بزرگداشتی برای شاهین فرهت که به ذات موسیقی عشق میورزد
مراسم بزرگداشت شاهین فرهت، نوازنده و موسیقیدان پیشکسوت، با حضور جمعی از استادان، پژوهشگران و علاقمندان به موسیقی در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
به گزارش ایلنا، در مراسم بزرگداشت شاهین فرهت، محمود شالویی (رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی) گفت: انجمن مفتخر است که از گذشته تاکنون آیینهای مختلف گرامیداشت و پاسداشت اصحاب فکر و فرهنگ ایران را برگزار نموده است. اما در دوره جدید فعالیتهای این نهاد با سابقه فرهنگی ایران بر آن شدهایم که افزون بر بزرگداشت و نکوداشت فرزانگان ادبی، حکمی، عرفانی و… به بزرگان عرصههای هنری و حتی نام آوران ورزشی و سایر افتخار آفرین ایران عزیز توجه بیشتری داشته باشیم. امروز یکی از فرزانگان عرصه هنر ایران، استاد شاهین فرهت هستند که انجمن خرسند است مراسم نکوداشت ایشان را برگزار میکند.
مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در قرآن کریم خاصه در سوره «روم» اشاره شده است که برای بهشتیان نوایی موسیقایی نواخته میشود و مفسران بزرگ ما از جمله ابوالفتوح رازی نیز در تفسیر خویش از این آیات، بر این مهم تأکید ورزیدهاند.
شالویی تصریح کرد: موسیقی در اندیشه ادبی ما ایرانیان جایگاه رفیع و ویژهای دارد و به خصوص در اشعار و اندیشه مولوی بازتاب فراوان یافته است؛ همچنین عرفای ما در فقراتی از کلام و اندیشههای خود، موسیقی را از جمله اسرار الهی دانسته اند.
اسطوره و اسوه موسیقایی
در ادامه مراسم، داوود گنجهای (عضو شورای عالی خانه موسیقی ایران) گفت: استاد شاهین فرهت اسطوره و اسوه مهمی در عرصه هنر و موسیقی ایران است. ایشان را از دهه ۴۰ شمسی میشناسم و عاشقانه کارهای او را دوست میدارم. عنصر انسانیت به تمام معنا در شخصیت او تجلی پیدا کرده و از اینروست که وی به بالاترین مراتب کمال انسانی دست یافته است.
گنجهای تأکید کرد: استاد فرهت با دارابودن مراتب بالای علمی، هنری و اخلاقی همواره در عرصه فرهنگی - هنری ایران و حتی جهان موسیقی تأثیر قابل توجهی داشته است.
عضو شورای عالی خانه موسیقی ایران افزود: دکتر شاهین فرهت علاوه بر تسلط بر موسیقی کلاسیک غرب، به موسیقی ایرانی نیز ورود و وقوف فراوان دارد. از اینرو با شنیدن آثار موسیقایی ایشان از جمله سمفونی «دماوند» یا «امام رضا» اوج شکوفایی هنر موسیقایی وی قابل رویت است.
فرهت؛ عاشق ایران، عاشق موسیقی
بهمن نامور مطلق (استاد دانشگاه شهید بهشتی) نیز در ادامه نشست گفت: استاد فرهت شخصیتی کم نظیر است که توام با آموختن کلام و زبان، موسیقی را نیز آموخت و در این مسیر علاوه بر تعمق در موسیقی کلاسیک غربی، موسیقی ایرانی را نیز به بهترین شکل ممکن فرا گرفت.
او اضافه کرد: دکتر شاهین فرهت عاشق ایران و عاشق موسیقی است. او درباره موسیقی با عشق و علاقه کامل سخن میگوید و هنگامی که از ایران عزیز کلامی را بر زبان جاری مینماید؛ بیان وی توام با عشق و غرور ملی است.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تأکید کرد: فرهت، چهرهای دنیا دیده است و با فرهنگ جهان نیز آشنایی فراوان دارد و با اینکه سالها در غرب تحصیل و زندگی نموده، ایران را برای سکونت و فعالیت هنری برگزیده است.
آثار موسیقایی فرهت؛ سرشار از احساسات هنری
چهارمین سخنران این جلسه، هومان اسعدی (استاد پردیس هنرهای زیبای دانشگاه تهران) بود. او گفت: استاد فرهت، عشق به ذات موسیقی میورزد. این مهم حتی در برخی بزرگان عرصه موسیقی نیز کمرنگ است. وی آثار موسیقایی مختلف را به دقت میشنود و از گذشته تا امروز به این امر اهتمام دارد.
او در بخش دیگری از سخنان خود گفت: صداقت در زبان و بیان از جمله ویژگیهای مهم استاد فرهت است. در آثار موسیقایی ایشان نیز این صداقت و شفافیت کاملا به چشم میخورد. آثار موسیقایی استاد فرهت، ضمن پایبندی به اصول کلاسیک، سرشار از احساسات ظریف هنریِ این استاد برجسته موسیقی است.
اسعدی تصریح کرد: استاد فرهت ضمن تسلط کامل بر چند زبان زنده دنیا، آشنایی عمیقی با فرهنگ و هنر ایران و جهان دارد و همه اینها در ذهن و اندیشه او باهم تنیده شده و تأثیری جوهری بر درون مایه آثار هنری ایشان برجای نهاده است.
در بخش پایانی این آیین نکوداشت، شاهین فرهت ضمن تقدیر از انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و اهتمام و کوشش این نهاد بر زنده نگه داشتن شمع وجود مفاخر و مشاهیر ایران گفت: من از کودکی با همت و تشویق پدرم که شخصیتی فرهیخته و هنر دوست بود با موسیقی مأنوس شدم که این انس و الفت تا امروز نیز ادامه دارد.
او تأکید کرد: من موسیقی را یاد نگرفتم، بلکه به دلیل عشق وافر به موسیقی و حافظه قویِ خدادادی موفق شدم این مسیر را طی کنم و امروز مفتخرم که آثاری را به جامعه موسیقایی ایرانی عرضه نمودم و علاقه مندان و دانشجویان این هنر فاخر را یاری رساندم تا مراحل عالی تحصیلی و پژوهشی را طی نمایند و به عرصه هنر موسیقی در ایران و جهان خدمت نمایند.
در بخش دیگری از این نشست، سامان صادقی و رضا رضوی نوازندگان تار و تنبک به اجرای موسیقی پرداختند و در پایان، لوح تقدیر و نشان زرین انجمن آثار و مفاخر فرهنگی و هدایایی از سوی رئیس بنیاد رودکی به شاهین فرهت اهدا شد.
درپایان نیز از اثر حجمی «دستِ شاهین فرهت» ساخته راما وزیری (مجسمهساز) رونمایی شد.