طرح جامع گردشگری لوت تهیه میشود
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور گفت: تلاش میکنیم از محل یک درصد اعتبارات پژوهشی وزارتخانه اعتبار طرح جامع گردشگری لوت را تامین کنیم.
به گزارش ایلنا به نقل اداره کل روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مصطفی دهپهلوان در جریان سفر به شهرستان جیرفت اظهار کرد: طرح جامع گردشگری میتواند بحث میراث طبیعی لوت را مدیریت کند، نهایت درآمدزایی را داشته باشد و مشکلات آن رفع شود.
رییس پژوهشگاه میراثفرهنگی کشور افزود: لوت خود یک سرمایه بزرگ در استان است که بهدرستی نتوانستیم از آن بهره برداری کنیم.
او بیان کرد: استان باید بتواند مسیر گردشگری برای شهداد راهاندازی کند ما هم محتوای علمی آن را آماده کنیم تا برای عید گردشگرانی که به کویر میآیند با یافتهها و تاریخچه شهداد آشنا شوند.
دهپهلوان ادامه داد: میراث کشاورزی پنج هزارساله در آنجا وجود داشته است که بسیاری با آن آشنا نیستند.
او با اشاره به سفر خود به بم اضافه کرد: محوطه شهر باستانی در بم زیر خاک مانده و در نَرماشیر هم تصویب نشدن عرصه و حریم آن خود مشکلی است.
رییس پژوهشگاه میراث فرهنگی افزود: البته محوطههای زیادی از این دست در استان وجود دارد و کمک خواهیم کرد عرصه و حریم این محوطهها با کمترین معارض برای مردم و روستاییان مصوب شود تا در آینده اگر تجاوزی به این محوطهها شد دست میراث برای دفاع از حرایم باز باشد.
او با بیان اینکه در مورد کُنارصندل هم این موضوع وجود دارد و باید هر چه زودتر حل شود، ادامه داد: در تعیین عرصه و حریم کنارصندل و محطوط آباد نباید مانع معیشت مردم هم شویم؛ اگر روستایی روی عرصه قرار گرفته باید در وضعیت موجود تثبیت شود و زمینها در عوض برای روستاییان داده شود تا توسعه در آن سمت رخ ندهد.
دهپهلوان تاکید کرد: معتقدیم اینها سرمایههای کشور و هویت ماست، اگر درست حفاظت نکنیم در آینده مورد سرزنش فرزندان خود قرار میگیریم.
او اظهار کرد: کاوشهایی در ارگ بم نیاز است که باید سالهای قبل رخ میداد که اتفاق نیافتاد و تصمیم گرفتیم در بخشی از کاوشها پژوهشگاه کمک کند.
دهپهلوان تاکید کرد: در کنارصندل جیرفت کاوشهای باستانشناسی در فصل اول مشکلاتی داشت که در فصول بعدی کمتر خواهد شد.
سایر ادارات و مردم به ادارات میراث فرهنگی کمک کنند
رییس پژوهشکده باستانشناسی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در این نشست گفت: جنوب کرمان سرزمین حاصلخیز با تنوع آب و هوایی دارد که موجب تنوع خیره کننده محوطههای باستانی گستردهای شده که باید نگاه ویژهای به آن داشته باشیم.
سجاد علی بیگی افزود: وضعیت طبیعی و جاذبههای تاریخی در جیرفت موجب شده به مناطق جنوبیتر همچون کهنوج و قلعه گنج کمتر توجه شده و ناشناخته تر بمانند.
او ادامه داد: در جنوب شرق از یک محوطهای یاد میکنند که ۶ هزار هکتار وسعت و قدمتی ۲ هزارساله دارد که فراوانی محوطهها موجب شده نتوان مدیریت دقیق همه سایتها را داشت.
علی بیگی تاکید کرد: مدیریت و حفاظت از این محوطهها تنها مسئولیت اداره میراث نیست، این اداره با دست خالی و نیروهای کم نمیتواند همه حوزه را پوشش دهد و نیاز است سایر دستگاهها و مردم کمک کنند.
او بیان کرد: این میراث گذشتگان ماست و باید آن را حفظ کنیم و به دست آیندگان برسانیم.
علی بیگی با بیان اینکه باید پرونده عرصه و محوطهها سرعت گیرد ادامه داد: بایستی همت شود فرمانداران و استانداران با همراهی اداره کل میراث برای حفاظت بخشهای کاوش شده اقدام کنند.
او اظهارکرد: اینها سرمایهگذاری برای آینده جیرفت است و توسعه پایدار را به همراه خواهد داشت.
رییس پژوهشکده باستانشناسی وزارت میراث فرهنگی افزود: وضعیت اقلیمی و کشاورزی منطقه در آینده مشخص نیست و باید بر میراث فرهنگی و گردشگری تاکید کرد.
علی بیگی یادآور شد: سالانه ۲۰۰ هزار نفر به کویر لوت و شهداد میآیند و از زمین لم یزرع، بهره برداری شده است.
اعتبارات حوزه میراث فرهنگی و گردشگری کرمان افزایش یافته است
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در این نشست گفت: اعتبارات سال ۱۴۰۲ استان در حوزه گردشگری ۱۰۰ میلیارد ریال بوده که ۵۰ میلیارد ریال به کنارصندل اختصاص یافته است.
سعید شاهرخی افزود: روستای گردشگری دَلفارد ۵۰ میلیارد ریال و خانههای خلاق صنایع دستی جیرفت و عنبرآباد ۲۰ میلیارد ریال را به خود اختصاص داده اند.
مدیر کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان ادامه داد: میراث فرهنگی برای کاوشها در محوطه باستانی کنار صندل به دشواری توانست ۱۰ میلیارد ریال تخصیص دهد.
شاهرخی اضافه کرد: متولیان تخصیص اعتبارات در استان این حس را کردند که حوزه میراث، فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان توجه بیشتری را میطلبد و تخصیصها روند افزایشی دارد.
او بیان کرد: متوسط رشد تخصیص ادارات ۴۶ درصد بوده اما میراث رشد بالاتر داشته و رشد ۵۰ درصدی به خود میبیند.
شاهرخی با اشاره به اینکه باغ شازده ماهان و باغ موزه هرندی را کامل میبینیم گفت: اعتبارات حمایتی میراث ۲ برابر میشود و از پنج درصد به ۱۰ درصد میرسد.