لغو کنسرتها پیگیری قانونی خواهد شد
اهالی موسیقی با تجمع در خانه موسیقی؛ لغو غیرقانونی کنسرتها را ظلمی دانستند که قابل پیگیری است.
به گزارش خبرنگار ایلنا؛ حمیرضا نوربخش(مدیرعامل خانه موسیقی) درباره محدودیتهای این روزها در حوزه موسیقی گفت: این اتفاقات در حوزه موسیقی از چند ماه پیش شدت یافت و من طی نشستی گفته بودم که متاسفانه در برخی شهرستانها حتی از حضور بانوان نوازنده روی صحنه، ممانعت به عمل میآید. این کار هیچ وجه قانونی ای ندارد و ما مکررا در جلسات عمومی و خصوصی با دوستان وزارت ارشاد این مسئله را مطرح کردیم. مگر میشود در یک مملکت، اجازه تحصیل موسیقی به بانوان داده شود اما اجازه اجرای موسیقی داده نشود؟ با چه توجیهی چنین کاری میکنید؟ متاسفانه این مشکل هر روز بیشتر میشود و حالا نزدیک به 12 استان از حضور بانوان روی صحنه خودداری میکنند.
نوربخش لغو کنسرت علیرضا قربانی در شهر گلبهار و ممانعت از حضور همسر سالار عقیلی بر روی صحنه را توهین به ساحت موسیقیدانان دانست و گفت: همهی ما نامهی دادستان شهر گلبهار را دیدیم و خوشبختانه در رسانهها هم انعکاس یافت. وقتی من با مسئولین مملکتی هم صحبت میکردم شگفت زده بودند و می گفتند چگونه ممکن است یک مسئول به راحتی پشت تریبون به تمامی اهالی موسیقی توهین کند؟
از دادستان کل کشور وقت گرفتم تا با ایشان صحبت کنم
او ادامه داد: باید با مسئولین دولتی صحبت کنیم که اگر یک برنامه مجوزهای لازم را داشت، و عدهای این آن را لغو کردند، چه کسی پیگیری خواهد کرد؟ در لغو یک کنسرت، خسارتهای مادی و معنوی بسیاری وجود دارد. اتفاقی که برای کنسرت آقای قربانی افتاد، قطعا پیگیری قانونی خواهد شد و من از دادستان کل کشور وقت گرفتم تا با ایشان صحبت کنم و با پیگیری این مسئله شاهد چنین اتفاقات تلخی نباشیم.
مدیر عامل خانه موسیقی با بیان اینکه مسوولان بیشترین استفاده را از موسیقی میبرند، بیان کرد: هر سال اگر بخواهند یاد و خاطره انقلاب را زنده کنند، از موسیقی استفاده میکنند. چه چیزی جز موسیقی میتواند مردم را به فضای سال 57 ببرد؟ در طول جنگ تحمیلی و تمام عرصهها هم موسیقی نقش چشمگیری داشته است. روزی که قرار است تودهی میلیونی به خیابان و یا پای صندوقهای رای بیایند، تمام رسانهها موسیقی پخش میکنند. با چه چیز دیگری میتوان جامعه را تهییج کرد؟
او ادامه داد: مگر میتوان به هنرمندان توهین کرد و گفت موسیقی در هر شکلی مطرب بازی است؟ فکر میکنید جامعه موسیقی چنین توهینهایی را تحمل میکند؟ امروز باید بیشتر از هر زمان خانه موسیقی را تقویت کنیم و خانهی خود بدانیمش تا زیر این بیرق جمع شویم و خواستههایمان را پیگیری کنیم.
سالار عقیلی نیز درباره حواشی کنسرت اخیر خود که منجر به پایین آمدن همسرش از روی صحنه شد، توضیح داد: در ابتدا قرار بود تا کنسرت ما به طور کامل لغو شود و تا دو روز مانده به اجرا، ما نمیدانستیم که چه اتفاقی برای این کنسرت خواهد افتاد و حتی گفته بودند درصورتی که آلبوم مجوز اجرا دریافت کند هم امکان حضور همسر شما روی صحنه وجود ندارد. اما در نهایت دو روز مانده به اجرا به ما گفتند که مجوز اجرای همسرم را هم دریافت کردند و ایشان هم میتواند روی صحنه حضور پیدا کند و به نوازندگی بپردازد.
او ادامه داد: در شب کنسرت، با پایان اولین تصنیف، شروع به خواندن آواز کردم و میان آواز دیدم که همسرم از پلهها پایین میرود. تصور کنید در شرایطی که من مشغول خواندن آواز هستم، میبینم که همسرم از صحنه پایین میرود. در آن لحظه نمیدانستم که علتش چیست و میان کنسرت به من گفتند که اعلام شده در صورتی که همسرم از صحنه پایین نیاید، کل کنسرت لغو خواهد شد. در آن زمان تصمیم گیری برای من بسیار سخت بود زیرا از سویی مردم بسیاری از شهرهای دور برای کنسرت من آمده بودند و کنسل کردن اجرا به نوعی توهین به 1200 نفری بود که در سالن بودند از سوی دیگر هم با این کار به من توهین شده بود. دوستان ارشاد سعی داشتند من را آرام کنند و میگفتند که کسی متوجه نشده است اما به آنها گفتم آنکه باید میفهمید، فهمید. نمیدانم در آن زمان چه کاری درست بود اما مطمئنا اگر بار دیگری این اتفاق بیافتد، قطعا اجرا را قطع خواهم کرد.
فرهنگسراها کلاس آشپزی و خیاطی دارند اما کلاس موسیقی تعطیل است
نوربخش با اشاره به موضوع تعطیلی کلاسهای موسیقی در فرهنگسراها، اظهار داشت: از زمانی که کلاسهای موسیقی در فرهنگسراها تعطیل شد، ما این مسئله را پیگیری کردیم و جلسات متعددی را با معاونت هنری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران داشتیم اما تنها وعدههایی داده شده که به نتیجه نرسید. این مسئله ما را به این نتیجه رساند که عمدی در کار است و اساسا دوستان میانهی خوبی با موسیقی ندارند و تصمیم دارند تا بنای موسیقی را از شهر بر کنند. ما مطلقا اجازه چنین کاری را نخواهیم داد.
وی ضمن تشکر از مختاباد که از ابتدا به طور جد این مسئله را پیگیری کرد، ادامه داد: خوشبختانه از ابتدای این مشکلات، آقای مختاباد با اعلام موضع، مذاکره و پیگیریهای خود به ما کمک کردند و حالا هم که ایشان در خانه هنرمندان حضور دارند، از ایشان درخواست می کنیم تا به عنوان رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران این مسئله را با جدیت پیگیری کنند زیرا این خواست هنرمندان است و تعطیلی موسیقی در فرهنگسراها هیچ توجیهی ندارد.
وی افزود: موسیقی از فرهنگ جدا شدنی نیست. مگر میشود فرهنگسرا باشد اما موسیقی در آن نباشد؟ چگونه می خواهید موسیقی را از فرهنگ جدا کنید؟ اگر دوستان عدم رقابت با آموزشگاه های آزاد را بهانه می کنند، چرا کلاسهای دیگرشان را تعطیل نمی کنند؟ چرا کلاسهای زبان و آشپزی و خیاطی برقرار است اما موسیقی نیست؟ مگر ما آموزشگاه آزاد آشپزی و خیاطی و زبان نداریم؟ چنین حرفهایی برای ما توجیه پذیر نیست. ما نامهای برای شهردار محترم، آقای قالیباف فرستادیم و خواستار پیگیری جدی این مسئله شدیم و منتظر پیگیری ایشان هستیم.
مدیر عامل خانه موسیقی با بیان اینکه جلسات هماندیشی در فرهنگسراها، فریب اهالی موسیقیست، ادامه داد: متاسفانه جدیدا در فرهنگسراها، جلسات هم اندیشی برگزار میکنند که در آن نوازندگان و اساتید برجسته هر سازی حضور پیدا میکنند و درباره ساز خود صحبت میکنند اما این جلسات بیشتر به جلسات خاطره گویی شبیه شده است و هیچ وجه مستر کلاس ندارند. باید بگویم که جامعه موسیقی حواسش هست و شما نمی توانید از سویی کلاسهای موسیقی را تعطیل کنید و از سوی دیگر جلسات هماندیشی برگزار کنید.
مختاباد: کار موسیقی در ایران تبدیل به یک رقابت سیاسی شده است
عبدالحسین مختاباد (رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران) درباره وضعیت موسیقی در ایران گفت: این روزها کار موسیقی در ایران تبدیل به یک رقابت سیاسی شده است البته زمانی دولت هم مخالف موسیقی بود اما حالا دولت طرف ماست. در زمانی که چنین مشکلاتی به جامعه ما تحمیل میشود، ما باید در کنار هم باشیم و صنف خانه موسیقی و هنرمندان کنار هم باشند.
وی افزود: مشکلاتی که این روزها میبینیم حاصل کارهای حساب شده سیاسی است و ما درخواست میکنیم تا آنها مشغول به کار خودشان باشند و بگذارند ما هم کار خودمان را بکنیم. امیدوارم که طرفداران شما 10 میلیون باشند و طرفداران ما 1000 نفر و ما هم حسودی نمیکنیم. ما به سیاسیون میگوییم که ما را رها کنید در این رنج بی حصار. ما کاری به کار شما نداریم. یک کنسرت موسیقی برگزار میشود و در آن سالن 2000 نفر نشستند و اشعار حافظ و سعدی و مولانا خوانده میشود.
مختاباد با اشاره به کنسرت اخر خود در یک دانشگاه،بیان کرد: در یکی از دانشگاههای تهران قرار بود تا برای جشنی من روی صحنه بروم اما به من گفتند که نوازنده خانم نمیتواند روی صحنه باشد و من هم گفتم کنسرت را اجرا نخواهم کرد. به دلیل اینکه اهل جنجال نیستم، گفتم بگویید مختاباد مریض شده و سرما خورده است و نمیتواند روی صحنه حضور یابد.
کسی حق تحمیل عقاید خود به جامعه را ندارد
رئیس کمیته هنری شورای شهر تهران با تاکید بر اینکه کسی حق تحمیل عقاید خود به جامعه را ندارد، گفت: این روزها کسانی که نام حیوان برایشان زیاد است، سعی بر تخریب فرهنگ و تمدن کشورها را دارند. چگونه یک انسان میتواند با پتک به تخریب فرهنگ یک مملکت بپردازد و یا کتابسوزی کند. در قرن 21 چنین کاری چه توجیهی دارد؟ این رفتارها را در قرن 14 دیدهایم.
در شهرداری تهران، با خانههای هنر،موسیقی و تئاتر ارتباط پیوسته داریم و سعی میکنیم تا مشکلات حل شود. درباره مسئله فرهنگسراها هم آن زمانی که آن آقا از برگزاری کلاسهای تخصصی موسیقی در فرهنگسراها سخن گفت، هم من و هم شهردار حمایت کردیم اما باید بپذیریم که فرهنگسرا دانشگاه نیست و باید خدمات عمومی بدهد و نیازی به کار تخصصی نیست.
درحالی که دنیا به نسل سوم حقوق بشر رسیده، ما درباره حاکمیت قانون سخن میگوییم
رضوانی راد ( مشاور حقوقی خانه موسیقی) ضمن ابراز ناراحتی از شرایطی که برای هنرمندان به وجود آمده است، گفت: گاهی باید مسائلی را توجیه کنیم که در هزاره سوم قابل توجیه نیست در حالی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا، به نسل سوم حقوق بشر و قانون برای زیست جمعی رسیدهاند، امروز باید دور هم بنشینیم و درباره حاکمیت قانون صحبت کنیم و بگوییم شان قانون در برابر افراد یکسان است و قانون فصلالخطاب یک جامعه متمدن و هنریست.
او ادامه داد: لغو غیرقانونی یک کنسرت درحالی که تمام مجوزها را دارد در تمام دنیا شگفت آور خواهد بود. این مجوزها از نهادهای قانونی و صلاحیت دار جامعه دریافت شده و یک شخص به تنهایی جامعه را به 200 سال قبل برمیگرداند. آن ها جامعه را به زمان زورمندان برگرداندند، زمانی که هرکس زور بیشتر دارد سود و قدرت بشتری دارد. ما با شرایطی مواجه هستیم که مهمترین مسئله ما بی احترامی به قانون است. علت اصلی من برای حضور در این جلسه، صیانت و حراست از مقام قانون است.
رضوانی راد درباره علت صدمه دیدن هنرمندان در طول این سالها، اظهار داشت: در طول این سال ها،ما رفتارهای خلاف قانون را با رفتارهای مادون قانون پاسخ دادیم؛ یعنی اگر کسی کاری خلاف قانون کرد، ما بیانیه دادیم و دور هم جمع شدیم تا اعتراض کنیم که این از نجابت ماست.
او با تاکید بر اینکه هرکس خط قرمز قانون را رد کند، متخلف و قانون شکن است، ادامه داد: حاکمیت قانون در جامعه یعنی هیچ کس در جامعه فراتر از قانون نیست. ما با کسی تعارف نداریم. در جامعه یک خطکش مشخص به نام قانون وجود دارد و هرکس از آن عبور کند، قانون شکن است. فرانسویها یک ضربالمثل معروف دارند و میگویند: «بدترین نوع ظلم، ظلم به وسیله قانون است.» این بدترین نوع ظلم است که یک نفر در جایگاه قانونی قرار میگیرد و با بیقانونی به جامعه ظلم میکند.
شاهد تخلفات آشکار رادیو و تلویزیون هستیم
وی افزود: در شرایطی هستیم که دو آسیب جدی جامعهی ما را تهدید میکند. اول لغو غیرقانونی کنسرتها و دوم مشکلات کپیرایت است. داد هنرمندان از مشکلات کپیرایت درآمده است و دیگر کسی انگیزه انتشار آلبوم ندارد. این مشکلات فقط برای هنرمندان نیست و حتی به جامعه حقوقی کشور رسیده است. ما سهشنبه هفته پیش یک نشست اضطراری در کانون وکلای دادگستری مرکز با موضوع پیگیری حقوق مالکیت آثار ادبی و هنری داشتیم. به جایی رسیدیم که وکلای دادگستری هم احساس خطر میکنند.
او درباره نقض قوانین در رادیو و تلویزیون نیز بیان کرد: رادیو آوا، آوار تازهای بر سر هنرمندان است. ما شاهد تخلفات آشکار این شبکه رادیویی و حتی صدا و سیما هستیم. کار را به استخوان جامعه هنری و حقوقی رساندند.
رضوانی راد، راه حل برخورد با چنین بیقانونیهایی را اقدام قانونی توسط خانه موسیقی دانست و گفت: خانهی موسیقی و جامعه موسیقی، یک حمایت بزرگ از جامعه دارد و من معتقدم که در اقدام قانونی خانه موسیقی این حمایت میتواند بسیار موثر باشد. خانه موسیقی و 15000 عضو آن توانایی اقدام قانونی را دارند.
وی با اشاره به اینکه باید وظیفه وزارت ارشاد مشخص شود، بیان کرد: همه ما سند مالکیت خانه داریم. اگر سند مالکیت ما دچار خدشه شود و بگویند در این سند جعلی اتفاق افتاده است، اداره ثبت اسناد ورود پیدا می کند و از ماهیت سندی که صادر کرده است دفاع می کند زیرا معتقد است تمام استعلامهای لازم برای دریافت این سند صورت گرفته است. سوال من اینجاست که وقتی تمامی مجوزهای لازم برای برگزاری یک کنسرت دریافت می شود و آن کنسرت را لغو میکنند، وظیفه وزارت ارشاد چیست؟
رضوانی راد ادامه داد: ما گفت و گوهایی را با صدا و سیما و نهادهایی که قانون کپی رایت را رعایت نمیکنند آغاز کردیم. درباره مسئله کپیرایت نامه ای را تنظیم کردیم که پیشنهاد میکنم تا همه هنرمندان آن را امضا کنند. من گاهی درباره مسائل پایهای قانون در این مملکت دچار تردید بنیادین میشوم. در فصل چهارم قانون حمایت از مولفین صراحتا ذکر شده است که برخی رفتارها جرم است و تخلف نیست. جرم به این معناست که وجه کیفری دارد و مرتکب آن باید به زندان برود.
علیرضا قربانی درباره مشکلات این روزهای فرهنگ هنر گفت: این نوع رفتارها درد مشترکی است که جامعه فرهنگ را دربر گرفته و این فقط مشمول موسیقی نیست. کتابها هم ممیزی میشوند و برای فیلمهای جشنواره، اتفاقاتی میافتد. موسیقی هم بهدلیل برخی مشکلات، مظلومانه تحت فشار است.
وی درباره لغو کنسرتش در مشهد گفت: برای کنسرت مشهد، رپرتوآری را انتخاب کردیم که با حال و هوای این شهر تناسب داشته باشد و بیشتر قطعات جنبههای عرفانی داشت اما با این حال کنسرت لغو شد.
فردین خلعتبری گفت: خانه موسیقی باید یک فراخوان بگذارد و 15000 عضوش را به تالار وزارت کشور دعوت کند و پس از آن بزرگان این قوم مثل آقای ناظری، کامکار و ... به ترتیب سخنرانی کنند.
او دامه داد: وقتی به برادر من، علیرضا قربانی میگویند مطرب یعنی من هم مطرب هستم. اگر به من توهین شود، به اساتیدم توهین شده است. ما موسیقی رسمی کشور را تثبیت کردیم و حالا از موضع آن سخن میگوییم. به ما مشخصا توهین کردند و گفتند که مطربیم.