این گفته که دهه 80 ظرفیتهای سینمای ایران تمام شد؛ اشتباه بود
نشست خبری بخش بینالملل سی و سومین دوره فیلم فجر با حضور علیرضا رضاداد و آرش امینی صبح امروز در موزه سینما آغاز شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیرضا رضاداد(دبیر جشنواره فیلم فجر) با اشاره به اینکه بخش بینالملل در دو بخش رقابتی و غیررقابتی برگزار میشود، گفت: در بخش رقابتی فیلمها در دو گروه جلوهگاه شرق و سینمای سعادت به نمایش درمیآیند که در بخش فیلم سینمای سعادت 11 فیلم خارجی و سه فیلم ایرانی به نمایش درمیآیند و در بخش جلوهگاه شرق که به سینمای آسیا و اسلام اختصاص دارد؛ 11 فیلم خارجی و 3 فیلم ایرانی و در بخش هنر و تجربه نیز 12 فیلم غیرایرانی و 2 فیلم ایرانی به نمایش درمیآیند.
وی ادامه داد: در بخش غیررقابتی مرور آثار سینمای چین و ترکیه و همچنین نمایش فیلمهای فرانچسکو رزی پیشبینی شده که برای سینمای ترکیه 10 فیلم، از سینمای چین 11 فیلم و در بخش فرانچسکو رزی 8 فیلم به نمایش درمیآید.
وی درباره حضور فیلمهای ایرانی در بخش بینالملل گفت: فیلمهای خداحافظی طولانی به کارگردانی فرزاد موتمن، بدون مرز به کارگردانی امیرحسین عسگری، مزارشریف به کارگردانی حسن برزیده در بخش رقابتی فیلمهای در دنیای تو ساعت چند است به کار گردانی، فیلم قندون جهیزیه به کار گردانی علی ملاقلی پور ، اعترافات ذهن خطرناک من به کار گردانی هومن سیدی و من دیگو مارادونا هستم به کار گردانی بهرام توکلی در بخش غیررقابتی و هنر و تجربه به نمایش درمیآید.
وی همچنین درباره حضور سینماگران ایرانی در بخش داوری بخش بینالملل گفت: رضا میرکریمی و نیکی کریمی بهعنوان داور ایرانی در بخش سینمای سعادت، منوچهر محمدی و نگار جواهریان در بخش جلوهگاه شرق بهعنوان داور حضور دارند. همچنین مریلا زارعی و هنگامه قاضیانی نیز بهعنوان داور؛ جوایزی را اهدا میکنند.
رضاداد در باره بخش مستند و کوتاه گفت: بخش مستند و کوتاه بهصورت غیررقابتی برگزار میشود و 14 عنوان فیلم مستند و 52 عنوان فیلم کوتاه به نمایش درمیآید.
او درباره دعوت از نوری بیلگه جیلان، کارگردان اهل کشور ترکیه و تاسیس بخش مستقل امور جشنوارهها و بینالملل در سازمان سینمایی اظهار کرد: کسانی که در جشنواره فیلم دارند به عنوان میهمان حاضر خواهند شد و هزینه هتل و اقامت آنها توسط جشنواره پرداخت میشود؛ هیچ وجهی جداگانهای به آنها پرداخت نمیشود.
رضاداد تصریح کرد: همینطور سایر میهمانان به عنوان داور حضور دارند و یا میهمان افتخاری هستند هزینهای پرداخت نمیشود و شاید در انتها هدیهای به آنها داده شود.
رضاداد با اشاره به اینکه جنشواره فیلم فجر مانند برخی از جشنوارههای منطقهای محلی برای شعار و نمایش صرف سینماگران نیست گفت: اینکه ما ستارههای خارجی را دعوت کنیم و آنها نیز در قبال دریافت پول در جشنوراه حضور پیدا کنند را قبول نداریم و این ارتباطی به اینکه ما پول برای پرداخت داریم یا نداریم ندارد. بلکه معتقدیم جشنواره فیلم فجر باید بر هویتها و میراث فرهنگی داخلی خودش تمرکز کند.
دبیر جشنواره درباره نمایش فیلمهای روز خارجی در جشنواره اظهار کرد: ما امسال تلاش کردیم فیلمهایی را به بخش بینالملل دعوت کنیم که هیچ نسخهای از آن نه در شبکه نمایش خانگی رسمی و نه غیر رسمی عرضه نشده باشد. البته میدانم علاقهمندان سینما دوست دارند فیلمهای مهم دنیا را روی پرده ببینند که حبیب ایلبیگی برای این کار در حال برنامهریزی است تا فیلمهای خارجی در قالب سینما تک در پردیسهای سینمایی به نمایش گذاشته شوند.
او همچنین درباره نمایش فیلم حضرت محمد(ص) در بخش بینالملل گفت: با موافقت مجید مجیدی، کارگردان فیلم و شرکت سینمایی نور تابان تهیه کننده فیلم قرار شد یک نوبت فیلم حضرت محمد برای میهمانان خارجی به نمایش در بیاید. همچنین قرار است 35 فیلم ایرانی برای میهمانان خارجی به نمایش گذاشته شود.
رضاداد با اشاره به لزوم حرکت به سمت تولید مشترک خاطرنشان کرد: ما امروز باید پیش از عید به تولید مشترک فکر کنیم و همکاریهای مشترک را گسترش دهیم. این امر نیازمند تاسیس یک سازمان مستقل جشنوارهها و امور بینالملل در سازمان سینمایی است؛ زیرا باید ارتباطاتمان در بخش بینالملل از اینکه فقط از طریق گوگل سینماهای دیگر کشورها را جستجو کنیم خارج شود و به صورت نظاممند با سینماهای کشورهای همچون امریکای لاتین و منطقه ارتباط داشته باشیم.
علیرضا رضاداد در بخشی از سخنان خود با اشاره به تفکیک بخش بینالملل از بخش ملی در جشنواره گفت: این تفکیک همان قدر که میتواند تهدید باشد به همان میزان نیز فرصت است. ما از نیمه دوم سال قبل یعین 23 بهمن فعالیت خود را برای برگزاری بخش بینالملل آغاز کردیم. البته پیش از آن در جلسات جداگانه به بررسی آسیبشناسی وضعیت بینالملل جشنواره فیلم فجر پرداخته بودیم.
رضاداد با اشاره به تاریخچه برگزاری بخش بینالملل گفت: در 30 سال گذشته آنچه که باید درباره بخش بینالملل رقم میخورد؛ انجام نشد و فقط در یک دوره آنهم دوره سیفالله داد که غیررقابتی شد؛ این بخش تبدیل به یک فرصت برای دیدن فیلمهای روز سینمای جهان شد.
وی ادامه داد: از سال 76 بخش بین المللی جشنواره رقابتی شد و شکل قابل قبولی پیدا کرد البته در طول سالهای گذشته تغییر مدیریتها و سلایق گوناگون تاثیر خود را بر جشنواره گذاشته است.
رضاداد با اشاره به اینکه ما تهدیدها را تبدیل به فرصت میکنیم و میتوان ظرفیتهای سینمای ایران را رشد بدهیم؛ گفت: سینمای ایران از سالهای گذشته و همچنان مورد توجه جهانیان است و اینکه در دهه 80 گروهی معتقد بودند ظرفیتهای بینالمللی سینمای ایران تمام شده؛ اشتباه بوده و امروز ما باید برای رشد این بخش تلاش زیادی کنیم.
دبیر جشنواره فیلم فجر با تاکید بر اینکه بین دو گزینه برگزاری موثر و دیده شدن و برگزار نکردن؛ اولویت ما برگزاری موثر است؛ گفت: ما در بخش بینالملل اولویت اول را بر سینمای منطقه و کشورهای اطراف گذاشتهایم. اولویت دوم ما توجه به ظرفیتهای انسانی در سینمای ایران به خصوص در حوزههایی همچون بازیگری، خلق ایده، ظرفیتهای فرهنگی پیشینه تاریخی و تمدنی است.
وی ادامه داد: تلاش داریم بخش بینالملل فیلم فجر به دنبال توفیقات جهانی باشد اما میخواهیم الگوهای ایرانی خود را بشناسیم و اجرا کنیم.
رضاداد با اشاره به اینکه بخش بینالملل فیلمها را دیده و خود آثار را انتخاب کرده؛ گفت: شناسایی فیلم توسط جشنوارههای خارجی یک امر عادی است. مثلا امروز شاهدیم نماینده برلین به ایران میآیند و فیلمهای ایرانی را میبیند. ما نیز امسال 300 فیلم را بازبینی کردیم که از آن میان فیلمهایی را انتخاب کردیم که بیش از 80 درصد آنها نیاز به حذف ندارند.
وی ادامه داد: در بخش مالی؛ ما هزینه زیادی نکردهایم و اگر ضیافت شام یا میهمانی برگزار میشود به نمایندگی از تهیهکنندگان سینمای ایران و بخش خصوصی است زیرا هنوز ظرفیت بخش خصوصی سینمای ایران و پخشکنندگان به اندازهای نرسیده که مانند جشنواره های خارجی بتوانند میهمانی برگزار کنند.
وی با اشاره با اینکه امسال بخش بینالملل برای عموم مردم نیز فیلم ها به نمایش درمیآید؛ گفت: دو سایت سینما تیکت و جشنواره فیلم فجر بلیتهای بخش بینالملل را میفروشند و علاقمندان بهصورت تکفروشی هم میتوانند بلیت ها را تهیه کنند.
آرش امینی(مدیر بخش بین الملل) نیز گفت: امسال علاوه بر نمایش فیلمها در دو بخش رقابتی و غیررقابتی؛ کارگاههای تخصصی سینمایی با موضوعاتی همچون ایدهپردازی، اصول و روش تولید مشترک، نورپردازی با حضور 18 نفر از تهیهکنندگان و سینماگران مطرح جهان برگزار میشود. همچنین کتابچه معرفی سینمای ایران که حاوی معرفی کامل سینمای ایران و روند فیلمسازی است؛ منتشر میشود.
امینی ادامه داد: انتشار کتابهای کارگاه های کیارستمی، انتشار 8 شماره بولتن روزانه، انتشار کتاب معرفی سینمای ترکیه و راهنمای بازار فیلم از دیگر بخشهای جشنواره امسال است.
وی با اشاره به لزوم تعامل با مدیران سینمایی کشورها و جشنواره های دیگر گفت: قرار است مدیران سینمایی 15 کشور منطقه همچون روسیه، سوریه، تاجیکستان، افغانستان پاکستان عراق به کشور سفر کنند و همچنین بیش از 15 و 20 منتقد سینمایی قرار است به تهران بیایند و همایش یک روزهای با دبیری علیرضا شجاعنوری پیرامون بررسی وضعیت سینما برگزار میشود.