آغاز طراحی و ساخت مجموعه آسمانه هنر ایران
وزیر فرهنگ گفت: فراخوان بین المللی برای طراحی مجموعه آسمانه هنر ایران انجام خواهیم داد و جایزهای که برای نفر برتر این طراحی در نظر گرفتهایم مبلغ ۴ میلیارد تومان است.
به گزارش ایلنا به نقل از مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، اولین جلسه شورای معماری امروز یکشنبه (۲ اردیبهشت) با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید محمد هاشمی جانشین وزیر فرهنگ، سید محمود اسلامی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت فرهنگ، محمود سالاری معاون امور هنری وزارت فرهنگ، سید مجید امامی دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، محمد خراسانیزاده مدیر کل دفتر هنرهای تجسمی وزارتفرهنگ، عاطفه خادمی مشاور وزیر فرهنگ، محمد مهدی سموعی رئیس مرکز روابط عمومی وزارت فرهنگ و جمعی از اصحاب رسانه برگزار شد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این جلسه گفت: ماه اردیبهشت مشحون از ایام بزرگداشت مفاخر تاریخ ایران عزیز است.
وی افزود: دیروز روز سعدی بزرگ و آغاز تصنیف گلستان بود و در همین راستا همکارانم برنامه های خوبی را در شیراز برگزار کردند و پویش مهمی را در این زمینه رقم خواهند زد، فردا هم روز بزرگداشت شیخ بهایی و معماری است که به واسطه برگزاری این جلسه به استقبال این روز رفتهایم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در مورد جایگاه معماری در فرهنگ و تمدن اسلامی باید توجه داشت تفاوت های اصلی طبقه بندی تاریخی عمدتا با معماری نشان داده میشوند، مثلا معماری دوره صفوی با سلجوقی متفاوت است.
وزیر فرهنگ گفت: در انقلاب اسلامی ایران که میراث تمدنی کهن ما را احیا کرد و افقگشایی جدیدی برای تمدن نوین اسلامی بود باید به این مسأله در امتداد فضای هنری توجه می کردیم چرا که نوع ورود تجدد و معماری و تنزل آن صرفا به شکل فنی و مهندسی ما را به وضعیت امروز رسانده است.
وی با بیان اینکه محور عمده سبک زندگی، سبک معماری است چراکه در رفت و آمد شهری، اجتماعی، منازل و مدارس تاثیر گذار است، افزود: نوع ساخت و سازها برای ما فضای زیست جدیدی را رقم زده است که اغلب با فضای زیست مطلوب فرهنگ ما فاصله دارد.
اسماعیلی با تاکید بر اینکه بخشی از این غفلت به واسطه فاصله گرفتن معماری از حوزه هنر بوده است که این را باید جبران کرد، اظهار داشت: جامعه معماری به شدت در صدد بودند که در وزارت فرهنگ، ساختاری برای پیگیری این موضوع ایجاد شود که برگرفته از همین نگاه است.
یکی از مهمترین زیرساخت های فضای زیست عفیفانه از حوزه معماری عبور میکند
وزیر فرهنگ گفت: همه ما دغدغه تمدنی و سبکزندگی داریم این روزها سبکزندگی عفیفانه خیلی مطرح می شود معتقد هستیم یکی از مهمترین زیرساخت های ایجاد فضای زیست عفیفانه از حوزه معماری عبور میکند.
وی افزود: مگر میشود معماری نسبتی با مبانی دینی، فرهنگی و هنری نداشته باشد ولی این چرخه به شکلی درست شکل بگیرد؟
سند ملی معماری و شهرسازی اسلامی آماده ارائه به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی
اسماعیلی اظهار داشت: در شورای عالی انقلاب فرهنگی سند ملی معماری و شهرسازی اسلامی به شورای هنر ارجاع شد؛ در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و دبیر خانه شورای هنر کارگروه مشترکی را تشکیل دادیم و این سند امروز آماده ارائه به صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
جشنواره فجر معماری به مجموعه جشنوارههای وزارت فرهنگ اضافه میشود
وزیر فرهنگ گفت: انشاالله جشنواره فجر معماری به مجموعه جشنواره های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی طبق مصوبه این سند اضافه خواهد شد و با همکاری وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی شهرسازی که همکاران اصلی ما برای تعمیق این موضوع هستند کار را به پیش خواهیم برد.
وی افزود: در همین راستا از وزارت گردشگری و میراث فرهنگی، سازمان صداوسیما و سایر بخش های فرهنگ ساز استفاده خواهیم کرد البته باید توجه داشت بار اصلی بردوش اصحاب هنر معماری است و با نقش آفرینی عزیزان این جشنواره به صورت دوسالانه برگزار خواهد شد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در جشن فجر انقلاب اسلامی امسال، انشاالله این جشنواره را برگزار میکنیم و به مجموعه جشنواره ها اضافه خواهد شد.
وزیر فرهنگ گفت: یکی دیگر از دلایل تشکیل این جلسه وعده ای است که برای ساخت مجموعه بزرگ هنری جمهوری اسلامی ایران داده شده است؛ برای این مجموعه پس از بررسیهای لازم، زمینی در حدود ۱۰ هزار متر حوالی بلوار کشاورز در نظر گرفته شد البته خبر این رویداد را زمستان اعلام کردم و گفتم دبیرخانهای برای ساخت این مجموعه در نظر گرفتیم.
وی افزود: دکتر امیر محمدخانی که مدرس و محقق دانشگاه هستند مسئولیت دبیرخانه را پذیرفتند و انشاالله به زودی فراخوان اصلی ساخت مجموعه را خواهیم داشت.
برگزاری همزمان ۵ جشنواره بین المللی در آسمانه هنر ایران
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: جایزه بزرگی را برای طراحی این پردیس معظم درنظر گرفتیم که نام آن «آسمانه هنر ایران» است؛ که در برآوردهای اولیه توان برگزاری همزمان ۵ جشنواره بین المللی در آن پیش بینی شده است.
وزیر فرهنگ گفت: سالن های بسیار مجهزی در حوزه تئاتر، موسیقی، هنرهای تجسمی در این مجموعه پیش بینی شده است و مجموعه ای فاخر با معماری اصیل ایرانی اسلامی که معرف دوره معماری هنر در عصر جمهوری اسلامی خواهد بود.
وی افزود: انشاالله دهه فجر ۱۴۰۳ ساخت بنا آغاز خواهد شد و قبل از پنجاه سالگی انقلاب کار ساخت آن تمام میشود.
اسماعیلی با بیان اینکه تحولی بسیار مهم و جدی در این زمینه اتفاق خواهد افتاد و با همکاری عزیزانمان کار جلو خواهد رفت، تصریح کرد: در تجدید ساختار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ساختاری را برای هنر معماری پیش بینی کردیم که آن در ذیل معاونت هنری تعریف کردیم.
وزیر فرهنگ گفت: فعلا این دبیرخانه را راهاندازی میکنیم و انشاالله در ادامه ساختاری ثابت در قالب اداره کل برای این مجموعه پیشبینی میکنیم.
وی افزود: پیش از این در سال ۱۳۹۹ برگزاری جایزه ملی معماری عصر انقلاب اسلامی مطرح شده بود ولی به دلایلی اقدام عملی صورت نگرفته است. دولت مردمی، دولت اقدام و عمل است و انشاالله این کار در سال ۱۴۰۳ شروع خواهد شد.
جایزه ۴ میلیاردی برای نفر برتر طراحی مجموعه آسمانه هنر ایران
وزیر فرهنگ گفت: فراخوان بین المللی برای این کار خواهیم داد و جوایز بسیار خوب و ارزشمندی برای این کار در نظر گرفته ایم؛ در همین راستا جایزهای که برای نفر برتر طراحی مجموعه آسمانه هنر ایران در نظر گرفتهایم که مبلغ ۴ میلیارد تومان است.
وی با تاکید بر اینکه اقدامات مربوط به تملک زمین برای این مجموعه انجام شده است، افزود: این اقدام را گام بزرگی برای ارتقای فرهنگ و هنر و معماری در کشور میدانیم و همزمانی سند معماری ایرانی و اسلامی و ایجاد ساختار هنر معماری در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و آغاز طراحی و ساخت مجموعه هنری آسمانه هنر ایران را به فال نیک می گیریم.
وی با اشاره به روز بزرگداشت شیخ بهایی گفت: معماری دوره تمدنی عصر صفوی را مرهون این مرد بزرگ هستیم؛ وقتی وارد اصفهان می شویم هنر معماری را در میدان حضرت امام مشاهده می کنیم.
وزیر فرهنگ گفت: چینش این میدان نشان دهنده هم نشینی فرهنگ، سیاست و اقتصاد ذیل توحید است، که این امر نگاه متعالی تمدنی است که انقلاب اسلامی در پی احیای باشکوه آن و ساخت تمدنی پررونق تر و متصل به عصر ظهور است.
اسماعیلی در پایان خاطرنشان کرد: امروز روزی تاریخی برای هنر معماری ایرانی اسلامی بشمار می رود.
در این جلسه محمود سالاری نکاتی را در مورد جنبه هنری معماری مطرح کرد.
محمد خراسانی زاده نیز در این جلسه تاکید کرد از الان باید برای دو سالانه ونیز که به موضوع هنرمعماری می پردازد برنامه ریزی کرد.
تاثیر هنرمعماری در تمدن اسلامی نیز جزو مواردی بود که در این جلسه به آن پرداخت شد.