فرشچیان به نظام و مردم غرور و خود باوری عطا کرده است
محمدجواد ظریف: زمانی من به فردی که برای ما لاف قدرت می زد کتاب آثار استاد فرشچیان را نشان دادم و گفتم با ایرانی که این هنر را دارد نمیتوان جز با زبان احترام سخن گفت.
به گزارش ایلنا، مراسم رونمایی از ۲ اثر محمود فرشچیان با عنوان «آسمان چهارم» و «شام غریبان» امروز یکشنبه ۱۵ شهریور با حضور محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه و مسعود سلطانیفر معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بهمن نامورمطلق معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی برگزار شد.
نامورمطلق در ابتدا با اشاره به آثار فرشچیان متنی را قرائت کرد که در ابتدای آن آورده شده بود: هر اثر تازه فرشچیان یک رخداد بزرگ است، هر خلق وی یک نوزایی هنری و هر رونمایی از نقاشیهایش یک مکاشفه گروهی است.
وی ادامه داد: نقاشی فرشچیان بیان ضمیر ناخودآگاه ما است؛ جایی که ما حال خودمان را متوجه میشویم. فرشچیان مضامین گروهی را به موتیف و نمادهای جمعی را به اسطوره تبدیل می کند.
معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی در این مراسم گفت: بسیاری منتظرند استاد اثری تازه بیافریند تا آن را با بیان خویش در بومهای چوبی یا فلزی، نساجی یا سنگی، کاغذی یا مجازی بازتولید و تکثیر کنند. آثاری مانند «عصر عاشورا» و «ضامن آهو» در زمره تکثیریافتهترین آثار نقاشی در طول تاریخ هستند.
نامورمطلق با بیان اینکه این استاد اسطوره ساز خود به یک اسطوره تبدیل شده است، متذکر شد: فرشچیان خودش موضوع نقاشی و شعر شده و بارها روایتش تکثیر شده است. آثار فرشچیان در عین سادگی هزاران لایه دارد به گونه ای که مردم عامی بهره خویش را می برند و حیکمان ژرفاندیش نیز در آنها غرق می شوند. او به نقاشی قابلیت بی پایانی بخشیده است؛ چنانچه رنگهایش غزل میخواند و قلم ها حماسه میسرایند.
وی در ادامه سخنان خود بیان کرد: من اینجا به گفتن دو نکته بسنده میکنم که نخست خبر دادن از راهاندازی دانشگاه هنرهای ایرانی برای حفظ هویت فرهنگی جامعه است که متاسفانه بیش از یک دهه در پیچ و خم بروکراسی گیر کرده و دوم ایجاد یک موزه بزرگ برای صنایع دستی است. متاسفانه همان موزه کوچکش در کاخ سعدآباد در دولت پیشین تعطیل شد و هنوز احیا نشده است و آثار هنرمندان بینظیر این مملکت در انبارها میپوسد.
سپس محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه پشت تریبون قرار گرفت و گفت: گرچه در محضر بزرگان و اصحاب فرهنگ و هنر صحبت کردن برای من بسیار دشوار است اما نمیتوانستم این فرصت را از دست دهم که از نگاهی دیگر به سهم بزرگی که استاد فرشچیان در نشان دادن فرهنگ و هنر و دیدگاه والای مردم این مرز و بوم برای همه دنیا دارد، اشاره نکرده باشم.
وی اضافه کرد: زمانی که برادر بزرگوارم صادق خرازی به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک حضور داشت، باعث شد تا آثار استاد را به عنوان هدیه به مهمانان ارائه کنم. من افتخار داشتم مجموعه آثار استاد فرشچیان را چه به عنوان سفیر جمهوری اسلامی و چه در سمت کنونی مهمترین هدیه به مهمانان و سایر سفیران و کسانی را که دوست داشتم با فرهنگ ایران آشنا شوند، هدیه کنم و فکر می کنم این هدیه را برای همه سفرا فرستاده ام.
ظریف با اشاره به مجموعههایی که به مهمانان اهدا کرده است، توضیح داد: من مجموعه سومی از آثار استاد فرشچیان را برای سفرای کشورهای اسلامی فرستادم و مجموعه دوم این آثار را که توسط یونسکو چاپ شد، برای سایر سفرا و وزرا فرستادم و حتی امروز فکر می کنم شاید برای بعضی از وزرا دو بار آثار استاد را ارستل کرده باشم. با این حال فکر نمیکنم هیچ اثر دیگری بتواند در یک جلد کتاب ،بزرگی، عظمت، انسان دوستی و معنویت ایران را همچون آثار استاد فرشچیان نشان دهد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: هر بار این آثار هدیه شده اند چه در ملاقاتهای حضوری و چه غیر از آن، همه متعجب شدهاند و از حرف تهی ماندهاند و من به آنها بیان کردهام که لازم است به نیوجرسی و به موزه استاد بروند و ذره بین به دست بگیرند تا بتوانند این آثار را بهتر مشاهده کنند.
ظریف با اشاره به یکی از خاطرات خود گفت: زمانی من به فردی که برای ما لاف قدرت می زد کتاب آثار استاد را نشان دادم و گفتم با ایرانی که این هنر را دارد نمیتوان جز با زبان احترام سخن گفت.
این جمله ظریف باعث شد تا مخاطبان او را تشویق کنند.
وی در پایان بیان کرد: سزاوار است به خاطر این افتخار، غرور و حفظ خودباوری که استاد فرشچیان به ما و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی و همچنین به تک تک ایرانیان اهدا کرده است به احترام او بایستیم و از خداوند طول عمر او را آرزو کنیم.