کامبیز نوروزی: توافق، نظم سیاسی را احیا میکند
توافق میتواند به بحرانی که در دولت نهم و دهم به اوج رسید و گسترده شد و بر اثر آن، اولاً نظام روابط بینالملل ایران کاملاً مختل شد و ثانیاً لطمات اقتصادی و سیاسی زیادی را متوجه جامعه کرد، خاتمه دهد.
کامبیز نوروزی با اشاره به اینکه در سه دههی اخیر روابط ایران و جامعه بینالملل دستخوش فراز و فرودهای گسترده بوده؛ به خبرنگار ایلنا گفت: این توافق علاوه بر اینکه وسیلهای برای حل بحرانهای داخلیست؛ دروازهای است برای اینکه ایران بتواند به چارچوب نظم بینالملل بازگردد و این موجب تعمیق روابط ایران با جوامع بینالملل میشود که شاید راهی نسبتاً طولانی باشد. اما در این فضا ایران میتواند به عنوان یک قدرت منطقهای در چارچوبِ نظم بینالملل از حریمِ امن بهتری برخوردار باشد. با این اتفاق روابط ایران در نظام بینالمللی بازسازی خواهد شد. توافق میتواند به بحرانی که در دولت نهم و دهم به اوج رسید و گسترده شد و بر اثر آن، اولاً نظام روابط بینالملل ایران کاملاً مختل شد و ثانیاً لطمات اقتصادی و سیاسی زیادی را متوجه جامعه کرد، خاتمه دهد.
این حقوقدان و فعال رسانهای با اشاره به آثار ناشی از بحران هستهای در سیاست داخلی ایران که موجب مناقشات زیادی بوده است؛ بیان کرد: تحریمها مشکلات زیادی را برای نظم سیاسی فراهم کرد. توافق این امکان را فراهم میکند که نظم سیاسی احیا شود. اگرچه شاید از برخی جزئیات توافق مطلع نباشیم اما قطعاً با گشایش اقتصادی در ایران روبهرو خواهیم شد و مشکلات اقتصادی تا حد زیادی کاهش مییابد.
نوروزی ادامه داد: بخش بزرگی از اقتصاد ما ناشی از ناکارآمدی دستگاههای دولتی است. شیوهی قانونگذاری در کشور ناکارآمد است. لذا نباید از توافق انتظار معجزه داشته باشیم اما میتوانیم به پایان یافتن مسیر دشوار برای حل بحرانها امیدوار باشیم.
وی با تاکید بر این نکته که نباید توافق را یک شبهِ معجزه تلقی کرد؛ یادآور شد: دستگاه رسانهای دولت نباید مرتکب اشتباه شود. مشکل ناکارآمدری مدیریت دولتی بحث قابل تأملی است و باید دانست که توافق در ناکارآمدی برخی بخشها تأثیر چندانی ندارد. مشکلات مربوط به بخش مدیریت سیاسی، آزادیهای فردی و اجتماعی و توجه به تشکلها ربطی به توافق ندارد و باید در درازمدت و در مسیر گشایش اقتصادی بهوجود آمده؛ یک به یک برطرف شوند. دولت از این پس باید بیش از پیش به آزادیهای صنفی و تشکلها و برنامهریزی بها دهد.
او درباره وضعیت بعد از توافق گفت: تاکنون بسیاری از مشکلات کشور متوجه تحریمها بود اما با قطعیتِ توافق، این مانع به تدریج برداشته میشود و دیگر نمیتوان تمام مشکلات را به تحریمها ارتباط داد. برای مثال بحران آب به تحریمها ربطی ندارد بلکه ناشی از مدیریت غلط آب درکنار عوامل طبیعیست. محدودیتهای رسانهها و بیتوجهی دولت به برخی حقوق ملت؛ کمترین ربطی به تحریمها ندارد. از این پس دولت در معرضِ انتقادهای جدیدی قرار خواهد گرفت که باید با برنامهریزی درست برای نقدها چارهاندیشی کند.
این حقوقدان با اشاره به اینکه دولت در بخش رسانهایِ خود دچار ضعف مفرط و مطلق است؛ بیان کرد: دولت در سازمانها و وزارتخانهها، فاقد دستگاه رسانهای است و در رسانهها فاقد هر نوع کاراییست. این عدم کاراییِ رسانهای دولت، موجب میشود که نتواند با افکار عمومی و سازمانها ارتباط مثبتی داشته باشد. با توجه به اینکه شخص رییسجمهور حقوقدان هستند برخلاف انتظاری که میرفت، دولت ضعف شدیدی در معاونت حقوقی دارد و در این بخش بسیار ضعیف عمل میکند. ضعف حقوقی دولت باعث میشود نتواند درک درستی از مسایل داشته باشد و در تفسیر قوانین، درست عمل نکند که این مشکل دیگری برای دولت خواهد بود.
نوروزی در پایان گفت: در همان روزها که مشخص شد احتمالِ امضای توافقنامه زیاد است، در فضای مجازی داخل و خارج شاهد حضور کسانی بودیم که با انگیزههای مختلف در پی ایجاد بحران برای ایران در حوزه حقوق بشر بودند. یعنی فشارهایی که با حل مسئله هستهای ایران کاهش مییابد را میخواهند از طریق حقوق بشر بر کشور وارد کنند. دولت باوجود ناتوانی رسانهای و حقوقی قادر به پیشگیری از آنچه به عنوان حقوق بشر علیه ایران مطرح میشود نخواهد بود؛ مگر آنکه در این قسمت تغییراتی بنیادین ایجاد کند تا قادر به حل این مسائل شود.