گشت و گذار خبرنگاران در شرکت چاپ افست
جمعی از اهالی رسانه و خبرنگاران حوزه چاپ به مناسبت پانزدهمین جشنواره ملی چاپ با همراهی محمودرضا برازش (مدیر کل امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) و طارمی راد (مدیرعامل شرکت پیشین چاپ افست) از این چاپخانه بازدید کردند.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ در نشست خبری که ابتدای این بازدید برگزار شد؛ محمودرضا برازش با اشاره به اینکه شرکت چاپ افست سالهاست در بورس کشور نیز فعالیت میکند؛ گفت: باعث افتخار است که یک شرکت چاپ و نشر به چنان سابقه درخشانی برسد که بتواند در فعالیتهای اقتصادی مثل بورس نیز حضور داشته باشد. خدمات شرکت چاپ افست به لحاظ تامین کتابهای درسی که گاها به مرز 200 میلیون جلد نیز میرسند و بخش عظیمی از آنها توسط چاپ افست انجام میشود؛ جای تقدیر دارد.
مدیرکل امور چاپ با بیان اینکه کل کتابهای ناشران که سال گذشته مجوز چاپ گرفتهاند 140 میلیون بوده است؛ اضافه کرد: در کنار این عدد ما رقمی نزدیک به 200 میلیون نسخه برای کتابهای درسی را داریم که به علاوه مجلات رشد عظمت، حساسیت و اهمیت کاری که در این چاپخانه انجام میشود را نشان میدهد. طارمی راد؛ بیش از 32 سال مدیریت این مجموعه بزرگ را به عهده داشته است و همین مسئله جای تقدیر دارد که مدیریت مجموعهای که تقریبا همه ما از نتایج آن استفاده کردهایم در این بازه طولانی نکته قابل تاملی است. البته هفته گذشته مدیریت چاپخانه افست به شخص دیگری (گلدان ساز) واگذار شد.
او در پایان بازدید از چاپخانه افست را به دلایل بزرگی فعالیت و حساسیت کار این نهاد چاپی عنوان کرد و از دانش مدیریتی آقایان طارمی راد و شایسته خصلت تقدیر به عمل آورد.
همچنین طارمی راد (مدیرعامل سابق شرکت چاپ افست) با تبریک جشنهای صنعت چاپ گفت: ابتدا از اینکه امسال شرکت چاپ افست را برای معرفی صنعت چاپ انتخاب کردهاید؛ تشکر میکنم البته از حدود دو هفته پیش سمت خود را ترک کردهام اما مدیرعامل جدید به دلیل اینکه جلسه دیگری در آموزش و پرورش داشت وظیفه همراهی شما در این بازدید رابه عهده من گذاشت.
او سپس به تاریخچه شرکت افست گریزی زد و گفت: شرکت چاپ افست در سال 1336 با این هدف که سر و سامانی به وضعیت کتابهای درسی آن زمان بدهد؛ تاسیس شد. در آن دوره هم از جهت تعداد کتابها و هم از نظر محتوایی موازی آموزش و پرورش نظارت چندانی بر کتابها نداشت و برخی از کتابها نیز بسیار پر غلط بودند برای سر و سامان دادن به چنین وضعی تصمیم گرفته شد چاپخانهای تاسیس شود تا مختص به چاپ و تکثیر کتابهای درسی باشد. این چاپخانه کار خود را با چاپ کتابهای ابتدایی آغاز کرد. پیش از انقلاب نیز کسانی که مدیریت چاپخانه را برعهده گرفتند و دستاندرکار این حوزه بودند؛ دانش فنی بسیار خوبی داشتند از جمله آقایان صمیمی، صنعتی، محسنی، عاشوری و خیرمندی بهترینهای زمان خود بودند.
مدیرعامل سابق شرکت چاپ افست همچنین به مجتمع چاپ بودن این شرکت تاکید کرد و گفت: شرکت چاپ افست امکان مورد نیاز برای تمامی مراحل چاپ( پیش از چاپ، و چاپ و پس از چاپ) را دارد و از همان ابتدای تاسیس نیز چنین امکاناتی را درنظر گرفته بود. در آن دوره چنین چاپخانههایی کمتر یافت میشدند. همین ویژگی بود که باعث میشد بهترین آن دوره در این مجتمع مشغول فعالیت شوند وآثاری تولید کنند که حتی در حال حاضر نیز میتواند به عنوان نمونه و معیاری برای تولیدات چاپی باشد.
وی ادامه داد: در واقع شرکت چاپ افست کارش را متناسب با شرایط روز آغاز کرد و از همان ابتدای کار جدیدترین تکنولوژی مانند ماشین چهار رنگ افست را به کار گرفت. این رویه طی تمام این شصت و چند سال ادامه یافته و شرکت چاپ افست هنوز هم پیشتاز در تکنولوژی است. اولین اسکنر ایران نیز در سال 45 توسط شرکت افست به کار گرفته شد. به خاطر همین ظرفیتها بود که روزنامه همشهری وقتی میخواست کار خود را شروع کند به این نتیجه رسید که غیر از شرکت چاپ افست هیچ نهاد چاپخانه دیگری نمیتواند امکان چاپ را برایش فراهم کند. در واقع سال 71 هیچ چاپخانهای چنین امکانی نداشت که اسکن و مونتاژ را همزمان 16، 20 صفحه یک روزنامه را به زیر چاپ ببرد. روزنامههای دیگری مثل شرق، اعتماد ملی، سرمایه و هممیهن نیز از این چاپخانه کار خود را شروع کردند.
طارمی راد در ادامه به فعالیتهای این شرکت در خصوص چاپ و تکثیر کتابهای درسی اشاره و بیان کرد: چاپ کتابهای درسی در شرکت افست آغاز شد در سالهای بعد از انقلاب توسعه چشمگیری داشت هم از نظر تیراژ هم از نظر تعداد عناوین و هم از نظر تعدد رنگ.
شرکت چاپ افست که قبل از انقلاب کار خود را با چاپ کتابهای درسی مقطع ابتدایی آغاز کرده بود کمکم چاپ و تکثیر کتابهای درسی راهنمایی و دبیرستان را هم به عهده گرفت. سال 58 تیراژ کتابهای درسی نزدیک به 58 میلیون بود که کمکم در سالهای بعدی تا 200 میلیون نیز رسید. به همین دلیل در سالهای 70 سرمایهگذاری ویژهای انجام دادیم که ظرفیت چاپ افست را تا دو برابر بالا بردیم. تقریبا روزی 500 هزار جلد به زیر چاپ میرود میتوان گفت با در نظر گرفتن مجلات رشد تاکنون حدود 3 هزار میلیارد کتاب و مجله توسط این شرکت منتشر شده است. همچنین حدود دو میلیارد نسخه روزنامه 16 صفحهای از چاپ خانه افست به دست مردم رسیده است.
او افزود: شرکت چاپ افست از ابتدای تاسیس تا به حال نزدیک به 550 هزار نفر پرسنل داشته که بازنشسته شدهاند و در واقع در حال حاضر نسل سوم کارکنان این شرکت مشغول به کار هستند. در حال حاضر 53 میلیون کتاب دوره ابتدایی،40 میلیون مجله رشد به علاوه روزنامه ایران، تمامی مراحل پیش از چاپ و صحافی را در چاپ افست میگذراند.
مدیرعامل شرکت چاپ افست به چاپ کتابهای درسی کشورهای همسایه نیز اشاره کرد و گفت: در سالهای گذشته فعالیتی داشتیم برای چاپ کتابهای درسی عراق که بعد از سقوط صدام یونیسف چاپ کتابهای درسی عراق را به عهده گرفته بود و از تمام کشورهای منطقه درخواست داشت تا در چاپ کتابهای درسی به آنها کمک کنند. بخش عمدهای از این مسئولیت به ایران واگذار شد و چاپ نزدیک به 5 میلیون جلد کتاب درسی برای دانشآموزان عراقی را انجام دادیم. کمی بعد یونیسف عنوان کرد اگر از ابتدا پتانسیل شرکت افست ایران را متوجه شده بودیم تمامی کار را به این شرکت واگذار میکردیم. دو بار هم در مناقصهای برای به عهده گرفتن چاپ کتابهای درسی کشور افغانستان شرکت کردیم که علیرغم شرایط مناسب به دلیل مسائل سیاسی و اقتصادی موفق نبودیم.
طارمیراد در پایان با یادآوری این نکته که تقریبا 45 درصد تیراژ کتابهای درسی در حال حاضر توسط شرکت چاپ افست به زیر چاپ میرود؛ عنوان کرد: وظیفه چاپ و تکثیر کتابهای درسی راهنمایی و دبیرستان با شرکت چاپ و نشر است که بخشی از آن را خود این شرکت انجام میدهد و مابقی را به دیگر چاپخانهها واگذار میکند. روزنامههایی مانند همشهری نیز در حال حاضر خود صاحب چاپخانه شدهاند و ما در حال حاضر چاپ روزنامه ایران را انجام میدهیم.