علی جنتی در پاسخ به خبرنگاران:
مجازات نشریات بهصورت پلکانی افزایش مییابد
در لایحه جدید، توقیف یک نشریه، آخرین مرحله برخورد با تخلفات آن نشریه تعیین شده است بنابراین قرار شده هیچ نشریهای قبل از آنکه مجازاتهای قبلی به جز توقیف در مورد آن اعمال نشده است، توقیف نشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست رسانهای که امروز 24 مرداد ماه در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی وزارت ارشاد اسلامی در خصوص سیزدهمین جشنواره امام رضا(ع) برگزار شد، به سوالات خبرنگاران پاسخ داد.
علی جنتی در پاسخ به این سوال که چرا جشنوارههای داخلی و بینالمللی فیلم فجر از هم جدا شدند؛ گفت: در سالی که گذشت برخلاف سالهای گذشته بخش داخلی و بینالمللی فیلم فجر از هم جدا شد؛ دلیل آن هم این بود که حوزه بینالمللی تحت الشعاع فیلمهای داخلی قرار میگرفت و مورد توجه واقع نمیشد. برداشت سازمان سینمایی از این جداسازی برداشت مثبتی است همچنین در حوزه کودک و نوجوان باید بگویم سازمان سینمایی ما اتاق فکری در حوزه فیلم کودک و نوجوان دارد. اعضای این اتاق به این نتیجه رسیدند که حوزه کودک از حوزه نوجوان جدا شود و استدلالهایی هم داشتند که آن را برای من فرستادند. موافقان میگویند وقتی فیلم خردسال، کودک و نوجوان را با هم مخلوط کنید هیچکدام از این اقشار نمیتوانند فیلم مورد علاقه خود را ببینند.
او در پاسخ به این سوال که چرا همچنان کنسرتها توسط نیروی انتظامی لغو میشوند؛ اظهار داشت: تفاهمنامهای که بین ارشاد و نیروی انتظامی تنظیم شده بود مشکلات فراوانی داشت. مجوز کنسرت قانوناً در انحصار وزارت فرهنگ و ارشاد است آنچه مربوط به نیروی انتظامی است محل برگزاری کنسرت است تنها چیزی که باید با آنها هماهنگ کنیم محل برگزاری است. البته باید بگویم که لغو همهی کنسرتها تقصیر نیروی انتظامی نبود بلکه در برخی مواقع ائمه جمعه اظهارنظراتی کردند و افرادی به راه افتادند و جلوی برگزاری کنسرتها را گرفتند و گاهی اوقات نیز قوهی قضاییه دخالت کرده است. آماری که نیروی انتظامی داده نشان میدهد که تنها 9 مورد کنسرت در کشور توسط این ارگان لغو شده است. تلاش ما این است که هم با قوه قضاییه و هم با نیروی انتظامی هماهنگی داشته باشیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درخصوص آخرین وضعیت تدوین لایحه جامع رسانههای همگانی و اینکه آیا صداوسیما هم مشمول این قانون خواهد شد یا خیر؟ بیان کرد: لایحهای که میبایست ما تهیه میکردیم، چند ماهی توسط معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد و کارگروهی که در همین رابطه تشکیل شده بود، تدوین و تهیه شده است و من خودم در چندین جلسه این کارگروه حضور داشتهام و نهایت تلاش صورت گرفته تا لایحهای که تدوین میشود، یک لایحه پخته باشد و از طرف دیگر فاقد مشکلاتی که قانون فعلی مطبوعات دارد، باشد.
او افزود: از نظر ما این لایحه تکمیل شده اما قرار ما بر این است که از خود اصحاب رسانه در مورد آن نظرخواهی شود و تعدادی از کارشناسان و نخبگان این حوزه دعوت شوند و این متن در اختیار آنها قرار گیرد تا اگر اشکالاتی دارد، برطرف شود.
جنتی در رابطه با مجازات مطبوعات ادامه داد: ما در گذشته قانون مطبوعات را داشتیم که در مواردی از جمله بحث نحوهی رسیدگی به تخلفات مطبوعاتی، اشکالاتی داشت که یکی از آنها هم این موضوع مجازات حبس برای روزنامهنگاران متخلف بود؛ در قانون جدید این مساله به جزاهای نقدی تبدیل شده و متناسب با جرم صورت گرفته، این مجازاتها به صورت پلکانی تغییر مییابند. همچنین در لایحه جدید، توقیف یک نشریه، آخرین مرحله برخورد با تخلفات آن نشریه تعیین شده است؛ بنابر این قرار شده که هیچ نشریهای قبل از آنکه مجازاتهای قبلی به جز توقیف در مورد آن اعمال نشده است، توقیف نشود. در این زمینه مراحل مختلفی پیشبینی شده است و همانطور که گفتم، بعد از طی همه این مراحل، اگر در پایان راهی جز توقیف نشریه نبود، این مجازات در مورد آن نشریه اعمال میشود. در این لایحهی جامعه و مقید برای اهالی مطبوعات که به زودی به تصویب دولت و مجلس میرسد و به شکل قانون در میآید، تنها برای مطبوعات است که رسانههای اینترنتی هم شامل آن میشوند اما رادیو و تلویزیون مشمول این قانون نیستند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به بحث شایسته سالاری گفت: در قسمتهای مدیریتی تلاش داریم بحث شایستهسالاری را مطرح کنیم. فکر میکنم اگر نگاهی به مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد بشود این احساس به دست میآید که انتخاب افراد براساس شایستهسالاری بوده است.
جنتی در پاسخ به این سوال که چرا به وجه علمی امام رضا(ع) در این جشنواره چندان توجهی نشده؛ گفت: در 400 عنوان کتابی که اشاره کردم در زمینه فرهنگ رضوی منتشر شده، یکی از آنها طبالرضا و دهها عنوان کتاب دیگر در حوزه علمی امام رضا (ع) است. شخصیتهای علمی کتابهای بسیار خوبی در زمینه علمی امام رضا (ع) نوشتهاند که هم به عربی و هم به فارسی منتشر شده است.
او در رابطه با فعالیتهای مساجد کشور گفت: در کشور حدود 70 هزار مسجد داریم و مساجد بزرگترین پایگاههای مردمی هستند طبیعی است که اگر بخواهیم یک کار مردمی کنیم باید آن را از مساجد شروع کنیم.
جنتی با اشاره به اینکه بیشترین بهرهگیری از جشنواره امام رضا (ع) در حاشیه آن است؛ گفت: در این جشنواره عدهای شرکت میکنند و در حاشیهی آن افراد از نقاط مختلف جمع میشوند و شبانهروز با هم هستند و صحبت میکنند که این میتواند روی مسائل جهان اسلام که مهمترین آن مساله تکفیری است؛ تاثیرگذار باشد.