خبرگزاری کار ایران

نویسنده و تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفتگو با ایلنا مطرح کرد؛

حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو، اسرائیل را به نقطه سقوط نزدیکتر کرده/ طرح ژنرال‌ها در شمال غزه با شکست تمام عیار روبه‌رو شد

حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو، اسرائیل را به نقطه سقوط نزدیکتر کرده/ طرح ژنرال‌ها در شمال غزه با شکست تمام عیار روبه‌رو شد
کد خبر : ۱۵۶۱۸۶۲

صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت، می‌تواند جنگ‌های غزه و لبنان را تا حد زیادی به نقطه پایانشان که همان پیروزی جریان مقاومت است نزدیکتر کند. به طور کلی، آنچه در قالب حکم مذکور شاهد بودیم یک شوک سنگین و بزرگ به رژیم اشغالگر قدس بود. شوکی که صهیونیست‌ها از هر اهرمی استفاده کردند تا شاید علیه آن‌ها رنگ واقعیت به خود نگیرد با این حال، در نهایت، آن چیزی اتفاق افتاد که کاملا به ضرر اسرائیل است.

به گزارش خبرنگار ایلنا، در روزهای اخیر شاهد وقوع تحولات معناداری در قالب جنگهای غزه و لبنان بوده‌ایم. تحولاتی که شاید فصل مشترک تمامی آن‌ها آشکار شدن بیش از پیش افق‌های شکست برای رژیم اشغالگر قدس باشد. در این راستا، دیوان لاهه به تازگی حکم بازداشت بین المللی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآف گالانت وزیر جنگ سابق صهیونیست‌ها را به دلیل ارتکاب به جنایت علیه بشریت و نسل کشی در نوار غزه صادر کرده است. موضوعی که با عصبانیت قابل توجه مقام‌های سیاسی و نظامی اسرائیلی همراه شده و آن‌ها این حکم را غیر قابل قبول توصیف کرده‌اند.

در عین حال، بن بست‌های اسرائیل در جبهه‌های جنگ‌های غزه و لبنان نیز آشکارتر شده‌اند و رژیم اشغالگر قدس نه تنها در پیشروی در خاک لبنان با موانع تازه‌ای رو به رو شده، بلکه بسیاری از تحلیلگران مسائل راهبردی از شکست قابل توجه طرح موسوم به ژنرال‌های اسرائیل در نوار غزه خبر می‌دهند. از این رو، ایلنا در گفتگو با «تامر عجرمی» نویسنده و تحلیلگر روابط بین الملل، به واکاوی چند علامت سوال مهم با محوریت مسائل مذکور پرداخته است.

مشروح گفتگو با تامر عجرمی را در ادمه می‌خوانید.

دیوان بین المللی دادگستری حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل و یوآف گالانت وزیر جنگ سابق صهیونیست‌ها را صادر کرده است. به نظر شما صدور این حکم در برهه زمانی کنونی چه چالش‌هایی را برای رژیم اشغالگر قدس ایجاد می‌کند؟

این حکم در نوع خود یک حرکت تاریخی و بسیار مهم ارزیابی می‌شود. اول اینکه صدور حکم مذکور یک سند رسمی حقوقی مبنی بر جنایتکار بودن رژیم صهیونیستی است. اسرائیل و سیاستمداران آن چندین دهه با استفاده از هر اهرمی سعی داشته‌اند تا مانع از تحقق احکامی از این دست علیه رژیم متبوع خود شوند. با این حال، اکنون دیوان لاهه به صراحت مقام‌های ارشد سیاسی و نظامی اسرائیلی را به ارتکاب به جنایت علیه بشریت و نسل کشی در نوار غزه متهم کرده و آن‌ها را به طور رسمی مجرم دانسته است.

این یک پیروزی حقوقی بزرگ برای جریان مقاومت است. مساله دیگر اینکه صدور حکم مذکور یک بحران بزرگ را برای دولت‌های غربی نوید می‌دهد. آن‌ها اکنون باید به افکار عمومی خود و جهان پاسخ دهند که چرا به عنوان مدعیان بزرگ و اصلی دموکراسی در دنیا، با یک رژیم جنایتکار و مقام‌های مجرم آن همکاری داشته‌اند. به بیان ساده‌تر، آن‌ها دیگر در جایگاهی نیستند تا ادعاهای گزاف خود با محوریت حمایتشان از حقوق بشر و انسانیت را مطرح سازند و هرگونه همکاری آن‌ها با سارائیل در وضعیت فعلی، به شدت پرهزینه شده است.

ورای همه اینها، به طور خاص نتانیاهو نیز بیش از پیش در سراشیبی سقوط قرار گرفته است. اکنون دیگر حتی شمار قابل ملاحظه‌ای از متحدان وی در جهان غرب نیز اعلام کرده‌اند که اجرای حکم دیوان لاهه را لازم الاجرا می‌دانند. موضوعی که در موضع گیری صریح اخیر جوزپ بورل نیز انعکاس یافته است. البته که نتانیاهو با محدودیت‌های فراوانی در در حوزه سیاست داخلی و خارجی اسرائیل نیز دست به گریبان خواهد بود. در همین فضا، بیراه نیست اگر بگوییم که روند حرکت به سمت کسب پیروزی از سوی جریان مقاومت نیز هموارتر از گذشته شده است.

در واقع، صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و گالانت، می‌تواند جنگ‌های غزه و لبنان را تا حد زیادی به نقطه پایانشان که همان پیروزی جریان مقاومت است نزدیکتر کند. به طور کلی، آنچه در قالب حکم مذکور شاهد بودیم یک شوک سنگین و بزرگ به رژیم اشغالگر قدس بود. شوکی که صهیونیست‌ها از هر اهرمی استفاده کردند تا شاید علیه آن‌ها رنگ واقعیت به خود نگیرد با این حال، در نهایت، آنچیزی اتفاق افتاد که کاملا به ضرر اسرائیل است.

برخی محافل سیاسی و نظامی صهیونیست‌ها در روزهای اخیر از قریب الوقوع بودن توافق آتش بس در جبهه لبنان خبر داده‌اند. این در حالی است که در عرصه میدانی شاهد تشدید تجاوزات اسرائیل به خاک لبنان هستیم. تحلیل شما در این رابطه چیست؟

رژیم اشغالگر قدس در طی ماه‌های اخیر بارها و بارها نشان داده که در زمینه برقراری آتش بس هیچ جدیتی ندارد و صرفا از مذاکرات در این حوزه، استفاده ابزاری می‌کند. در مورد جبهه لبنان نیز همچون غزه، اسرائیل دقیقا در همین چهارچوب گام برمی‌دارد. رژیم اسرائیل از طرح مسائل مختلف با محوریت جدیتش در رابطه با برقراری آتش بس در جنگ‌های غزه و لبنان سعی دارد این نکته را به افکار عمومی بین المللی القا کند که این رژیم مایل به پایان جنگ است اما گروه‌های مقاومت این موضوع را نمی‌خواهند. به بیان ساده‌تر، صهیونیست‌ها سعی در سیاه نمایی از جریان مقاومت دارند.

ورای همه اینها، باید توجه داشته باشیک که نتانیاهو و تندروهای افراطی متحد او سعی دارند به زعم خود به دستاوردهای حداکثری در قالب جنگ‌های غزه و لبنان برسند. از این رو، آن‌ها قائل به پایان دادن به این جنگ‌ها نیستند و فکر می‌کنند که می‌توانند در عرصه میدانی به هرآنچه می‌خواهند برسند. این در حالی است که نه در لبنان و نه در نوار غزه، ما شاهد یک چنین مساله‌ای نیستیم. در هر دو منطقه نیز صهیونیست‌ها تلفات سنگینی را می‌دهند. موضوعی که حتی تحلیلگران سیاسی و نظامی اسرائیلی نیز به آن اذعان دارند.

در عین حال، باید این نکته را هم مد نظر داشته باشیم که اسرائیل با تشدید حملات خود به لبنان سعی دارد تا کارت‌های چانه‌زنی خودش در قالب مذاکرات آتش بس را تقویت کند. با این حال، لبنان برای اسرائیل شبیه به یک باتلاق است. البته که غزه نیز چنین است. تجربیات یک‌ساله اخیر به خوبی نشان داده که اسرائیل بازیگری یکه تاز در قالب جنگ‌های غزه و لبنان نیست و جریان مقاومت می‌تواند شوک‌های جدی را به این رژیم وارد کند. این همان چیزی است که برای نتانیاهو و رژیم اسرائیل کابوسی بزرگ است. کابوسی که هنوز هم اسرائیل برای آن علاجی پیدا نکرده است.

یکی از طرح‌هایی که صهیونیست‌ها در طی ماه‌های گذشته به نحوی ویژه معطوف به آن بوده‌اند پیاده‌سازی طرح ژنرال‌ها در شمال نوار غزه بوده است. با این حال این رژیم هنوز نتوانسته در این زمینه به دستاوردهای ملموسی برسد. به نظر شمال عمده چالش‌های رژیم اشغالگر قدس در این رابطه چه هستند؟

در مورد بن بست طرح ژنرال‌ها که قصد دارد مناطق شمالی نوار غزه را به منطقه بسته نظامی تبدیل کند، دلایل مختلفی را می‌توان مورد اشاره قرار داد. اول اینکه این طرح به صراحت به نسل کشی و جنایت علیه بشریت در نوار غزه متوسل می‌شود. این طرح با گرسنگی تحمیلی و کوچ اجباری مردم شمال غزه که چیزی در حدود ۴۰۰ هزار نفر را شامل می‌شود، از قابلیت اینکه بتواند بی‌سرو وصدا دستورکارهای مطلوب صهیونیست‌ها را به پیش ببرد و با هیچ مخالفت بین المللی رو به رو نشود، برخوردار نیست.

جهان یک صدا در مقابل این طرح ایستاده و حتی متحدان غربی اسرائیل نیز نمی‌توانند از آن حمایت کنند. از این رو، عدم مشروعیت طرح مذکور اصلی‌ترین دلیل شکست آن است. در عین حال، جنبش حماس و دیگر گروه‌های مقاومت فلسطینی نیز نشان داده‌اند که اسرائیل صرفا در مورد ادعاهایش با محوریت اعمال کنترل به شمال نوار غزه حرف می‌زند و مقاومت در این منطقه همچنان قدرتمند است.

اکنون روزی نیست که شاهد نباشیم اسرائیل در نوار غزه تلفات ندهد. این وضع برای اسرائیل قابل ادامه یافتن نیست. حماس هنوز قابلیت‌های نظامی قابل توجهی دارد و اسرائیل هم از ظرفیت‌های کافی برای پیشبرد طرح ژنرال‌ها برخوردار نیست. مجموع این مسائل سبب شده‌اند تا این طرح اسرائیل به نقطه بن بست و شکست برسد.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز