در نشست خبری سی و دومین هفته کتاب مطرح شد؛
ساخت یک بازی برای کتاببازها/ توجه به هوش مصنوعی برای خدماتدهی بیشتر
نشست خبری سی و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» صبح امروز با حضور محمدرضا هراتی (معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی و دبیر رویداد) برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری سی و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران با شعار «خواندن برای همدلی» صبح امروز دوشنبه بیست و یکم آبان ماه در سالن کنفرانس مرکز نهاد کنابخانههای عمومی کشور برگزار شد.
محمدرضا هراتی، معاون توسعه کتابخانهها و ترویج کتابخوانی نهاد و دبیر سی و دومین هفته کتاب، گفت: حال بهار کتاب و کتابخوانی است؛ هرچند تمام سال برای ما فصل کتاب محسوب میشود.
او افزود: بدون شک اگر شما رسانهها مارا یاری نکنید اهدافمان محقق نخواهد شد. این در حالی است که هفته کتاب در پیش است و چهار آبانماه را نیز به واسطه نام علامه طباطبایی از استاد یاد کردیم. امیدوارم در این مسیر برکت و نام ایشان ما را در انجام کارها بیشتر همراهی کند.
تلاش برای ایجاد تنوع در هفته کتاب
هراتی افزود: از نظر ما هفته کتاب رویداد خیلی مهمی است و باید آن را با نمایشگاه مطبوعات متفاوت بدانیم. تنوع در حالی است که نمیتوان این رویداد را با نمایشگاه کتاب مقایسه کرد.
او اذعان داشت: شعار امسال مطابق این دو سه سال خواندن برای همدلی است. پوستر را در ذهن داشته باشید و در پایان از طرحی گرافیکی آماده شده رونمایی میشود.
تاسیس ۳۷۰۰ کتابخانه
هراتی ادامه داد: الان که با شما صحبت میکنم، ۳۷۰۰ کتابخانه داریم و باید بگویم ما در دنیای واقعی و از اتفاقات واقعی صحبت میکنیم. این تعداد در واقعیت کم نیست. ۷۶۰۰ همکار هم داریم که برای انجام کارها تلاش میکنند.
او تاکید کرد: موضوع دیگر این است که آقای رمضانی در سه سال اخیر شخصا به صورت میدانی به شهرهای کشور سفر کردهاند تا فضای کتابخانهای نقاظ مختلف را از نزدیک ببینند.
مسیری پررنگتر در دولت چهاردم در پیش داریم
دبیر سی و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران درباره هفته کتاب امسال نیز بیان کرد: برنامهها چند روز است شروع شده و امیدورم این مسیر در دولت چهاردهم پررنگتر ادامه یابد تا نتایج کار را ضریب ببخشد. طی چند روز گذشته نیز اختتامیه کارتون کتاب را خدمتتان بودیم که بخشی از هفته کتاب استة هرچند کل سال را باید به کتاب اختصاص داد.
هراتی گفت: در رویداد امسال تجلیل نویسندگان را با کمک کمیته امداد خواهیم داشت. این بخش برای خودمان نیز جالب بود چون قبلا این دسته از عزیزان زیر پوشش کمیته امداد را نمیشناختیم. و الان نیز با حضور در هفته کتاب کرامت آنها به دلیل شرایطی که دارند حفظ خواهد شد.
محفل گعده امین درباره بیانات رهبر
او گفت: در ادامه اجرای پویش کتاب دانایی را داریم که هر سال برگزار میشود. امسال به این بخش توجه شده است. برنامه مهم دیگر که برایمان ویژه و سراسری بوده محفل «امین» است. این رویداد در زمان برگزاری نمایشگاه کتاب آغاز شد اما خب شهادت شهدای خدمت انجام آن را به تاخیر انداخت. باید بگویم این بخش درباره نگاه حضرت آقاست که طی جلساتی که در سراسر کشور خواهیم شد دربارهاش صحبت میشود. این محفل در سراسر کشور به صورت جدی و مویرگی در حال برگزاری است.
اجرای طرح «یادگار ابراهیم»
او اذعان داشت: افتتاح کتابخانههای عمومی در کشور را داریم که در طول سال فعال است. بعد از شهادت شهدای خدمت طرحی به نام یادگار ابراهیم را ایجاد کردیم تا به این واسطه کتابخانهها سریعتر افتتاح شوند و به بهرهبرداری برسند. در این راستا ۲۵ مورد داریم که کارهایشان انجام شده. درچند روز گذشته هم چهار کتابخانه افتتاح شده و بیست مورد نیز بازگشایی خواهد شد. به علاوه اینکه در استانهای کشور نیز برگزیدگان جشنواره کارتون کتاب را خواهیم داشت که آثارشان در معرض دید عموم قرار میگیرد.
ساخت یک بازی برای کتاببازها
هراتی در بخش دیگری از صحبتهایش از ساخت یک بازی مرتبط با کتاب خبر داد.
او گفت: به همت همکارانمان در بخش توسعه و اداره کل فرهنگی یک بازی طراحی شده است. طی این بازی کتابهایی معرفی میشوند و در ادامه مخاطبان درباره آنها به سوالهای چهار گزینهای پاسخ میدهند.
او با اشاره به اینکه نگاه مرکز نهاد کتابخانههای عمومی کشور ترویجی است،توضیح داد: بازی که ما ساختهایم و شش ماه روی آن کار شده، کارتی است و بازیهای میدانی هم طراحی شدهاند که در کتابخانههای سراسر کشور انجام خواهند شد. بازی کارتی دیگری هم داریم که هنوز طراحی آن تمام نشده است. در بازی طراحی شده پنج، شش بازیگر به مدت سی و پنج دقیقه باهم بازی میکنند. و اینکه این بازی در پنج استان مورد آزمایش قرار گرفته تا نواقص آن رفع شود.
جشن سالانه ۲۴ آبانماه برگزار میشود
هراتی در ادامه به بیان جزییات بیشتری پرداخت. او گفت: در روز ۲۴ آبان برنامه همیشگی سالانه را با کتابداران کل کشور در تالار وحدت برگزار میکنیم. در نمازجمعه هم حضور میابیم و درباره کتاب و کتابخوانی پس از تهیه گزارش آن را ارائه خواهیم کرد. پویش قلم را هم داریم. و اینکه دو برنامه تلویزیونی را هم تمام کردهایم. یکی از آثار سری دوم هدهد سفید است که برای بچههاست. این کار پس از انجام کارهای فنی اکران میشود.
او ادامه داد: برنامه دیگر کتابگرد است که در آن شخصیتهای فرهیخته استانها معرفی شوند یا آنها که برای توسعه کتاب کارهای متفاوت و خلاقانه انجام میدهند را مورد توجه قرار خواهیم داد. جز اینها کار مشترکی با زیباسازی و خانه کتاب انجام شده که به هویت بصری شهر با معرفی کتابها ونویسندهها منجر میشود. یعنی این رویداد حاصل همکاری سه نهاد است. همکاران قصه گو قصههایی را طراحی کردهاند. بخش نویسندهشو را داریم که مربوط به استعدادیابی است.
کتابخانه آینده در راستای بهرهگیری از فضای مجازی است
محمدرضا هراتی در پاسخ به خبرنگار ایلنا، مبنی بر اینکه فضای مجازی و تولید میدیا و ارائه پادکست و بهره گیری از هوش مصنوعی تا چه حد در دستور کار مرکز نهاد کتابخانههای عمومی کشور است، بیان کرد: در این زمینه ما به استفاده از فضای مجازی و بهرهگیری از هوش مصنوعی توجه داریم. در اینباره نیز برنامهریزیهایی داشتهایم. به طور مثال کتابخانه آینده یکی از همین بخشهاست. نرمافزاری را هم بر اساس هوش مصنوعی طراحی کردهایم که به کتابداران، کتابخوانها و کتابخوانهای مقطعی در نوع مطالعه و ساعت آن کمک میکند. مخاطب به این واسطه میتواند در زمینه امانت دادن و امانت گرفتن کتاب هم کارهایی انجام دهد. انشالله بتوانیم ورژن اولیه این نرمافزار را حداکثر تا یک ماه آینده مورد بهرهبرداری قرار دهیم.
او گفت: طرحی داریم که افراد با پر کردن فرم و ارائه شماره ملی عضو کتابخانهها میشوند که هزینه آن مادامالعمر ۱۰۰هزار تومان است.
در پایان از طرح گرافیکی مرکز نهاد کتابخانههای عمومی کشور رونمایی شد.