در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
از روضههای ۳۰۰ساله در بافت تاریخی تا تخفیف ۴۰ درصدی مراکز اقامتی در ایام محرم/ یزد میزبان گردشگران داخلی و خارجی برای سوگواری امام حسین(ع)
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد از برگزاری روضههای ۳۰۰ساله در بافت تاریخی تا تخفیف ۴۰ درصدی مراکز اقامتی یزد در ایام محرم و سوگواری امام حسین (ع) خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، احمد آخوندی ابراهیم آبادی (مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد) با اشاره به آنکه استان یزد به حسینیه ایران معروف است، درخصوص برگزاری مراسم سوگواری امام حسین (ع) و رویدادهای مرتبط با این مراسم در حوزه گردشگری مذهبی و معنوی، گفت: در ماه محرم و حتا قبل از آغاز این ماه، آداب و رسوم خاصی در یزد برپا میشود که سبک و آیین ویژه خود را دارد. تاکنون موفق شدهایم ۳۷ آیین و فرهنگ عمومی یزد مرتبط با محرم و عاشورا را در فهرست میراث ملی به ثبت برسانیم. مراسم سوگواری امام حسین (ع) در یزد از شب اول ماه محرم آغاز میشود و بعضا تا اواخر ماه صفر در تمام یزد برگزار میشود.
او ادامه داد: امسال سعیمان برآن بود تا ساعت و مکان برگزاری تمامی مراسمهای مهم یزد را جمعبندی و به گردشگران و عموم جامعه اطلاعرسانی کنیم. در این راستا نیز در کمیته گردشگری مذهبی و معنوی، مدیریت حضور گردشگران معنوی در این ایام مطرح و آغاز به کار کرد. چنانکه در نخستین شب که از اول هفته جاری بود، ۲۵ گردشگر از کشور کره جنوبی از برنامههای محرم یزد بازدید کردند. این روند همینطور تا روز عاشورا ادامه خواهد داشت و میزبان گردشگران خارجی از کشورهای مختلف خواهیم بود.
آخوندی ابراهیم آبادی تصریح کرد: در حوزه میزبانی از گردشگران خارجی از ظرفیت طلاب و روحانیونی که به زبانهای خارجی مسلط هستند نیز استفاده میکنیم. چراکه در این حوزه مبانی دینی و مذهبی ما مطرح است و گردشگران خارجی سئوالاتی دارند که نیاز است افراد مسلط به اصول و فقه پاسخگوی آنها باشند. از این رو طلاب همراه توریست و گردشگران خارجی میشوند. این همراهی در عین آنکه برای گردشگران جالب است میتواند نیازهای گردشگران درخصوص دین اسلام را پاسخگو باشد. گردشگران در مراسم محرم علاوه بر همراهی با گروههای سوگواری امام حسین (ع) و شرکت در مراسم عزای حسینی، در مراسم پخت آش نذری شرکت میکنند و از غذاهای نذری بهرهمند میشوند. حتا شال عزای امام حسین (ع) نیز به گردن میاندازند. درواقع گردشگران خارجی در مراسم محرم با عزاداران همراه میشوند و این همراهی برایشان بسیار جالب توجه و اثر گذار است. با وجود آنکه ممکن است از متن سوگواری و آنچه عزاداران میگویند چیزی متوجه نشوند اما از حزن نهفته در نواهای عزاداری اشکشان جاری میشود. در کنار این مراسم کارگاه آموزشی برای گردشگران خارجی برگزار میشود که به همراه پاورپوینت و عکس و… اهداف امام حسین (ع) و برنامههایی که در یزد دراین خصوص در ایام محرم برگزار میشود، تشریح میشود.
به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد، گردشگران خارجی از مراسم محرم استقبال خوبی کردهاند و تاکنون کلیپها و مستندات خوبی از برگزاری این مراسم در سراسر دنیا پخش و منتشر شده است. در این میان نکته مهمی که مطرح میشود این است که حضور در این مراسم و همراهی گردشگران خارجی با هیاتهای سوگواری امام حسین (ع) اجباری نیست و آنها خودشان به میل خودشان با این مراسم همراه میشوند و پاسخ سئوالاتشان را دریافت میکنند. درواقع جذابیت این مراسم برای گردشگران خارجی آن است که عقاید شیعه و اسلام به اجبار به آنها تحمیل نمیشود و خودشان خودخواسته با آن همراه میشوند و اطلاع کسب میکنند. از آنجایی که این مراسم با فرهنگ و آداب و رسوم مردم درهم آمیخته، مهمان نوازی و این فرهنگ برایشان جذابیت دارد.
او درخصوص برگزاری مراسم نخل برداری در یزد خاطرنشان کرد: نخل برداری یا نخل گردانی از جمله آداب مرسوم عاشورا در یزد به شمار میرود که به معنای تشییع پیکر پاک سرور شهیدان در روز عاشورا است و همهساله در این شهر و سایر شهرهای کویری ایران برگزار میشود. مردم یزد در این روز در میدان امیرچخماق تجمع میکنند و دوشادوش یکدیگر به عزاداری در غم سالار شهیدان میپردازند. این مراسم در جای جای یزد برگزار میشود و عموما هر یک از هیاتهای یزدی نخل مخصوص خود را دارند و هر جا آداب و رسوم خاصی برای ادای احترام به سوگواری امام حسین(ع) برگزار میشود. در برخی مناطق به این نخل گلهای سفید میزنند و در جای دیگر آینه یا گلهای دیگر به آن آویزان میکنند که نشانه تشییع جنازه امام حسین (ع) است.
آخوندی ابراهیم آبادی با اشاره به مرمت نخلهای قدیمی یزد گفت: در یزد نخلهای متعددی وجود دارد که قدمت برخی از آنها به ۳۰۰ سال هم میرسد و درحال حاضر برخی از این نخلهای قدیمی در حال مرمت هستند. نخل مسجد امیرچخماق دو سال است که مرمت شده و سال گذشته نیز مراسم نخل برداری برگزار شد و امسال هم با شکوهتر برگزار میشود. امسال نیز نخل حسینیه بعث (شاه طهماسب) مرمت خواهد شد چراکه بیش از ۳۰۰ سال عمر دارد و سال آینده نیز نخل برداری آن در همان مکان انجام خواهد شد.
او با تاکید برآنکه در جامعه یزد این اعتقاد وجود دارد که نخل باید در کنار حسینه خود قرار داشته باشد، گفت: هیچیک از حسینیههای یزد نیستند که نخل نداشته باشند. اگر بخواهیم نخلهای قدیمی را جمع آوری و در مکانی مانند موزه به نمایش بگذاریم، ممکن است سبب ناراحتی عموم جامعه شود. این نخلها محل آرامش و توسل هستند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یزد درخصوص ساماندهی گردشگران داخلی که در ایام محرم و تاسوعا و عاشورا برای حضور در مراسم سوگواری امام حسین(ع) به این شهر سفر میکنند، گفت: دو آژانس مسافرتی را به صورت ۲۴ساعته آماده باش کردهایم تا به مسافران انفرادی و حتا تورهای گردشگری که در این ایام به یزد میایند خدمات ارائه دهند و اطلاعرسانی داشته باشند. درعین حال مراکز اقامتی یزد در این ایام تخفیفات ۴۰ درصدی ارائه میدهند و تمام برنامهها را اطلاعرسانی میکنند. حتا محل برگزاری مراسم مذهبی و مکانهای ارائه دهنده نذری نیز در یزد اطلاعرسانی میشود.
او گفت: در ایام سوگواری امام حسین (ع) هیچیک از گردشگران بدون محل اقامت نخواهند ماند. ضمن آنکه از حدود ۳ بامداد و همزمان با اذان صبح تا ساعت ۲۴ روضه خوانی در بیشتر خانههای یزد برپاست. عموما از صبحانه گرفته تا نهار و شام هم به صورت نذری در میان عموم جامعه غذا پخش میشود و در کنار آن قهوه یزدی و سایر موارد پذیرایی نیز سرو میشود. بافت تاریخی یزد نیز میزبان مراسم روضه خوانی و سوگواری است و بعضا روضههایی داریم که بیش از ۳۰۰ سال است که اجرا میشوند. درواقع در این ایام شهر یزد و بافت تاریخی آن شب تا صبح و صبح تا شب زنده است وحضور مردم است که امنیت بافت تاریخی را ایجاد میکند. البته شب زنده داری در برنامههای دائمی ما قرار ندارد چراکه مردم ساکن بافت اذیت خواهند شد. در شورای تامین استان نیز مدیریت امنیت بافت مطرح شده و قرار است طرحی در این خصوص ارائه شود که با استفاده از ساکنان بافت این امنیت فراهم شود.