طراحی کروی زمین در اثر پارسی نهصدساله
سید مرتضی میرسراجی (دکتری تخصصی الهیات و مدرس گروه معارف دانشگاه) درباره «عجائب المخلوقات و غَرائِب الموجودات» توضیحاتی داد. این نسخۀ خطی، اینک در «موزۀ هنر والتِرز» در شهر «بالتیمور» ایالت «مریلَند» کشور «آمریکا» به شمارۀ ۵۹۳ نگهداری میشود.
کتاب ارزشمند «عجائب المخلوقات و غَرائِب الموجودات»، تألیف «طوسی همدانی»، مُتوفای ۵۶۲ قمری، مطابق با ۱۱۶۶ میلادی، وفات یافتۀ ۸۸۳ سال پیش به تاریخ امروز است. در این کتاب به مسائل شگفتانگیز گوناگونی از زمین و آسمان، اعم از درخت، انسان، جانوران، کوه، دریا و… پرداخته شده و همچنین تصاویر و نگارههای فراوانی، زینت بخش و مکمل مفاهیم و مقاصد آن است.
این نسخۀ خطی، اینک در «موزۀ هنر والتِرز» در شهر «بالتیمور» ایالت «مریلَند» کشور «آمریکا» به شمارۀ ۵۹۳ نگهداری میشود. نکتۀ جالب توجهی از این کتاب، نظرم را جلب نمود و آن، این موضوع بود که در یکی از نگارهها و ترسیمهای کتاب، «چهار طرف» و به عبارتی «جهات چهارگانۀ کرۀ زمین» با لحاظ نمودن دریاها، اقیانوسها و سرزمین ها، دقیقاً و مجموعاً به شکل گِرد و با منظور و مقصود کرویت، طراحی و ترسیم شده است و این میتواند مطلبی قابل توجه و در خور تأمل باشد.
تصویر نگارههای مشرق و مغرب و اتصال هر دو را میتوانید در زیر مشاهده نمایید؛