد.
فرخ فال، افزود: علامه طباطبایی(ره) تأکید داشت، کسی نمیتواند قرآن را درک کند مگر اینکه پاک شود، و قرآن نیز تأکید دارد که ما اهل بیت(ع) را پاک کردیم و این همان نکتهای است که در آیه (و اطیعو الله...) آمده است.
وی گفت: افتخار مرحوم علامه طباطبایی و مفسران بزرگ ما در همین است که در فهم قرآن و تفسیر قرآن، مراجعه به کلمات نورانی اهل بیت عصمت و طهارت(ع) دارند.
مدیر حوزه علمیه قم با بیان اینکه علامه طباطبایی(ره) با آن فکر بلند خود، بحث روایی دارد و با قال الباقر(ع) و قال الصادق(ع) قرآن را تفسیر کرد، گفت: به عقیده مرحوم علامه آنهایی که گفتند قرآن به تنهایی برای ما کافی است و راسخون را به غیر نسبت دادند و راه را اشتباه رفتند، بر پیامبر و قرآن جفا کردند؛ جفا به جایی رسید که زمخشری مفسر سرشناس اهل سنت میگوید من در تعجم که نمیشود حقیقت قرآن را دریافت.
وی افزود: ما خوشحال و مسرور هستیم، در عصری زندگی میکنیم که یادگار علامه طباطبایی(ره)، شخصیت بزرگی چون آیت الله جوادی آملی به عنوان خلف صالح، پرده از انوار قدسی آیات برداشته و به برکت این انفاس قدسی، در حوزه با برکت قم نیز، توفیقاتی در زمینه دروس تفسیر به دست آوردهایم.