در نشست رسانهای فیلم مطرح شد؛
«خاتی» فیلمی در ستایش طبیعت است
نشست رسانهای فیلم سینمایی «خاتی» امروز ۱۶ بهمن در سینمای رسانه چهلوسومین جشنواره فیلم فجر برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، در ابتدای این نشست، محمد کمالیپور، تهیهکننده گفت: این پروژه سال گذشته به من پیشنهاد شد. وقتی شنیدم فیلم درباره مادر، بچه و خرس است به دلیل وظیفهای که نسبت به حفاظت از محیطزیست داشتم، پروژه را پذیرفتم. تنها شرط من برای آقای فریدون نجفی درباره این فیلم، این بود که یک خانواده چندنفره بتوانند در سالن به تماشای فیلم نشسته و از آن لذت ببرند، به عبارتی فیلم دیده شود.
او ادامه داد: ما برای ساختکار با چالشهای بسیاری دستوپنجه نرم میکردیم. سینهموبیل ما چپ شد و در لوکیشنی سخت مشغول فعالیت بودیم. اما حس کردم اینگونه از فیلمها میتوانند ایران را تصویر کنند. متأسفانه فیلمسازی این روزهای ما محدود به تهران، شمال و جنوب ایران شده است. سعی من این است که به وطن خود ادای دین کرده و گوشههای بینظیر آن را به تصویر بکشم. فریدون نجفی، کارگردان درباره قصه فیلم نیز نکاتی را بیان کرد: من در منطقه زاگرس که قصه در آن فیلمبرداری شد بزرگ شدم. طرح اولیه برآمده از دغدغه شخصی من بود. طرح را به فیلمنامهنویس کار دادم و تمام تلاش خود را کردم که اثری رئال بسازم. لهجه در این کار چالش کار ما بود.
کمالیپور گفت: در ایران درک و تماشای آثاری که با لهجه ساخته میشوند اغلب سخت است. من اصرار داشتم که فیلم بدون لهجه باشد تا در گیشه و اکران عموم ارتباط مخاطب با آن راحتتر شکل بگیرد. فرید سجادی حسینی، بازیگر فیلم درباره حضور در این اثر سینمایی گفت: «خاتی» فیلم سختی بود. لوکیشن فیلم ایجاد چالش میکرد و شرایط زندگی در آن منطقه سخت بود، اما درنهایت خوشحالم که کار ساخته شد. فکر میکنم نتیجه رضایتبخش شده است.
آریا عظیمینژاد، آهنگساز درباره موسیقی «خاتی» اظهار کرد: برداشت من از فیلم این بود که ما جامعهای در حال گذار هستیم. بخشی از قانونهایی که مردانه به نظر میرسد و نیاز به احقاق حق دارند و همینطور دیگر المانهایی که در فیلم بهکاررفته بود من را به ساخت موسیقی بختیاری سوق داد. هدفم این بود که موسیقی بهنوعی در کار احقاق حق کند. آناهیتا افشار، دیگر بازیگر این فیلم گفت: من به حیوانات و طبیعت علاقه بسیاری دارم. در سینمای ایران تابهحال هیچ فیلمی نداشتیم که تا این حد به حیوانات بپردازد و این نکته برای من بسیار جالب بود. قصه «خاتی» به نظر من بسیار زیبا است و نکات انسانی را روایت میکند. جدای از این بودن در کنار عوامل کار و همکاری با آنها برایم ارزشمند بود.
سارا بهرامی، بازیگر فیلم گفت: ابتدای کار من از خرسها میترسیدم، اما در ادامه ترسم کم شد و در این مسیر فریدون نجفی به من بسیار کمک کرد. نجفی گفت: «خاتی» در اصل اسم «خاتون» است که ما مخفف آن را در فیلم استفاده کردیم. در جایجای فرهنگ ایرانی، زنان عشایر را میتوان دید که همه بهروز هستند. هم چهره و هملباسهایشان بسیار زیبا است. دورافتادهترین نقاط ایران هم اینترنت دارند و شیکپوشی دیگر امروز چیز عجیبی نیست.
در ادامه نجفی خاطرنشان کرد: اکثر خانمها و دختران عشایر به روز هستند و الان خانمهای دورترین نقاط ایران آرایش میکنند و موهایشان را رنگ میکنند و نباید انتظار داشت که مثل دهههای گذشته هر جا رنگ و لعاب خاص خودش را داشته باشد چون الان همه یکرنگ و شبیه هم شدهاند.
وی افزود: هنوز ریشه بعضی از سنتها وجود دارد و به لحاظ ظاهری و رفتاری آدمها خیلی بهروز هستند و همه چیز به واسطه فضای مجازی بهروز میشود.
بخشایش تدوینگر این اثر نیز گفت: از گروه خوب خاتی که به یک جوان اعتماد کردند و از کسی که شاید دومین کارش باشد حمایت کردند تشکر میکنم. برای این کار خیلی سختی کشیدم، این کار چالشهای بسیاری داشت و واقعا ورود به این عرصه کار سختی است و باید از کسانی که دستم را گرفتند تشکر کنم. چون اتمسفر کار هر نوع اتفاقی داشت کار کمی سخت میشود و آقای نجفی و کمالیپور خیلی کمک کردند.
در بخش دیگر این نشست نجفی گفت: قبل از اینکه فیلمساز باشم یک فعال محیطزیستی هستم و من سعی کردم دغدغههای محیطزیستیام را در درام مطرح کنم. خواستم با این فیلم تلنگری بزنم که بدانیم در این شرایط چه برخوردی با حیوانات داشته باشیم. خاتی به خودی خود یک محیطبان خودساخته است و اگر محیطبان وارد فیلم میکردیم داستان را بهم میریخت اما حتما درباره محیطبانها که خیلی مهجور ماندهاند باید فیلم ساخته شود.
در ادامه علی عامل هاشمی نیز اظهار کرد: دلم برای فیلمهایی که تصاویر زیبای کارتپستالی داشته باشد، تنگ شده بود. خیلی از بکگراندها لوکیشنهای دیگر فیلم بود که باید زمانی طولانی به آنجا میرفتیم و آنجا واقعا منطقهای زیبا بود. من مدتهاست که به صورت رسمی در خراسان محیطبان هستم و به همه جاهای دیگر سر میزنیم و این دغدغه را داریم.
وی افزود: ماجرای خرس و اتفاقاتی که برای حیوانات رخ میدهد ماجرایی جدی است. ما چند ماهی درگیر یوزپلنگی شدیم که نامش پیروز بود ولی بسیاری از حیوانات خاص ما در معرض خطر هستند. تقریبا میتوانیم بگوییم همه حیوانات ما در معرض خطر هستند و این خرس که نقش اصلی فیلم است و دو خرس دیگر خیلی جالب بودند، و این نکته جالبتر است در این فیلم؛ کسی که خرس شوهرش را خورده از دو خرس دیگر مراقبت میکند.
سارا بهرامی نیز اظهار کرد: کمکار شدن انتخابم بوده، دوست داشتم کمتر کار کنم به هر حال من به واسطه بازی در یک تئاتری همه رباتهای زانوی پای چپم را از دست دادم و مجبور به جراحی شدم و زمانی طولانی درگیر زندگی شخصی بودم.
در بخش دیگر نشست نجفی گفت: ما دو روایت را به موازات هم پیش میبریم و بایستی درام پیچیدهای مطرح میکردیم و بهترینش همین سنتها بود. فضای محیطزیستی کاور قصه است و قصه برای من مهمتر بود. در طبیعت هم ما تمام زیباییها را در بکگراند میبینیم.
محمد کمالیپور نیز اظهار کرد: بنده به نمایندگی از فیلم خاتی دعوت میکنم که هیئت دولت این فیلم را ببینند. خاتی فیلمی در ستایش طبیعت است و خانم بهرامی با وجود مشکل جسمانی که داشتند عاشقانه این فیلم را بازی کردند.
در پایان این نشست فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت که در این نشست حاضر شده بود، اظهار کرد: حتما درباره محیط زیست همهمان وظیفه داریم، باید مراقب مادرمان زمین باشیم و به دیده منت توصیه شما انجام میشود.