از چوبلای چرخگذاران محترم خواهشمندم دست از سر فرهنگ و هنر بردارند
مشکل فرهنگ در واقع انکار "فرهنگ" به وسیلهی افرادیست که حرفها و اعمالشان مانند شلاقی بر پیکرهی باریک فرهنگ که در دههی اخیر باریکتر هم شده؛ فرود میآید.
خلیل جوادی(شاعر) در گفتگو با خبرنگار ایلنا؛ در رابطه با مشکلاتی که حوزه فرهنگ در سال گذشته با آن دست و پنجه نرم کرده است؛ گفت: این سوال از آن سوالهایی است که میشود چندین کارگروه متخصص سالها بنشینند و کتابها دربارهاش بنویسند.
او ادامه داد: اساساً فرهنگ مفهومی کلی است که تمام شئونات زندگی بشر را دربرمیگیرد. از آداب غذا خوردن تا شیوهی رانندگی و زندگی مشترک و تربیت فرزند و سلوک با دیگر همنوعان و حسن همجواری در آپارتماننشینی و شیوهی پوشش و آرایش و استحمام و الی آخر... اظهارنظر در تمام این موارد در تخصص و توان من نیست؛ به عبارتی،" کار حضرت فیل است".
او در پاسخ به این سوال که انتظار شما از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال جدید چیست؛ بیان کرد: از وزیر فرهنگ هیچ انتظاری ندارم، چون او با تمام تلاشهایی که میکند؛ کاری از دستش برنمیآید. لذا از چوب لای چرخگذاران محترم انتظار دارم در سال جدید رحم کنند و دست از هنرستیزی و فرهنگستیزی بردارند. مشخص است که باید در حوزهی مسائل فرهنگی و هنری که وزیر فرهنگ کمی تا قسمتی مدیریت آن را به عهده دارد؛ حرف بزنم. گفتم: "کمی تا قسمتی" بر همگان روشن است که وزارت فرهنگ توسط یک نفر مدیریت نمیشود، یعنی نمیگذارند که بشود. بهعنوان مثال، مرکز موسیقی این وزارتخانه که به حکم قانون متولی این امر است، مجوز صادر میکند و فرد و نهادی که نه وظیفهی قانونی و نه تخصص در امر موسیقی دارد؛ آن مجوز را لغو میکند.
او افزود: هنر والای موسیقی سالها در کشور ما مورد مناقشه بوده است. این مناقشات گاهی به شکل عنادآمیزی در ذهن و زبان برخی تندروها و گاه متشرعین، قشر ممتاز و فرهیختهی جامعه را آزار داده است. این در حالیست که خالق بیهمتا و هنرمند زمین و زمان، کرات عالم و نبض هستی را مبتنی بر ریتم استوار کرده است. و ذرّات عالم، سمفونی زیبای خلقت را که به دست آن هنرمند ازلی و ابدی نوشته شده است، نت به نت اجرا میکنند و احدی را یارای لغو آن نیست. این را گفتم که بگویم موسیقی از قبل از تولد انسان و در دورهی جنین با روح و روان انسان عجین شده و الفتی ناگسستنی دارد. بنابراین، گرفتن موسیقی از جامعه، مثل گرفتن هوا از زندگی زندگان است.
این شاعر در ادامه بیان کرد: بنا بر روایت غیرمعتبر "بینالجبلین روضة من ریاض الجنة" که آن را به حضرت ختمی مرتبت(ص) نسبت میدهند، از برگزاری کنسرتهای موسیقی در استان خراسان رضوی جلوگیری میشود. این روایت به فرض اصالت و اعتبار هم نافی هنر و موسیقی نیست. در ثانی، اگر بین دو کوه که در این روایت آدرساش معلوم نیست، باغی از باغهای بهشت باشد، علما چه توصیفی از بهشت برای عوام کردهاند؟! کاری با شیر و شراب و عسل جویها، و حوری و غیرهاش نداریم، آن باغ لااقل شعر و آواز و موسیقی که باید داشته باشد!